Наръчник на промените в Банята

Публикувано на 30/06/2016 от Борис Санчес | Последна редакция на 31/08/2016 | Видяно 15 323 пъти

Пролетта и лятото са сезоните на ремонтите, в които се заемаме с обновления в любимия ни дом. Една от вълнуващите задачи е ремонтът в банята, която често обаче се превръща в мини апокалипсис вкъщи. Първата жертва са семейните финанси, втората - нервите и времето, третата - надеждата за бърз и идеален финал. Резултатът е разочароващ, а цената му - висока не само във финансов смисъл. Има обаче и друг сценарий, който звучи значително по-оптимистично, а именно да подходим информирано и да планираме промените, за да избегнем, доколкото е възможно, потенциалните грешки.

Независимо дали искате само да подобрите комфорта във вашата баня или да я изградите наново, в магазините на Mr. Bricolage ще откриете всичко необходимо, а по-долу даваме ценни съвети как да планирате успешно промените, които сте замислили.

Планирането ще ви помогне да обхванете целия проект за преобразяването на вашата баня, като опишете необходимите продукти, техните размери и количество, както и да маркирате в правилна последователност етапите и дейностите. Така гарантирано ще превърнете банята в едно наистина удобно и приятно помещения в любимия си дом.

Преди да започнете, отговорете на въпросите по-долу:


На колко години е сградата?

  • Ако живеете в стара кооперация или къща, трябва да предвидите и смяна на ВиК инсталацията, тъй като има вероятност поцинкованите тръби да са запушени и налягането на водата да е значително по-малко.


Какъв стил искате?

  • Планирайте не само дизайна и цветовете на плочките и мебелите, но и изберете всички допълнителни детайли и аксесоари. Така че избегнете компромисите на по-късен етап и ще постигнете завършен и хармоничен вид на помещението. И най-важното - изберете цветове и форми, които ви доставят спокойствие и наслада и не се съобразявайте изцяло с последните модни тенденции. Те ще ви дадат допълнителен избор и идеи, но само вие знаете кое ще ви кара да се чувствате добре.


Имате ли ниши за поставяне на етажерки или ще имате нужда от допълнителни етажерки?

Какво точно ще направите?

Цялостно обновяване и освежаване на банята, козметични промени, търсите спа ефект или единствено искате да освежите санитарното оборудване?

Какъв бюджет сте склонни да отделите за желаните промени?


Направете схема на съществуващата баня

  • Измерете площта и височината на банята;
  • Маркирайте изводите за входяща вода и тези за отвеждане на водата;
  • Начертайте къде са разположени вратите и прозорците;
  • Нанесете върху плана изводите за електрическо захранване;
  • Определете нивото на съществуващите плочки;
  • Още преди старта на ремонта помислете как може да оптимизирате пространството с мебели или други подобрения. Ако сменяте в банята цялата ВИК инсталация, сега е времето да потърсите по-оптимални варианти за разполагането на мивката, тоалетната чиния и душа.


Направете план на новата си баня

  • Преценете как да разпределите помещението на зони: за грим и тоалет, за къпане, за WC. Съобразете се с особеностите на помещението, например повече ъгли, ниши или тясна, издължена форма. Ако помещението е малко, изберете санитарен фаянс с вградено биде и направете ниши в стените, вместо да монтирате обемни шкафове. Ако все пак монтирате шкафове, изберете само такива с плъзгащи се врати, за да не запушвате пространството при отварянето на вратите им.
  • Изчислете необходимата квадратура от подови и стенни плочки. Към измерената площ добавете 10% резерв, който ще ви е необходим при лепенето на плочките. Оставете по 2-3 резервни плочки от вид за подмяна.
  • При разполагане на контакти или уреди с ел. захранване, обърнете внимание на препоръките за сигурност в мокри помещения.
  • Изберете подходящо оборудване, като се съобразите с размерите на банята. Вземете предвид и препоръчителните отстояния в банята, за да си осигурите комфорт на движението.

90 см - пространството за свободно и комфортно движение в банята.

60 см - необходимото разстояние пред мивката, душа или ваната.

20 см - това е минималното разстояние от двете страни на вратата на банята.

Определете как ще организирате пространството в банята.

Правилното планиране на пространството в банята е важно, тъй като обикновено разполагаме с площ под 5 м2. Какво да вземем под внимание?


Ако банята е по-малка от 5кв.м?

  • Изберете душ кабина вместо вана. Разположете душ кабината в ъгъла. Монтирайте душ система или хидромасажен панел, ако не са окомплектовани в душ кабината.
  • Мивката и мебелите в банята е подходящо да са по-плитки. Има специално разработени модели за малки помещения.
  • Сушилникът за кърпи е компактен, може да се монтира зад вратата. Така ще спестите място и ще имате сухи хавлии.


Ако банята е по-голяма от 5 кв.м.?

Тази площ на банята позволява различни комбинации. Например:

  • Може да разположите както вана, така и душ кабина. Друг вариант е да преградите по-голямо пространство в банята със стъклен параван. За целта e достатъчно да монтирате на пода линеен сифон (виж стр. 36), като планирате наклон на плочките в банята, който да осигури оттичането на водата към сифона.
  • Може да монтирате една по-голяма мивка или две мивки върху плот.
  • Тоалетната чиния може да бъде отделена в помещението чрез изградена стена или параван.

Определете бюджета, който желаете да инвестирате в промяната на вашата баня.

Помислете не само за материалите, от които ще имате нужда, но за инструментите, които ще са ви необходими. Възможно е част от тях да ги притежавате, но може и да се наложат допълнителни. Също така, ако мислите, че ще имате нужда и от майстор, включете в прогнозираните разходи и заплащането за труда на майсторите.


Планирайте времето за ремонт и подобрения

Планирането на времето е от изключително значение за тези от вас, които разполагат само с една баня в дома. Имайте предвид, че ремонтите в малките помещения отнемат почти същото време като това в големи пространства, така че не се подлъгвайте по размера. Освен това в процеса на работа винаги е възможно да настъпят допълнителни непредвидени обстоятелства - по-бавно съхнене при влажно време, проблем с поставяне на някои от уредите и др. В зависимост от обема работа, който сте предвидили, калкулирайте още поне един ден резерва и не пропускайте да включите и времето за почистване след ремонта.

И не забравяйте...

Не забравяйте, че при създаването на баня-бижу трябва да се съобразите не само с планиране и организация на пространството, а също и да потърсите специалист, който да ви посъветва при избора на санитарно оборудване. Съвременното обзавеждане на банята с качествени продукти има за цел със своя уникален дизайн да изрази индивидуалност и да подчертае креативност. Възможностите са неограничени и вие трябва просто да изберете съвършената за вас комбинация.

Вдъхнови се с нас, като изгледаш следното видео.

А за вдъхновение, съвети и атрактивни предложения на място, посетете магазините на Mr. Bricolage в цялата страна.

Успех! Наслаждавайте се на емоцията "ремонт в банята"!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта