Удължете живота на покрива с подпокривни мембрани Knauf Insulation

Публикувано на 20/04/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/07/2016 | Видяно 7 518 пъти

Използването на подпокривни мембрани Knauf Insulation носи своите безспорни предимства. Ето ги и тях:

  • Парна бариера. Когато подпокривното пространство е обитаемо, в него се извършват дейности като готвене, къпане, пране, гладене, сушене на дрехи, всички те създават условия за образуването на водна пара. Парната бариера възпрепятства проникването на водна пара от отопляваното пространство в покривната конструкция. С това се предотвратява евентуално кондензиране, което е предпоставка за появата на гъбички и мухъл.

Най-близките до конденза строителни елементи могат да се увредят, в това число и изолационният материал. Влошат ли се топлоизолационните свойства, това води до сериозни щети по конструкцията, причинени от натрупаната влага. Парната бариера регулира този процес, затова и мембраните се монтират под изолацията, т.е. от вътрешната страна.

  • Паропропусклива-водонепропусклива мембрана - предотвратява проникването на дъжд и сняг в покривната конструкция. Тъй като е водонепропусклива, тя се поставя върху горната, външна страна на изолацията. Причината да бъде паропропусклива е, за да може евентуално попадналата в покривната конструкция водна пара безпроблемно да премине през нея навън.


Удължете живота на покрива с подпокривни мембрани Knauf Insulation

Подпокривните мембрани (по-точно парни бариери или паронепропускливи фолиа и паропропускливи водонепропускливи мембрани) са задължителна част на днешното модерно строителство.

Преди години практиката за изграждане на покривни конструкции с два вентилиращи слоя налагаше паропропускливостта като единствено изискване към подпокривните мембрани, т.е. защита срещу проникването на дъжд и сняг. Съвременният обаче стил на изграждане на покриви, влагането на топлоизолационни материали и съпътстващи елементи, предполагат използване на високотехнологични материали, гарантиращи дълготрайност на конструкцията.

Паропропускливостта на подпокривните мембрани играе ключова роля при проблеми с дифузията и кондензацията на водната пара. Последната се появява при изпарение на вода в помещението. Когато такава е налице, протича и процесът дифузия на водната пара. Сама по себе си дифузията спомага за комфорта в жилището и не вреди на строителните елементи, освен ако не се образува кондензация, което е възможно при пренасищане на въздуха с водна пара и при охлаждане на наситения въздух - явление, известно още като оросяване.


SD-стойност и видовете мембрани според нея

Източник

SD-стойността е параметър, който описва съпротивлението, което строителният материал има срещу проникване на водна пара. Колкото повече SD-стойността расте, толкова съпротивлението е по-голямо и обратно. Изборът на подходящи подпокривни мембрани се обуславя в голяма степен от SD стойността, а ето и различните видове, които се предлагат:

  • Паропропускливи-водонепропускливи мембрани. При тях SD-стойността е по-ниска от 0,5 м. Те намират приложение в изграждането на покривни конструкции с един вентилиращ слой. Паропропускливостта им позволява водната пара да преминава от изолацията през подпокривната мембрана към вентилиращия слой.
  • Активна парна бариера. Това са пароизолационни мембрани, със SD-стойност от 2-5 м. Те спират проникване на водна пара, идваща от вътрешността на помещението към топлоизолацията.
  • Парни бариери (паронепропускливи фолиа): фолиата със SD-стойност над 20 м, които се прилагат при скатни покриви без естествена вентилация.


Подпокривните мембрани като част от LDS системата на Knauf Insulation

Подпокривните мембрани и парни бариери се използват в системата на скатна покривна конструкция, за която Knauf Insulation предлага изключително решение - LDS системата (Luftdicht-Dammsystem - Херметически затворена топлоизолационна система). Това е енергийно ефективна система, която осигурява максимален комфорт в подпокривното пространство при значителна икономия на енергия. Предимства на системата LDS са превъзходната топлинна защита (комбинация от каменна и стъклена минерална вата), отличното уплътняване и ветрозащита, а именно чрез подпокривните мембрани, които са задължителна част на днешното модерно строителство. Запознайте се с още от предимствата на подпокривните мембрани, като прочетете събраната информация в първа и втора част.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта