Направи си сам ефектни свещници от буркани в 4 лесни стъпки

Публикувано на 19/11/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 25/07/2016 | Видяно 12 406 пъти

Свещите представляват един прекрасен начин да украсим дома си и да го озарим с нежна светлина. Те са подходящи за всякакъв тип интериор, внасят много уют и създават така търсеното усещане за спокойствие и комфорт. Основният елемент обаче, който декорира жилището, е съдът, в който поставяме свещите. Изключително лесно е сами да си изработим свещници с подръчни материали - не отнема много време и усилия, излиза изключително изгодно, а ефектът е уникален и много красив. Нека ви представим в няколко много простички стъпки как да се сдобиете със свои, ръчно изработени свещници, направени от буркани. Вложете цялото си въображение и експериментирайте и със свои идеи, защото основната цел тук е да декорирате по начина, по който на вас ви харесва най-много! А ако имате необходимост и от малко професионална намеса за още по-фантастични интериорни решения, разчитайте на специалистите, които са винаги на ваше разположение.


Подготовка на материалите

По принцип, изборът на материали може да варира в зависимост от ефекта, който искате да постигнете, но ето един от основните варианти - подгответе си:

  • Коноп или прежда - сами преценете какъв размер да бъде, спрямо дебелината на линиите, с които искате да обрисувате буркана.

  • Боя - на снимката е показана обикновена акрилна боя в бял цвят. Но тук е точният момент да експериментирате - можете да изберете друг цвят или да комбинирате няколко различни. Практиката показва, че най-лесно се работи със спрей-боя.

  • Четка за боядисване или рисуване - няма да ви е необходима, ако сте се спрели на варианта със спрей-боя.

  • Ножица

  • Буркани - могат да бъдат с всякакъв размер или форма, невъзможно е да не се получи страхотна украса!


Стъпка 1 - подготовка на бурканите

Подгответе всички буркани, които ще обработвате. Измийте ги хубаво, подсушете ги и ги оставете за още няколко минути, докато се изпари напълно влагата. След като това се случи, можете да ги минете още веднъж с микрофибърна кърпа, за да не останат прашинки по тях, но това не е задължително, тъй като от преждата отново ще полепнат влакна.


Стъпка 2 - увиване с коноп или прежда

Тук е необходимо да използвате въображение - виждате каква е разликата между увитите с коноп и увитите с прежда буркани. Конопът е по-плътен, но по-тънък и ако използвате метода с ръчно нанасяне на боя, без впръскване, с него ще ви бъде по-лесно. Експериментирайте с начина, по който ще обвиете бурканите - просто го направете така, както на вас ви харесва.


Стъпка 3 - боядисване

Тази стъпка е най-пипкавата част от целия процес, но можете да сте спокойни, тъй като сте почти на финалната права. Обърнете бурканите върху голямо парче стар плат, вестници или някаква хартия - материал, който спокойно можете да изцапате, без да се безпокоите. Нанесете няколко слоя боя, но бъдете търпеливи и изчаквайте изсъхването на всеки от тях, преди да нанесете следващия. При боята с впръскване - инструкциите са абсолютно същите - можете да напръскате бурканите няколко пъти, в зависимост от плътността, която искате да постигнете. Оставете ги да престоят за 1 денонощие на сухо място.


Стъпка 4 - премахване на преждата/конопа

Тук процесът е ясен - просто премахнете обвивката, като срежете влакното на няколко места с остра ножица. На снимката отляво се вижда ефектът от боядисване върху коноп, а отдясно е използвана прежда.


Допълнете с въображение

Използвайте боя с различни цветове, завържете декоративни панделки, залепете мъниста или други дребни елементи и украшения. Изразете собствената си фантазия върху този свеж проект и внесете в дома си частица от себе си!

И в случай че искате да направите по-големи интериорни промени, не забравяйте, че професионалните дизайнери са на ваше разположение. Направете безплатна заявка и ще се получите конкурентни оферти, с опция за преглед на профилите и клиентските оценки на различните компании.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта