Пътеводител в кухнята: Вграден или свободно стоящ хладилник?

Публикувано на 18/10/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 34 334 пъти

Старият ви хладилник вече се нуждае от пенсиониране или просто искате да оборудвате кухнята си с изцяло нови уреди? При всички положения мястото, където съхранявате храната си на сигурно и хладно място, е сред тези, от които трудно бихте се лишили. След известно проучване, станало възможно и благодарение на форума "Направи сам", в тази статия ви представяме предимствата и недостатъците на вградения и свободно стоящия хладилник. Ще добавим няколко думи и за двукрилните хладилници. В същия форум и вие можете да прочетете полезна информация или да поискате професионален съвет за всичко, което ви интересува във връзка с ремонта и обзавеждането на дома ви. А за да се радвате на винаги добре функционираща техника, доверете се на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.

Вижте още: Хладилници със стъклени врати - идеи за блясък и стил в кухнята


Вграден хладилник - предимства и недостатъци

Дали да вградим хладилника е един от често срещаните въпроси, когато ремонтираме старата или обзавеждаме новата кухня. Отговорът му в голяма степен зависи от пространството, с което разполагаме, отделена ли е кухнята или обединена с дневната, какви са вижданията ни относно цялостната интериорна идея. Ето и някои от основните предимства и недостатъци на вградения хладилник:

Предимства:

  • Вграденият хладилник може да ви спечели допълнителни точки по естетика, ако целта ви е завършена кухненска визия. Това важи в още по-голяма сила, ако кухнята, трапезарията и дневната ви са решени като обособени зони в рамките на едно отворено пространство. По-добрата кореспонденция между тях предполага и по-умело съчетаване на мебелите и така, когато хладилникът е вграден в шкаф, ще се впише по-плавно в пейзажа.

Недостатъци:

  • Най-често срещаните възражения относно вградените хладилници се отнасят до това, че са по-тесни, липсва им дълбочина. Двулитровите бутилки например не могат да се поберат в тях или поне в немалко от този тип уреди. Цената им е по-висока заради допълнителния труд, който изисква самото вграждане. Има опасност, ако не е захваната добре, вратата на шкафа, в който е вграден хладилникът, да увисне. Срещат се и мнения, че вградените хладилници изразходват по-голямо количество енергия за охлаждане.

Вижте още: Машините за сладолед - практични или излишни за домакинството?


Свободно стоящ хладилник - предимства и недостатъци

Въпреки инвазията на вградените уреди в немалко кухни по света и у нас, свободно стоящите хладилници все още успяват да извоюват своето място. Представяме ви някои от техните предимства и недостатъци:

Предимства:

  • Разполагат с достатъчна широчина и дълбочина, което автоматично прави възможно побирането на повече и по-разнообразни артикули в тях. Цената им е по-ниска спрямо моделите за вграждане от същия клас. При кухни, отделени в самостоятелна стая, белите и иноксови хладилници отразяват допълнително светлината и това подсилва усещането за повече простор.

Недостатъци:

  • Привържениците на кухни с единна концепция възразяват срещу нарушената хармония, която причиняват свободностоящите хладилници. Казано по-просто, намират ги за недостатъчно естетични. В същото време невградените уреди налагат по-трудоемко почистване. Далеч по-лесно е да се справите с праха от дървена, ПВЧ или друга подобна плоскост, отколкото с отстраняването на петна от бялата си техника.

Вижте още: Елегантни абсорбатори за модерни кухни


Двукрилни хладилници - предимства и недостатъци

Двукрилните хладилници са още една алтернатива при избора на този уред за кухнята. Необходимо е повече пространство за тях, а често и по-сериозен бюджет. Предимства и недостатъци, които да съобразите:

Предимства:

  • Разчупват интериора, създават усещането за лукс и модерност. Често имат допълнителни екстри, като ледогенератор и диспенсър за вода. Ако на едно място съжителствате десничари и левичари, наличието на врати, отварящи се съответно надясно и наляво, ще улесни вторите, предвид това, че уредите масово са предвидени за десничари. Имате избор дали да ги поставите свободно или да ги вградите. В крайна сметка - организацията и подреждането на хладилника е далеч по-лесно и практично.

Недостатъци:

  • Цената им е значително по-висока от тази на еднокрилните. Наличието на диспенсър е свързано с необходимостта от честа дезинфекция, като само смяната на филтрите не е достатъчна. Тук обаче отново се появяват мнения за липса на пространство и място за продуктите. Струпването на твърде много hi-tech добавки към този уред може да затрудни основната му функция, каквато е охлаждането.

В кой от тези варианти си представяте хладилника за вашата кухня? Ако имате свое виждане по въпроса, можете да го споделите във форума "Направи сам" или просто да почерпите още идеи за своите проекти. Разчитайте на препоръчани специалисти за техниката в дома си, каквито бързо и лесно ще достигнете, изпращайки безплатна заявка в нашия сайт. Сравнете оферти и препоръки от предишни клиенти, изберете кого да наемете и след приключване на ремонтните дейности, можете да споделите и своя отзив.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта