Каква е кухнята на бъдещето според домакинствата в различни краища на света

Публикувано на 28/07/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 28/07/2017 | Видяно 9 887 пъти

Искало ли ви се е някога да предприемете околосветско кухненско пътешествие? Не само за да опитате богата палитра от апетитни блюда, но и да се запознаете с дизайна и подредбата на домашните кътове за готвене, характерни за различните държави. А да надникнете в кухнята на бъдещето? В тази статия ви очаква комбинация от двете, като ще се опитаме накратко да ви представим нагласите към тенденциите в цветовете, материалите и формите на кухните, споделени от домакинства отблизо и отдалеч. В случай че това своеобразно преселване в бъдещето ви стимулира да инициирате ремонт в настоящето, опитните специалисти, регистрирани в нашия сайт, са на ваше разположение.


Формата на кухнята

В голяма степен цялостният архитектурен план на един дом предопределя и формата на кухнята в него. П-образните и Г-образните кухни са най-често срещаните варианти, а в кои държави взима превес единият или другият, ще научим в следващите редове.


П-образни кухни

Когато пространството позволява, П-образната кухня е отличен избор. В това ще ви уверят както специалисти, така и немалко потребители. Причината е, че работата, в така организиран кът, е максималко оптимизирана. Всичко е на една ръка разстояние, а излишните движения са сведени до минимум. САЩ, Канада, Велокобритания и Германия са държавите, където кухните под формата на буква "П" заемат водеща позиция, като се очаква тази тенденция да се запази и в бъдеще.


Г-образни кухни

Въпреки че П-кухните са първенци по отношение на организираността, тези с Г-образна форма ще продължат да имат числено превъзходство в немалко държави. Твърде вероятно е и вашата кухня да е такава, на много от вашите съседи в България също. Изключение прави Дания, където залагат на двуредните кухни.

Вижте още: Как да организираме помещение с Г-образна форма


Цветовете в кухнята

Белият цвят и занапред ще продължи да бъде господар в скандинавските кухни. Ако някога сте си задавали въпроса защо толкова държат на него по тези географски ширини, тайната е в по-голямото количество светлина, която пропуска той в помещенията. Скандинавци са пренаситени на мрачното време навън, затова полагат максимални усилия, за да привлекат повече слънчеви лъчи в домовете си, като ги боядисват в бели или бледи пастелни тонове.

Бялото е редовен гост и в японските домове. Там обаче се очаква монополът му да се наруши от проправящите си път шкафчета от светло и тъмно дърво. Сиви нюанси също се опитват да заемат своето място.

Прогнозите за кухните в САЩ и Канада пък, клонят в полза на натуралните багри като зелено, кафяво и бежово. Българите също се радваме на цветови решения, които ни доближават до природата.

Вижте още: Най-актуалните цветови схеми за кухнята за 2016 г.


Технически камък и порцелан за кухненския гръб

Техническият камък е съотношение от 97 % натрошен кварц и 3 % смола. Така полученият материал няма нужда от допълнително запечатване и вероятно това е сред основните причини да измества все повече гранита в избора на потребителите за кухненски гръб. От друга страна порцеланът също има какво да предложи на бъдещата кухня. Той не се надрасква, огнеустойчив е и неподатлив на нежелано оцветяване.

Вижте още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем перфектния кухненски гръб


Имат ли място високите технологии в кухнята на бъдещето?

Стане ли дума за кухня на бъдещето, темата за новите технологии се появява съвсем естествено. Проучване, направено сред различни потребители по света обаче показва, че автоматизацията не се радва на чак толкова широка популярност. Малки хитринки, под формата на улесняващи живота на домакините умни джаджи, са добре дошли, но в разумни граници. Идеята да управляват печката и хладилника си през смартфон изкушава малцина. Предобладаващите предпочитания са към кухненско оборудване с основни, класически функционалности.

Вижте още: 8 хитри изобретения в кухнята на бъдещето


Допълнителни екстри в кухнята

Задължителната програма по ремонта на кухнята е завършена - поставени са ВиК инсталация, мивка, шкафчета, основни уреди. Пред домакините е приятната задача да изберат допълнителни екстри, според бюджета и потребностите им. В бъдещите кухни очакванията са все по-често да се отделят места за складиране - такива винаги са били добре дошли във всеки български дом, да се обособяват кухненски острови, както и бар-плотове.

Кухнята на бъдещето - такава, каквато си я представяте, може да влезе и във вашия дом с помощта на доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект, напълно безплатно и без обвързване, и изберете най-добрата сред предложените ви оферти. Улеснете още повече избора си на изпълнител, като се запознаете с оценките, оставени от предишни клиенти за вече извършени дейности. Споделете и своя отзив, след като ремонтът в дома ви е приключил.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта