12 идеи за оползотворяване на таванското помещение

Публикувано на 15/12/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 19 974 пъти

Да готвите на един етаж, а да вечеряте на друг може да не е най-удобното решение, но пък е напълно оправдано за тези от вас, които отдавна си мечтаят за трапезария, отделена от кухнята. Днес създаването на маси и столове с уникални размери и дизайн е напълно възможно, така че няма да срещнете трудности около обзавеждането на трапезарията, дори таванското помещение да е тясно или ниско.


Снабдете жилището си с домашна зона за игри

Предстоящите студени месеци несъмнено повишават нуждата от идеи за забавление в домашни условия. Затова съберете цялата компания и с общи усилия превърнете прашния таван в неповторима зона за настолни игри и билярд. Гарантираме, че така ще прекарате много повече време със семейството и приятелите си и докато се усетите, мразовитата зима ще си е отишла. Единственото условие за създаването на подобна зона за игри у дома е таванското помещение да има топло и хидроизолация, които да го предпазват от капризите на времето.


Превърнете тавана в мечтаната стая на детето

Всяко дете има нужда от собствена стая, в която да играе и твори от ранни зори! В малките жилища това обаче рядко е възможно, затова някои родители решават да пригодят таванското помещение в детска, която да осигури на детето необходимото уединение. Погрижете се за изолацията и отоплението на стаята, подберете светли тонове, които да направят помещението по-просторно, а за финал изберете цял модул за детска стая, който ще реши проблема с обзавеждането й с един замах!


Създайте светла и красива кухня

Да превърнете прашното таванско помещение във функционална кухня може да не е най-лесната задача, но пък е удобен вариант за твърде малки жилища, които не разполагат с достатъчно стаи. Имайте предвид обаче, че в мансардите често има недостиг на естествена светлина, което ги прави тъмни и схлупени. Боядисайте таванското помещение в светли нюанси и подберете подходящо осветление, за да го пригодите в кухня. Също така, забравете за високите кухненски шкафове и усвоете всеки милиметър от пространството с вградени шкафове, малки рафтове и практичен кухненски модул.

Виж още: Управлявайте интерактивно свежия въздух у дома


Пренесете офиса у дома още сега

Ето ви идея как да съчетаете работата с домашния уют - просто превърнете мансардата в свое лично креативно пространство и наваксайте със задачите си още този уикенд. За да бъдете максимално работоспособни обаче, помещението трябва да се проветрява добре и да има достъп до достатъчно естествена светлина. Добавете мек килим, ваза с цветя или пък други дребни детайли, които да направят тавана още по-приятен за обитаване.


Мансардата може да се превърне във функционален гардероб

Ако пък разполагате с отделна спалня, но пък имате завиден брой дрехи и обувки, които вече няма къде да поберете, значи е време да преобразите таванското помещение във функционален гардероб. В този случай можете да изберете вградени шкафове или рафтове, чрез които да оползотворите дори неудобното пространство в ъгъла. Всеки гардероб обаче трябва да разполага с качествено осветление и достатъчно голямо огледало, а на пода препоръчваме да поставите мек килим, който допълнително ще "стопли" помещението.


По-трудоемка, но интересна идея за баня

За реализирането на тази идея със сигурност ще ви бъде необходима помощ от квалифициран специалист, затова не запретвайте ръкави все още. Той ще ви консултира относно спецификите на помещението, топло и хидроизолация, изграждането на ВиК инсталация. Всичко това неминуемо ще оскъпи приобщаването на мансардата към дома ви, а липсата на достатъчно височина в нея може да направи поставянето на душ кабина практически невъзможно. За да избегнете грешки и ненужни разходи, доверете се само на опитни професионалисти.


Невероятен детски кът за бъдещи принцове и принцеси

Сътворете истинска приказна страна за своето дете, като превърнете таванското помещение в негово лично кралство! Подберете елементи с любимите му герои и обособете отделни кътчета за игра, а една от стените можете да превърнете в раздвижен гардероб.


Грабнете любимата книга и се настанете в новата си домашна библиотека

Това предложение е подходящо за тези от вас, които предпочитат да прекарат дъждовните есенни уикенди с книга в ръка. Сътворете специално място за своята литературна колекция на тавана, където обаче вместо да събира прах, тя може да е чудесна атракция за вашите гости. Вие избирате дали да разчупите вида на библиотеката с декоративни елементи или пък да я комбинирате с идеята за домашен офис!

Виж още: Подпокривни мембрани - Как да удължим живота на покрива


12 идеи за оползотворяване на таванското помещение

Таванското помещение често има повече потенциал, отколкото предполагаме и със сериозно почистване, козметичен ремонт и подходящо обзавеждане то може да стане напълно неузнаваемо. Превърнете го в кухня, спалня или пък зона за игра, а накрая споделете с нас великолепните резултати! Квалифицирана помощ за преобразяването на тавана пък можете да получите от майсторите, регистрирани в нашата платформа.


Великолепна спалня на тавана? Вече е възможно

Защо да продължавате да разтягате дивана в хола, когато можете да си създадете комфортна спалня в таванското помещение? Основният проблем, с който ще се сблъскате тук, е необходимостта от място за гардероб, която обаче може да компенсирате, като обзаведете спалнята с по-ниски мебели, като скринове например. Преди да пристъпите към същинската промяна, преценете добре големината на мансардата и дали тя би била удачен вариант за разполагането на спалнята от гледна точка на осветлението и нуждата от отопление.

Виж още: С какво трябва да внимавате при избора и монтажа на покривни прозорци?


Идеалният домашен уют получаваме с дневна на тавана

Всяка по-голяма мансарда може да се претвори в комфортна и модерна дневна. За тази цел почистете помещението и го освежете с боя, подберете ниски мебели или пък си създайте такива сами с помощта на стари палети. Ако пък пространството ви притиска, поставете подходящо осветление и обзаведете дневната само с най-необходимото. Бъдете внимателни при разполагането на телевизора - той не трябва да е твърде близо до меката мебел, а декорациите по рафответе или холната масичка не трябва да създават усещане за претрупване.


Илюзия за голямо жилище със симпатична стая за гости

Ако често посрещате гости и отдавна мечтаете да разполагате с отделна стая специално за тях, можете да пригодите именно таванското помещение в подобно уютно кътче! За неговата изолация, ремонт и освежаване се доверете на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus! Направете заявка напълно безплатно, за да сравните техните оферти и да разгледате оценки за дейността им от клиенти! Подберете точния специалист, който да се заеме с преобразяването на мансардата още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта