Практичен наръчник при покупката на разтегателен диван

Публикувано на 07/04/2016 от Светла Иванова | Последна редакция на 15/08/2016 | Видяно 16 316 пъти

Не всеки има достатъчно късмет, за да живее в дом, който разполага с комфортна стая за гости. Това обаче съвсем не е повод да изпратите семейството и приятелите си в най-близкия хотел, защото няма къде да ги настаните. Разтегателният диван и всички негови "братовчеди" са наистина функционална алтернатива за маломерните жилища. Ако и вие обмисляте покупката на тази практична мебел, то най-добре вижте на какво да обърнете внимание. Ако пък вече имате изградена визия за новата придобивка, но не знаете от къде да я закупите, опитни майстори могат да я изработят специално за вас!


Кой е най-удачният материал?

При закупуването на такава мебел, освен за външния вид, трябва да помислите за удобството и трайността на материала.

  • Памук или полиестер. Това е най-универсалният пълнеж на футоните. Доста често голямата възглавница е пълна със смес от двата материала, като дебелината варира. Ние ви съветваме да търсите футон с поне 20 сантиметра плътен пълнеж.
  • Дунапрен. Разтегателните кресла и дивани най-често са произведени с дунапренов пълнеж, затова трябва да бъдете изключително внимателни. Добрият и качествен материал, гарантиращ дългогодишна експлоатация, може да се познае по високите показатели за еластичност, здравина и ниска остатъчна деформация.
  • Пружини. За една част от клиентите пружината си остава класика, защото това е бил единственият вариант при производството на дивани в миналото. Обърнете внимание колко вида пружини се предлагат при матраците и ще разберете какви разлики може да намерите и при този сегмент.

Вижте още: Малки промени, с които да внесете свежест в дневната


Какъв модел да изберем според наличното пространство?

Функционалните мебели се предлагат в огромно разнообразие от стилове, така че не е нужно да свеждате своя избор единствено до извънгабаритен секционен диван, който едва се побира в дневната.

  • Футон. Това е най-обикновеният вариант на "спален" диван, който ще намерите на пазара. Той може да ви очарова със своя минималистичен стил, който се вписва перфектно в по-изчистен интериор. Повечето футони са съставени от пухкава единична възглавница, поставена върху дървена конструкция, която се разгъва назад. Освен от неангажиращия му външен вид, ще останете приятно изненадани и от цените на футона.
  • Трансформиращо се кресло. В случай че не искате да инвестирате средства и пространство в по-обемна мебел, разтегателният стол ще ви свърши чудесна работа. Трябва да предвидите единствено, че тези модели са малко по-широки от стандартните кресла и могат да поберат само един човек. Разбира се, ако вече разполагате с малък диван, 2 разтегателни стола биха допълнили чудесно интериора, създавайки повече място за посрещане на гости.
  • Разтегателен диван. Той несъмнено е най-традиционният избор, тъй като през повечето време ви служи вярно като удобен диван, но при нужда се превръща в кралска спалня. Подобно на трансформиращите се кресла, разтегателните дивани могат да бъдат намерени в почти всякакви размери и стилове, така че да се впишат в интериора. Стандартът за хора с ограничена квадратура е триместен диван, който се превръща в матрак "персон и половина".

Вижте още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил?


Особености на механизма

Преди да закупите разтегателен диван, кресло или футон, задължително опитайте да го разпънете и приберете обратно, за да се уверите, че механизмът му е лек и удобен.

  • С издърпване. Тази функция за спане е доста издръжлива и опростена. Използва се основно при разтегателни фотьойли и двуместни дивани. Мебели с този тип отваряне са подходящи за малки жилища, тъй като седалката и рамката под нея са свързани чрез панти и механизми, които само с едно движение се трансформират в здрава и стабилна опора.
  • Метален механизъм. Опората при тях може да бъде изработена от ламели, платно или телоплет. Предимството на тези механизми е, че в сгънато положение не заемат много място, но не са особено подходящи за всекидневна употреба.
  • Падаща облегалка. Седалката е на ролки, издърпва се и гърбът посредством панти пада. Предимството на тези дивани е, че конструкцията им е изключително здрава и опростена. Няма никакви механизми, които при продължителна употреба могат да се износят или деформират.

Ориентирахте ли се вече кой е най-добрият избор за вас и вашето жилище? Ако имате още идеи, които не знаете как да осъществите, винаги може да разчитате на опитни майстори, които ще превърнат в реалност всеки ваш проект. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и в рамките на 24 часа ще получите конкурентни оферти и цени!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта