7 икономични трика, които ще запазят топлината у дома през зимата

Публикувано на 05/02/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 05/01/2017 | Видяно 46 322 пъти

Неотдавна ви запознахме с някои изпитани трикове за оптимизиране на отоплението у дома. Днес сме ви подготвили още няколко доказано ефективни съвета, с които ще направите жилището си по-топло и приятно, докато гледате дълбоките снежни преспи навън. От предимствата на отворената фурна до начините да затоплите леглото си преди сън – тук ще откриете предложения, подходящи за всеки дом и бюджет! Запознайте се с тях още сега, а за избора и качественото изграждане на отоплителна система у дома, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Открийте прозорците през деня

Светлият дом изглежда не само по-приветлив, но и далеч по-топъл от всяко тъмно и схлупено помещение. Ето защо специалистите съветват сутрин да отмествате смело завесите, така че естествената слънчева светлина да бъде редовен гост в жилището и така да допринася за това то да бъде топло и приятно. Последните слънчеви лъчи за деня обаче са знак, че е време да дръпнете обратно тежките завеси, така че усещането за уют да си остане у дома. Не особено приятен за окото, но пък наистина ефективен метод, е облепването на прозорците с добрата стара опаковка с въздушни мехури. Как обаче ще опазите опаковката от това някой нетърпелив член на семейството да спука всички балончета, вече е въпрос с повишена трудност.


Затворете вратите към стаите, които не използвате

Ако живеете сами или пък сте сред късметлиите, които се радват на просторно жилище, дръжте вратите към стаите, които не използвате, затворени. Това правило важи също за вратите, които водят към най-студените части на дома, като коридора например. Съществуват обаче и някои допълнителни мерки, които можете да предприемете, за да запазите топлината само в помещенията, които обитавате. Те включват запушване на ключалките и праговете на вратите, които водят към празните стаи у дома, както и разделянето на твърде просторните общи помещения с помощта на плътни пердета или декоративни прегради.


Запушете процепите в дограмата

Според специалистите около 10-15% от топлината у дома може да “избяга” през прозореца, особено при некачествена дограма и уплътнения. Ето защо е важно да обърнете внимание на този елемент от жилището си, по възможност преди настъпването на най-студените месеци. За козметично обновяване на прозорците използвайте силикон или пяна, в зависимост от големината и разположението на фугите, като при нужда сменете и гумените уплътнения. В случай че разполагате с по-голям бюджет, майсторите препоръчват да замените старата дървена дограма с нова, изработена от алуминий или ПВЦ, като заложите на двоен или троен стъклопакет, който доказано ще направи жилището ви много по-топло.


Поставете рафт над радиатора

Специалистите спорят по въпроса до колко този метод е ефективен, но едно е сигурно – той ви предоставя допълнително пространство за съхранение на книги и декорации, като прави помещението и много по-приветливо. Все пак според редица майстори поставянето на рафт на няколко сантиметра над радиатора ще спомогне за това топлината да се разпределя по-равномерно в помещението, което ще го направи и по-уютно и приятно. Този трик е особено полезен за случаите, когато радиаторът е разположен непосредствено под прозореца и топлината от него на практика се озовава между плътните завеси и прозореца или директно извън помещението при некачествена дограма.

Виж още: 7 лесни дизайнерски трика за повече топлота и домашен уют в дневната


Поставете меки одеяла и декоративни възглавнички в хола

Тук съвсем не намекваме да пренесете зимните олекотени завивки от спалнята в хола и да се увиете в тях пред телевизора. Тази практика определено не вреди, особено през студените дни, но все пак можете да намерите подходяща алтернатива, с която от една страна домът ви ще бъде по-топъл, а от друга – дневната ще изглежда по-уютна и гостоприемна. За целта поставете меки кашмирени одеяла на дивана и креслата, като ги комбинирате със симпатични декоративни възглавнички в подходящ десен. Същото важи и за стола в домашния ви офис или пък ъгловия диван в кухнята, който оттук нататък ще се превърне в притегателен център за тези членове на семейството, на които винаги им е студено!


Оставете фурната отворена

Отдайте се на невероятни кулинарни приключения през лютата зима, които освен че ще зарадват семейството, ще направят и общото жилище в пъти по-топло. За целта оставяйте фурната широко отворена след поредния готварски експеримент, независимо от това до колко вкусен е резултатът. Това е хитър начин да се възползвате от така или иначе генерираната топлина, която в този случай ще допринесе и за това у дома да ухае на любимата пица или пък поредния неустоим десерт. Ако пък новата рецепта не се е получила този път, можете да запалите няколко ароматни свещи в кухнята, които да не я затоплят особено, но поне ще създадат гостоприемна атмосфера!

Виж още: Как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа


Затоплете предварително леглото си

Независимо дали ще заложите на модерно електрическо одеяло или пък на класическата грейка, предварителното затопляне на леглото ще превърне приготвянето за сън в много по-приятно и отпускащо занимание. Днес на пазара ще откриете грейки с изключително симпатичен дизайн, като някои от тях имат дори плетени калъфчета за още по-голям комфорт. Специалистите напомнят също да се погрижите за спалното бельо през зимата, като заложите на меки чаршафи и одеяла от вълна или памук. Комбинирайте двете идеи и гарантираме, че почивката след дългия работен ден ще бъде по-релаксираща от всякога!

Всички тези съвети ще ви помогнат да направите дома си много по-приятен и хармоничен през зимата, а за изграждането на качествена отоплителна система в него, разчитайте на опитни майстори! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и се запознайте с техните профили, оферти и оценки от клиенти още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта