5 начина да направим кухнята си "по-зелена“

Публикувано на 12/12/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 6 634 пъти

Екологичната кухня започва с природосъобразното хранене, но това далеч не е всичко. Могат да се добавят още приготвяне на храната така, че да се пести енергия, изграждане на навици за редовно почистване, използване на устойчиви материали и избягване употребата на токсични химикали в домакинството.

За щастие, правилните избори за вашето здраве са добри както за планетата, така и за джоба ви. Ето няколко идеи, от които да се възползвате у дома:


Тигани с дълъг живот

Избирайте чинии, тенджери и тигани, които биха издържали изпита на времето и биха ви служили вярно години наред. Това означава да преосмислите отношението си към незалепващото тефлоново покритие например. Така или иначе дебатът за това дали то е вредно за здравето все още продължава. Но извън този съвсем немаловажен въпрос стои и фактът, че такива съдове и прибори за готвене имат ограничен живот и трябва често да бъдат подменяни. По-добре е да се спрете на качествени съдове от неръждаема стомана или чугун.

Вижте още: Рециклиране на пластмасови бутилки - вдъхновение за цялото семейство


И още мисъл за бъдещето

По същия начин разсъждавайте и за останалите принадлежности в кухнята. Търсете качествени ножове, които можете да заточвате сами вкъщи. Използвайте памучни кърпи вместо домакинска хартия за домашна употреба.

Ако обичате да експериментирате в готвенето, не се хвърляйте да купувате многобройни книги с нови и нови рецепти. Търсете информация в интернет, от приятели и роднини. Ще намерите достатъчно нови кулинарни идеи, както и възможни алтернативи на последния модел кухненски робот, на който сте хвърлили око.


Газ или електричество?

Това може да се окаже сериозна дилема, когато избираме кухненска печка. От гледна точка на готварството много професионални готвачи предпочитат да използват газ, защото е по-лесно да контролират температурата. Освен това високата температура може да бъде достигната за много кратко време, а след края на готвене, няма голямо разхищение на остатъчна енергия.

От друга страна се счита, че готвенето с електрическа печка е по-полезно за здравето, тъй като в храната попадат много по-малко вредни вещества. А най-ефективните електрически печки са тези, които използват индукционни елементи, пренасящи енергията директно към поставения върху котлона тиган, докато горната част на съда остава по-хладна. Трябва да се има предвид обаче, че е нужно тиганът да е в отлично състояние и да прилепва плътно към котлона, за да е налице пестенето на енергия. Дори и малките изкривявания водят до загуба и по-незадоволителни кулинарни резултати.


"Зелените" кухни са чисти кухни

Списъкът с вредни вещества, които влизат в състава на различните петрохимични почистващи продукти, може да бъде внушителен. За щастие, съществуват многобройни алтернативи, включително екопрепарати с нетоксични и биоразградими съставки. Добро решение е и използването на домашно приготвени почистващи смеси на базата на оцет, лимонов сок и сода за хляб.

Вижте още: 9 мощни почистващи продукта, които дори не предполагате, че имате у дома


Пазарувайте умно

Преди да отидете в магазина, направете си списък с необходимите продукти. Ще постигнете много неща едновременно: ще вземете всичко, което ви е нужно, ще предотвратите закупуването на твърде много храна, която впоследствие ще изхвърлите, ще си спестите излишни разходи.

Избягвайте да купувайте продукти, на които са им трябвали повече от два дни, за да пристигнат на щанда в магазина. Дори и на опаковката им да пише "био" или "еко", енергията, която е изхабена, за да се озоват впоследствие във вашия дом, няма нищо общо с екологичния избор.

Ето че с няколко малки стъпки вече разполагате с една по-екологична кухня. В случай че имате желание да промените нещо и в нейния интериор, направете безплатна заявка в MaistorPlus и изберете най-добрата за вас оферта. Имате възможност да проучите различните специалисти, регистрирани при нас, и да сравните оставените за тях мнения от предишни клиенти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта