Какво е полезно да знаем при избора на покривни прозорци

Публикувано на 27/09/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 647 пъти

Скосените стени, характерни за повечето мансарди и тавански помещения, обичайно предизвикват противоречиви реакции. На единия полюс са упорито избягващите ги, а на другия - неустоимо привлечените от тях. В случай че сте от вторите и сериозно планирате да заживеете в пространството под покрива, по всяка вероятност едно от нещата, които обмисляте, е въпросът с остъкляването. В тази статия ще ви дадем насоки за това какво е полезно да знаем при избора на покривни прозорци, а при необходимост, винаги можете да се възползвате от услугите на специалистите по дограма и остъкляване в нашия сайт.


Какъв избор на покривни прозорци се предлага?

Разнообразието от покривни прозорци, предлагани на пазара, се обуславя от широката гама потребности, които те трябва да посрещнат. Предстои да ви запознаем с избора, който можете да направите, според вида на покрива, който ще се остъклява, управлението и отваряемостта на прозорците.

Вижте още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци


Скатен или плосък покрив

В зависимост от това какъв е покривът, под който е разположен вашият дом, имате възможност да избирате между:

  • Покривни прозорци за скатен покрив. Монтират се под ъгъл, по обясними причини, различават се по отваряемостта и управлението си, на които ще се спрем след малко. Биха могли да се добавят и фиксирани скатни прозорци, които да привлекат още естествена светлина. Важното е да има достатъчно отварящи се прозорци, разположени на подходящи места, които да осигуряват добро проветряване.

  • Покривни прозорци за плосък покрив. При наличие на плосък покрив, се предлагат подходящите за него прозорци. Те могат да бъдат неотварями, а има и такива, които са с електрическо отваряне. Интересна алтернатива на прозорците за плосък покрив, когато такива не е удачно да бъдат поставени, са светлинните тунели. При тях се използва адаптивна тръба, която отразява и отвежда дневната светлина навсякъде в дома.

 


Долно и горно управление на прозорците

При скатните покривни прозорци можете да избирате между два основни типа управление, според това къде е разположена дръжката за отваряне:

  • Покривни прозорци с долно управление. Дръжката за отваряне е в долната част на рамката. Препоръчителни са, когато е наложително прозорецът да се разположи на по-голяма височина. Можете да ги откриете с централна ос, както и с две или повече оси на отваряне.

  • Покривни прозорци с горно управление. Дръжката за управление е в горната част на рамката. Подходящи са за монтиране на почти всяка височина. Допълнително предимство е, че можете да разположите мека мебел или бюро точно под подобен прозорец, без това да пречи на отварнето му.

  • Покривни прозорци с дистанционно управление. При този вариант няма значение на каква височина е монтиран прозорецът ви. Уравлявате го автоматично с помощта на специална система за дистанционно отваряне.


Отваряемост на прозорците

Разнообразие от варианти при избор на покривни прозорци имате и според това дали и как се отварят те. Тук се спираме на по-популярните варианти:

  • Тента. Отварянето е нагоре и навън, като дръжката им за управление е разположена в долната част.

  • Хопър. Обратно на "Тента", при този вид отваряте прозореца навътре, към себе си. Дръжката за управление се намира в горната част на рамката.

  • Странично отваряне. Може да бъде наляво или надясно, според ситуацията и/или предпочитанията ви. Недостатък е по-голямата въздухозагуба.

  • Фиксирани. Неотварящите се прозорци могат да внесат повече светлина в помещенията, където са поставени. Подходящи са за места, които нямат нужда от проветряване или където е осигурена добра вентилация.


Покривни балкони и тераси

Ако имате по-специфични предпочитания, на пазара на покривни прозорци можете да откриете и по-специални модели, каквито са:

  • Прозорец-балкон. Осигурява ви още повече въздух и светлина, а в добавка - насладата от гледката навън е несравнима.

  • Покривна тераса. Отличен начин да усвоите подпокривно пространство, което не използвате. Покривната тераса се отваря изцяло и ви дава повече свежест и осветеност.


Изберете с помощта на специалист

Ще се радваме, ако сме успели да ви ориентираме сред разнообразието от покривни прозорци. Винаги можете да разчитате на помощта на специалистите в MaistorPlus, за да направите най-добрия избор. Заявете своя проект, напълно безплатно, сравнете оферти, разгледайте профили и оценки към изпълнителите и наемете този, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта