Преобразете старите щайги за плодове с техниката декупаж

Публикувано на 28/06/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 08/07/2016 | Видяно 12 183 пъти

Творческият процес по преобразяването на вашата стара щайга за плодове може да започне веднага след като си набавите следните материали и инструменти:

  • Една стара дървена щайга;

  • Декупажна или опаковъчна хартия;

  • Една по-груба шкурка или електрическа шлайф-машина;

  • Грунд за дърво или ленено масло;

  • Синтетична цветна боя;

  • Широка четка за боядисване;

  • Лак или гланц.

Вижте още: Чудни вещи за дома, изплетени от вестници


Преобразете старите щайги за плодове с техниката декупаж

Декупаж е техника, придобила широка популярност сред любителите на приложните изкуства и декорациите. Изисква минимални разходи на средства и време и в същността си е вдъхване на нов живот на стари предмети, които биват опаковани във фина хартия. Последната може да е специална декупажна, каквито се продават във всеки "хендмейд" или "направи си сам" магазин, или обикновена подаръчна хартия. В тази статия ще ви покажем как можете да преобразите старата си дървена щайга за плодове, като използвате техниката за декупаж, а креативни дизайнери ще ви посъветват как най-добре да я впишете в интериора или екстериора си.


Стъпка 1: Гладка повърхност

Първата ви работа ще бъде да изгладите дървената си щайга, за да отстраните от нея стърчащи трески и чепове. За целта се въоръжете с по-солидна доза търпение и шкурка или използвайте шлайф-машина за дърва. Крайният резултат и в двата случая трябва да е хубава, гладка повърхност.


Стъпка 2: Грундирайте и боядисайте

Когато щайгата е добре изшкурена, е време да я грундирате. Това може да стане, като използвате грунд за дърво или ленено масло, ако предпочитате по-натурални материали. След това боядисайте с бял или цветен латекс, като е хубаво цветът да бъде подбран така, че да е добра основа за последващото облепване с хартията.

Вижте още: 12 оригинални и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Стъпка 3: Опаковайте с хартия

Тук вече ще влезе в употреба хартията, която сте си избрали. Тя може да е оризова, опаковъчна или от специалните декупажни. Тази стъпка трябва да се изпълни много прецизно. След като сте опаковали щайгата, минавате внимателно отгоре с лак така, че да не останат никакви мехурчета и гънки, всичко трябва да прилепне идеално. Използвайте матов лак, ако сте предвидили обновената щайга да стои в градината, а ако ще е в интериора - може да бъде и гланциращ. Ще бъдат необходими 3-4 лакирания, с почивки от 20-25 минути между тях, за да изсъхва добре след всяка ръка.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативни възглавници


Стъпка 4: Помислете за приложение

Можете да се поздравите с отлично свършената работа по преобразяването на вашата щайга за плодове и ви остава само да ѝ намерите приложение. Използвайте я като място за съхранение на вестници и списания или за играчките на детето, прикрепете я към стената, като рафт, обърнете я с дъното нагоре, за да служи като масичка. Изборът е изцяло ваш, а при нужда от професионална помощ за реализирането на някоя по-сложна идея, можете да разчитате на опитните дизайнери, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка, сравнете оферти и профили на изпълнители и изберете този, който ще ви стимулира да оставите положителна оценка за изрядно свършена работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта