Помощно оборудване за автомобила през зимата

Публикувано на 09/11/2016 от Стоян Иринков | Последна редакция на 25/01/2017 | Видяно 16 168 пъти

Подготовката на автомобила за зимни условия е много важна, защото всички системи и компоненти на колата са изправени пред редица агресивни предизвикателства – понижени температури, ниско сцепление по сняг и заледени повърхности, повишена влажност, агресивна корозионна среда и редица други. Сред основните неща, които са ви необходими за надеждно шофиране през зимата, са функциониращ акумулатор и зарядно устройство, хубави зимни гуми, ревизиране и подмяна при необходимост на антифриз, течност за чистачки, масла

 

Подготовката на автомобила за зимни условия е много важна, защото всички системи и компоненти на колата са изправени пред редица агресивни предизвикателства – понижени температури, ниско сцепление по сняг и заледени повърхности, повишена влажност, агресивна корозионна среда и редица други. Сред основните неща, които са ви необходими за надеждно шофиране през зимата, са функциониращ акумулатор и зарядно устройство, хубави зимни гуми, ревизиране и подмяна при необходимост на антифриз, течност за чистачки, масла.

 

Проверете състоянието на акумулатора

Рязката промяна в климатичните условия е истинско изпитание за доброто функциониране на акумулатора на колата. Батерията на автомобила губи около 33% от силата си, когато температурата падне под нулата, и над 50% от капацитета си при -20 градуса C.  Трудното запалване в студените сутрини, както и намаляването на яркостта на фаровете, могат да бъдат знаци за проблеми с акумулатора. Няма сигурен начин да се прецени живота на един акумулатор – понякога той може да спре да функционира съвсем неочаквано без предварителни сигнали. Паднал акумулатор е една от най-честите причини автомобилът да не иска да запали през зимата.

За да не попадате в нежелани ситуации в студените дни и нощи, в които да търсите помощ – подходящо е да имате в колата си зарядно устройство, с което да заредите акумулатора. С него, разбира се, ще можете да се притечете на помощ и други закъсали колеги-шофьори. 

 

Зарядно устройство - 12V, 4А, автоматично изключване при презареждане, подходящо за 12-волтови акумулатори, компактен размер, лесно за носене и съхранение, двойно изолирана защита срещу топлинно претоварване, цена: 29,99 лв.*

 

Ако акумулаторът на колата е вече стар, на повече от 5 години и пали трудно, помислете да го смените преди големите застудявания. Винаги е по-добре автомобилът да пали веднага при отрицателни температури навън. Препоръчва се да оставяте двигателя да поработи малко преди и след пътуване, с изключени електроники и светлини. По този начин алтернаторът зарежда акумулатора поне малко и би предотвратило проблеми на пътя.

 

Акумулатор Cronus – с мощност 50AH, 2 години гаранция, която важи без заверка в оторизиран сервиз, цена: 89,99 лв.*

 

Ток и жици…

Неизползването на автомобила за дълъг период от време лишава акумулатора от зареждане, а през цялото време в автомобила има макар и малка консумация на ток и акумулаторът се разрежда, което го прави неефективен. Ако карате автомобила си на къси разстояния и изминавате по-малко от 10 км дневно е необходимо да се направи изравнителен заряд на акумулатора. Ако акумулаторът е изтощен, най-добрият вариант е да го свалите и заредите със зарядно.

Стартово зарядно устройство – 12/24V, до 300А, за стартиране на двигатели с вътрешно горене при съвместна работа с акумулатора, при което се осигурява стартов ток до 300А, 13,5 кг. Цена: 419 лв.*

 

Зарядно устройство за акумулатори Raider – 12V, 4A, светлинна индикация при зареждане, Цена: 34,99лв.*

 

Ако не разполагате със зарядно, идва моментът да се обадите на приятел, за да ви даде „ток“. Затова е добре през зимата (а и не само) да имате в багажника си здраво въже и кабели за старт („даване на ток“). Първото задължително условие е наличието на още един автомобил с изправен и зареден акумулатор, който трябва да е със същото напрежение като акумулатора на вашия автомобил (12V) и капацитетът (Ah) му да не е по-малък от вашия. Второто задължително условие е наличието на подходящи изправни кабели за подаване на ток от единия автомобил към другия.

 

Кабели за ток – 400А, цена: 14,99лв.*

 

Третото задължително условие е кабелите за стартиране да се използват правилно:

  1. Запалването трябва да бъде изключено и в двата автомобила - в работещия автомобил и в автомобила, който трябва да бъде стартиран.
  2. Свържете червения кабел за стартиране към положителния извод (плюса) на изтощения акумулатор.
  3. Свържете другия край на червения кабел за стартиране към положителния извод на помощния акумулатор.
  4. Черният кабел трябва първо да бъде свързан към отрицателния извод (минуса) на помощния акумулатор.
  5. Другият край трябва бъде свързан към небоядисана част на рамата на автомобила в двигателния отсек на автомобила, който трябва да бъде стартиран.
  6. Стартирайте двигателя на работещия автомобил. Не стартирайте двигателя на неработещия автомобил, докато първо не стартирате двигателя на работещия автомобил.
  7. След като двигателят стартира, разкачете кабелите в обратна последователност на реда, по който са били свързани.

Зимните „ботушки“ на автомобила

Едно от нещата, с които не бива да се прави компромис през студените месеца, това е поставянето на зимни гуми, които постигат по-високо сцепление и стабилност на пътя. Те трябва да се сложат преди температурите да паднат под 7 градуса по Целзий.

Има множество производители на зимни гуми, като марката Tigar се препоръчва от консултант-продавачите на Mr.Bricolage, защото те се проектират по най-съвременна технология на водещия производител в света - Michelin. Изработени с най-добри материали и тествани дори при тежки северни зимни условия, гумите Tigar спомагат за подобряването на спирачния път, сцеплението и маневреността на автомобила. А през месец ноември при покупка на зимни автомобилни гуми от магазините на Mr.Bricolage получавате 30% еднократна отстъпка от цените на дребно за монтаж, демонтаж и баланса им в центровете и сервизната мрежа за думи „Диана“.

 

Зимни гуми Tigаr - размери от 155/70, R13 до 205/55, R16, цени от 54,99 лв.*

 

И ако поставянето на зимните гуми е много важен елемент от подготовката на автомобила за зимата, почти толкова важно е и правилното складиране на летните гуми. Правилното съхранение ще ви гарантира, че ще можете да разчитате на вашите гуми още един сезон. За да използвате максимално добре инвестицията, вложена в комплект качествени гуми, то преди демонтажа увеличете налягането във всяка гума с 0.5 bar. При сваляне маркирайте всяка гума със съответната и позиция (например ПЛ - „предна лява“) и при следващ монтаж я сложете на съответното правилно място. Почистете добре гумите преди да ги „зазимите“ и махнете всякакви камъчета от грайфера.

 

Калъфи за гуми 4бр – за гуми до 16“, Цена: 24,99 лв.

 

Проверявайте редовно налягането на гумите през зимата. То е изключително значение, заедно с качествените зимни гуми, за доброто сцепление. Информация за правилното налягане можете да намерите в упътването на автомобила или на стикер, който може да бъде залепен на различни места по автомобила – на вратата, капачката на резервоара, в жабката. На този стикер ще намерите още информация за препоръчвания от производителя размер на гумите, както и за максималния товар на автомобила. А за да може да поддържате необходимото налягане, имате нужда от компресор.

Компресор – 12V, с 3 адаптера за надуване, кабел 3м, за помпане на гуми до 4,5bar, Цена: 34,99лв.

Някои полезни предмети в автомобила

Преди да тръгнете на път през зимата е добре да имате в колата малък комплект инструменти, т.нар. гедоре – ръчните инструменти (най-вече набор ключове) на автомонтьор, бил той професионалист, любител или просто закъсал шофьор. Наименованието „гедоре“ се е превърнало в нарицателно и идва от името на едноименната немска фирма, подобно на ксерокс машините и Xerox.

 

Гедоре 20 части – 1/2“ тресчотка, 19 аксесоара за размер ½“, хром-ванадиева стомана, Цена: 59,99лв.*

 

През зимата е особено полезно да оборудвате колата си с още някои предмети, които ще направят шофирането по-безопасно и по-удобно, като в Mr.Bricolage имат специални промоции за Автосезон 2016-2017г, които може да откриете тук.

- резервно количество антифриз и тестер за антифриз

- зимна течност за чистачки

- вериги за сняг – тип меча стъпка, текстилни или течни (временни)

- стъргалка за лед

- лопата за почистване на снега

- Зимни ръкавици и топло яке в случай, че аварирате

- Фенер за спешни случаи

- Течност за размразяване на ключалките

- спрей против изпотяване на стъкла и репелент за добра видимост

- КАТ комплект - аптечка за първа помощ, авариен триъгълник, светлоотразителна жилетка, прахов пожарогасител.

 

А за още повече комфорт и чистота при пътуване през зимата са необходими автомобилни стелки. Те отдавна вече са се превърнали в атрибут на комфорта в колата. Този артикул изпълнява безброй много функции: намалява вероятността от появата на корозия, тъй като предотвратява попадането на влага в купето. Автомобилните стелки създават усещане за ред и уют, тъй като допринасят в известна степен за намаляване на шума в купето. В добавка, те защитават подовото покритие на автомобила от прах, кал и мръсотия.

 

Автомобилни стелки леген 4 части – цена 19,99лв.*

 

Безопасното и комфортно шофиране е във вашите ръце!

 

*Всички цени са промоционални до 30.11.2016г.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта