Преди и след: Дълга и тясна тераса се превръща в просторен чердак с бонуси

Публикувано на 29/02/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/07/2016 | Видяно 16 289 пъти

Терасата, за чието преустройство е взето решение, е тази на втория етаж. Първоначално тя изглежда съвсем обикновено, дори леко невзрачно, с широчината си от само 1 метър и дължина 5 метра, и не е ясно какво ще излезе от нея. Оказва се обаче чудесна отправна точка за идейния проект на потребителя от "Направи сам". Новото лице, което придобива тя, напълно си заслужава усилията, както ще се убедите сами.

Вижте още: Преди и след: Старият таван се превръща в симпатичен работен кабинет


Преди и след: Дълга и тясна тераса се превръща в просторен чердак с бонуси

Всеки, който може да се похвали със спомени, произведени под навеса на уютен чердак, не е живял напразно досега. Това е мястото, което лесно се превръща в любимо във всяка лятна, а защо не и целогодишна къща. А дали е възможно от дълга и тясна тераса да се получи подобна благина за дома? Вдъхновяващият проект, реализиран от потребител от "Направи сам", дава утвърдителен отговор на този въпрос.

Желанието е да се разшири терасата на втория етаж на къщата, а след като това става факт, се оказва, че се е сдобил с чудесен чердак. В същото време терасата на първия етаж получава навес. Какво още включва преустройството и какви са резултатите от него, предстои да видите в следващите редове. Вие също можете да се включите във форума, като споделите плодовете на вашия майсторски труд, а ако предпочитате да поверите преобразуването на жилището си в ръцете на професионалисти, направете безплатна заявка.


Първи стъпки в обновлението: Навесът

Първите стъпки в обновлението дават старт на проекта, който започва отдолу нагоре. На снимката виждате етапите от изграждането на навеса, който терасата на първия етаж получава като бонус. Поставени са отвесните и напречните подпорни греди, след което вторите са покрити с дъски, които да служат за под на горния чердак.


Работата продължава на втория етаж

Работата се прехвърля на втория етаж, където ще се случи разширението на терасата и преобразяването й в чудесен и просторен чердак. Както се вижда от снимката, той също ще си има навес, който да предпазва от силното слънце и дъждовното време, а след преустройството новите размери на терасата стават 3,20 метра широчина и 10,40 метра дължина.

Вижте още: 10 идеи за навес с барбекю, които да подготвим за топлите дни


Стълбите, в процес на изграждане

Външно дървено стълбище е пряката връзка от първо ниво на къщата към терасата на втория етаж. Ето какво споделя потребителят от "Направи сам" за процеса на изграждането му:

"Гредите на стълбището са 10х10см. и са захванати една към друга само със шпилки. Даже ги удължих до 5,3м. Така получих размер 530х20х10см. Ще се опитам да обясня как го направих. Вземам 4 метрова греда, слагам след нея парче 1,3м. Така общата дължина става 5.3м. Върху тях слагам нова 4-метрова греда, но снадката да остане под тази новата греда, тоест сега започвам от към парчето което е 1,3м. Така в другия край ми остава да сложа ново 1.3м. и хващам със шпилка 10мм. през 1 метър. Така - дано да ме разберете. Сега за гредите между двата етажа използвах ребра 10х5см, наредени през 30см. И точно тук ми е грешката. Гредите са малко слаби и когато горе ходим малко вибрира пода. Не е фатално, но трябваше да използвам по-дебели греди. Нещо от рода на 20х10 или 15х7,5."


Парапетът на чердака оправдава вложения в него труд

"Най-голям зор ми даде парапетът. Голямо рязане, голямо шкурене. Ама стана." - споделя потребителят за този етап от проекта си. Видимо е, че усилията му са си стрували и терасата на втория етаж е придобила естетически много добре издържан вид.


И стълбите си имат парапет

Съвсем логично е, в името на сигурността, стълбите също да си имат парапет. Решението той да бъде плътен е взето заради северното им разположение. По този начин е намерен отговор на проблема с мокренето по време на дъжд.

Вижте още: Как да изберем идеалните парапети за стълби


Вятърът е озаптен!

Озаптяването и на силните ветрове е напълно възможно с няколко прости решения, както разказва авторът на този интересен проект:

"След като направихме терасата, и преди още да сложим парапетите се оказа, че вятърът ще е голям проблем. Оказа се, че има едно постоянно течение и не е приятно като постоиш по-дълго. А при вятър пластмасовите столове летяха из градината. Трябваше да затворя двете къси страни на терасата (или чардака). След дълго умуване с какво да го направим Семейният съвет (аз и жената) реши да бъде до половината с ламперия, а нагоре плъзгаща дограма. Учудващо как тези две малки стенички промениха коренно микро климата на нашата тераса. Сега и при много силен вятър на терасата се усеща като слаб ветрец."


Близо година по-късно преобразяването е завършено

Почти година отнема работата по преустройството на тясната тераса в приветливия и широк чердак, който се оформи пред очите ни като финален резултат. Ако искате да попитате инициатора на това удивително преустройство за повече детайли около осъществяването му, пишете в темата му, а след това запретнете ръкави и се заловете за работа. А в случай че нямате достатъчно вяра в собствените си сили, за малките и големи промени в дома си можете да разчитате на доказани специалисти в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, сравнете оферти и поканете на работа изпълнителя, който максимално покрива вашите изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта