Идеи за красиви и практични малки кухни

Публикувано на 25/01/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 16 233 пъти

Малката кухня крие неподправено очарование и може да бъде истински уютна, така че не съжалявайте, ако кухненското пространство и във вашия дом не е особено обширно. Понякога е трудно да се намери място за всички кулинарни уреди и принадлежности, но щом веднъж ви се изясни кое най-често се налага да ви е под ръка и какви действия извършвате по-рядко от други, напълно е възможно да подредите стаята така, че да я използвате максимално ефективно, а тя да изглежда изключително добре.

Разгледайте следните няколко идеи за подредба на малко кухненско помещение и, ако някоя ви допадне, смело я реализирайте - сами или с помощта на професионалист.


Кухнята като работен кът, свързан с трапезарията

В много домове помещението, предназначено за готвене, е толкова малко, че прилича на тесен коридор. Когато поставите нужното оборудване от двете му страни, не остава никакво място за маса, която да е достатъчно голяма, за да събере цялото семейство.

На практика обаче разполагате с всичко необходимо, за да миете, режете и готвите. Превърнете дефекта в ефект и изнесете масата за хранене в дневната, част от която превърнете в трапезария. Ако разполагате с отделни стаи и за двете - още по-добре. Изберете сходни стилове и цветове за кухнята и помещението, в което се намира масата за хранене и се сдобийте със стилно решение за всекидневните ви нужди, на което биха завидели мнозина.

Вижте още: Неповторими мивки за модерна кухня


Кухня на райета

Ще се изненадате доколко може да се промени една стая при промяна на малък детайл в нея, например използвайки райета в интериора. Дали стените ще са на вертикални черти или ще внесете малко симпатично раирано диванче в помещението, ефектът ще бъде поразителен. Визуално стаята става с една идея по-просторна, оригинална и привлекателна.

Ако подберете шкафове в бял или поне светъл цвят, ще помогнете допълнително на малката си кухня да диша и да изглежда неустоима и модерна.


Ефектен и удобен разделител на малката кухня от дневната

Много често кухнята ни всъщност е част от дневната и няма обособено отделно място. За да се справите с този проблем, можете да използвате за условно разделяне на двете жилищни зони малък и удобен бар плот. Той ще ви служи едновременно за маса за хранене, а също и за декорация към интериора.

В случая с това жилище едната подпора на барплота прилича на бяла скулптура, която подхожда много добре на цялостния стил на дневната. Когато не се използват, столовете за хранене се побират перфектно под плота и не пречат на свободното движение. Удачен вариант е вместо само с разкрасителни функции, подпората на барплота да се използва и като място за съхранение, тоест да представлява продълговат шкаф с вратичка.


Изненадващи цветове, впечатляваща визия

Ако имате малка кухня, спокойно можете да си позволите тя да бъде необикновена! Изберете й смел и необичаен цвят. Ако помещението беше голямо, щеше да е прекалено натрапчиво да е цялото в яркосиньо, оранжево или черно. Но ако кухничката ви е малък акцент в жилището ви, превърнете това кътче в оригинално място, в което с удоволствие да приготвяте впечатляващи гозби.

На снимката от лявата страна виждаме кухня, която заема малкото пространство непосредствено до входната врата. За разделяне на зоните е използвана пъстра и весела отваряща се преграда. А отдясно виждаме как черният цвят трансформира малкото кътче в стилно пространство, което успява да се сдобие с условна самостоятелност.

Вижте още: Какво кухненско осветление да изберем?


Без масивни шкафове

Един от начините да откриете пространство в малката кухня е да премахнете масивните горни шкафове в нея и вместо тях да поставите отворени полици за съхранение на най-необходимите ви вещи. Оказва се, че в дълбоките и затворени шкафове често пазим рядко използвани уреди и съдове, въпреки че те през цялото време заемат от жизненото ни пространство. Оставете в кухнята само това, което наистина ви е нужно и ще се убедите в положителния ефект.

Надяваме се да сме ви убедили да дадете шанс на своята малка кухня да се превърне във вълшебното кътче, което заслужава да бъде. Ако някоя от горните идеи ви е допаднала, потърсете изпълнител, който да ви помогне да осъществите замисленото. В MaistorPlus можете да пуснете безплатна заявка за своя проект и да получите ценови предложения от регистрираните при нас майстори. Наличните мнения от предишните им клиенти ще ви улеснят в избора, а освежителният ремонт ще направи дома ви още по-уютен и атрактивен!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта