Единственият музей на римското керамично производство в България

Публикувано на 04/10/2016 от Розалинa Думанова | Последна редакция на 10/10/2016 | Видяно 11 005 пъти

Интересен факт за Античния керамичен център е, че той е единственият по рода си музей за римско керамично производство на открито, не само в България, но и в Югоизточна Европа. Открит е още през 70те години на миналия век, а голяма част от заслугата за това е на Богдан Султов. При археологически разкопки са разкрити множество артефакти, свързани с бита и ежедневието на римския човек.

А по време на 47-то изложение от 05 до 09 октомври т.г. СТРОЙКО в НДК на Мраморно фоайе ще бъде разположен щанд на АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ, където посетителите на изложението ще могат да се запознаят с този музей на керамичното производство през римската епоха.


Пещ за изпичане на разнообразна керамика

В Античния керамичен център може да откриете различни видове пещи за изпичане и обработка на керамика, които в началото на II в. сл. Хр. са били част от най-големия център за обработка на керамични изделия в римските провинции Мизия и Тракия.

Проучени са 52 пещи,  а голяма част от тях може да видите в музея. Някои на открито, а други -  под защитни покрития. В древността, те са служели за производството на съдове, както за всекидневна употреба в кухнята и на трапезата, така и за религиозните ритуали и церемонни.

  • Други предмети, които древните римляни и траки са изработвали са детски играчки, тръби за водопроводи, подово и стенно отопление, а също и висококачествени тухли и керемиди.


Автентична археологическа база

Изградената археологическа база към Античния керамичен център е напълно автентична. При разкопки са открити множество  материали на строителна керамика, а също и шлака, което всъщност представлява разтопени, песъчливи предмети. Останки от разрушени пищи, базалт и други. А впоследствие са използвани за направата на самата база, така че имате възможността да видите едни наистина древни и антични артефакти. Друг важен акцент от археологическата база са декоративните мозаечно-керамични пана по стените. Те ще ви очароват с типични мотиви, присъщи за украсата на античните съдове, произвеждани на това място.


На ваше разположение има и база за експериментална археология

През миналия век античният керамичен център се сдобива с единствената по рода си в България база за експериментална археология, съчетана с туристическа анимация. В нея имате възможност да се запознаете от близо с пълния процес на пречистване на глина, а след това да се върнете в древните векове, като наблюдавате процеса на изпичане на предмети в демонстрационните пещи.


Грънчарска работилница - участвайте!

Грънчарската работилница е част от базата за експериментална археология, където, ако сте ценител на древните изкуства и занаяти, ще имате възможността да участвате във реална възстановка на работилницата. Целият процес на производство е пресъздаден от троянски грънчар.

  • А ако обичате по-екстравагантното, то по ваш вкус ще бъде книгата за впечатления, изработена от керамика. Тя пази посланията на множество специалисти, участвали в международните симпозиуми, организирани във връзка с проучването на античните керамични центрове в района на Павликени.
  • Освен тях, изобразени върху тухли, може да видите подписите на множество политици, актьори и общественици, сред които и първият посланик на Великобритания в България – сър Уилям Харфам.


Разнообразие от керамични изделия

Всички находки, открити по време на проучванията, може да разгледате в сградата от последната част на музея на открито.

Бракувани керамични съдове от римската епоха, детски играчки и възстановка на покрив на римска сграда с автентични тухли, са само малка част от артефактите, които може да видите.


Археологически проучвания

След 35 годишно прекъсване, през 2014г., благодарение на финансовата подкрепа на община Павликени, сътрудничеството с Регионалния исторически музей Велико Търново и университет „Св. Кирил и Методий”, разкопките в Античния керамичен център бяха подновени.

Към днешна дата археологическите експедиции се извършват от доброволци, които имат интерес и гражданско отношение към миналото на нашите земи и бъдещето на културното ни наследство. Ако вие сте специалист в сферата на компютрите или счетоводството, фотографията, организирането на културни събития, рекламата или просто обичате историята и вековното богатство, то без никакъв проблем може да се включите в полезната дейност на Античния керамичен център.


Къде и кога може да посетите Античния керамичен център

Музеят е разположен сред плодородните поля на долината на р. Росица, само на 6 км. северозападно от центъра на гр. Павликени, в посока към с. Върбовска. Ако обичате историята и сте ценител на богатството и останките от древни култури, запазили се през времето и открити от видни археолози, то Античният керамичен център е вашето място целогодишно. Пренесете се назад във времето, като го посетите и усетите полъха на далечни времена.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта