Активисти набират пари за мобилни къщи и бани за бездомни

Публикувано на 01/09/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 273 пъти

По-добър живот за хората, които са загубили покрива над главата си. Около тази кауза се обединяват инициаторите на проект "Градски номади". Тяхната основна цел е да създадат мобилни къщи, бани и перални помещения, които да са в услуга на бездомните. Както авторите на идеята сами споделят на страницата си във Facebook, желанието им е да създадат алтернативи на социалните домове и да помогнат за интеграцията в обществото на хората без дом. Инициативата стартира в началото на април и в момента тече началният й етап, който е към края си.


Първата мобилна къща вече е факт

Първата мобилна къща от този тип вече е факт и се намира в Княжеската градина - до Паметника на Съветската армия в София. Тя е изградена изцяло от отпадъчни материали, каквото е намерението и за бъдещите подобни съоръжения. Основите на мобилната къщичка представляват стари палети, а стари дъски, плоскости и рамки на прозорци са претворени в стени. В долната част са поставени колела от стари велосипеди и колички. В нея има легло, прозорче, шкаф и падаща маса. Мобилното жилище е изградено с труда на много доброволци и Творческо сдружение "Щипка".


Проучване сред бездомните хора

На пресконференция на 1-и септември инициаторите на проекта "Градски номади" обявиха, че са направили проучване сред 50 бездомни в широкия център на София. Въпросите са съврзани с начина им на живот и трудностите, които срещат в градската среда. Целта на анкетата е била да се набележат ясни приоритети за втория етап на инициативата. При запитването са очертани и т. нар. "горещи точки", които обикновено стават сборен пунк за хората без покрив над главите.


Мобилни бани, пералня и социални предприятия

От средата на септември "Градски номади" започва набирането на благотворителни средства. Дарените суми ще отидат за построяването на още мобилни къщи, които да бъдат поставени на различни места в София. Идеята на инициаторите е да създадат бани и перални помещения, които да се разположат в различни части на столицата. Те си поставят за цел да изграждат по 25 мобилни къщи, една пералня и една баня годишно. Друга съществена идея на "Градски номади" е създаването на социално предприятие, където хората без дом да могат да усъвършенстват уменията си и да упражняват труд срещу заплащане. В проекта е заложено той да не се простира единствено в границите на столицата, а щом набере сили, да заработи и в други градове на страната. Освен средства, от "Градски номади" ще се зарадват и на ентусиазирани доброволци.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта