Как да изберем идеалното бебешко креватче?

Публикувано на 24/02/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 11 451 пъти

Има някои важни детайли, които изискват внимание при закупуване на бебешко креватче и могат да се окажат решаващи за качеството на продукта. Много разпространени на пазара са леглата с падаща решетка. И макар те да изглеждат удобни на пръв поглед, в действителност, ако решетката изскочи от релсата, може да застраши здравето на детето ви. При закупуване на детско легло втора употреба пък обърнете внимание на здравината на конструкцията - огледайте за разместени части, липсващи болтове, прекалено отдалечени пръчки на решетката и други.


Доказано най-подходящи са креватчетата от дърво

Бебешкото креватче трябва да е изработено от устойчиви и безопасни материали, които да не застрашават здравето на детето. Според специалистите най-подходящи за малчуганите са дървените легла, които се отличават със завидна дълготрайност и внасят уют в помещението. Важно е креватчето да бъде третирано с безвредни бои и препарати, както и да е максимално стабилно.

Виж още: Подаръци, които могат да са вредни за децата


Матракът трябва плътно да приляга в креватчето и да е изграден от качествени материали

Матракът е изключително важна част от бебешкото креватче, защото от него зависи комфортът и правилното развитие на детето в неговите първи няколко седмици. В този смисъл най-препоръчителни за бебетата са умерено твърдите матраци от качествени материали, които не предизвикват алергии. Те дават опора на крехкото детско тяло и осигуряват удобство по време на сън. Обърнете внимание и на размера на матрака - той трябва плътно да приляга в леглото, без да остава разстояние между него и решетките.


Как да изберем идеалното бебешко креватче?

Появата на дете е щастливо събитие за всяко семейство, което обаче носи със себе си нуждата от някои подобрения у дома. Независимо дали от самото начало бебето ще има собствена стая или пък временно ще спи във вашата спалня, е необходимо да му осигурите качествено и удобно креватче. За да ви спестим време и непредвидени разходи, събрахме на едно място всичко най-важно, което трябва да знаете за избора на тази важна мебел. Запознайте се с уловките и особеностите й, а за обзавеждането на детската стая се доверете на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Сгъваемите кошари - да или не?

Макар много родители да залагат на този вариант за детето си, специалистите остават по-скоро скептични към сгъваемите кошарки. Основните причини за това са, че те са по-неустойчиви в сравнение с класическите дървени креватчета, нямат стабилно дъно, липсват варианти с чекмеджета, оформени в цял модул и т.н. Предимствата на сгъваемите кошарки е, че са по-евтини, леки и лесно преносими, което обаче не бива да е повод за компромис с безопасността на детето.


Някои бебешки креватчета се трансформират в по-големи легла

Изключително модерен вариант за тези от вас, които се тревожат, че кошарката бързо ще излезе от употреба, са т.нар. трансформиращи се детски легла. Използвайки специален механизъм, те се превръщат в устойчиво бебешко креватче или в удобно легло за дете до 5-6 годишна възраст, като по този начин ви спестяват разходи за закупуване на нова мебел. Вие бихте ли заложили на подобна алтернатива?

Виж още: Оригинални детски лампи, които ще впечатлят всяко хлапе


Бъдете внимателни с богато украсените бебешки легла

Богато украсеното бебешко креватче ще бъде наистина впечатляващ елемент в детската стая, но специалистите съветват да обърнете внимание на декорациите по него. Те не трябва да имат остри ръбове, дълги шнурове, ластици и други подобни материали, които биха представлявали опасност за бебето, когато започне да стои изправено в леглото. Същото важи и за самото креватче - то трябва да има максимално обли ръбове, като е препоръчително сглобките му да се проверяват поне веднъж седмично, за да се гарантира постоянна устойчивост на конструкцията.

Виж още: Превърнете тавана на детската в измерение на сбъднатите мечти


Разстоянието между пръчките на решетката не трябва да е по-голямо от 6 см

Обикновено една или две от страните на бебешкото креватче са под формата на решетка, така че видимостта към детето да бъде улеснена. Важно е да запомните обаче, че оптималното разстояние между отделните пръчки, формиращи решетката, трябва да е не повече от 6 см. По този начин детето не би могло да се заклещи или нарани в опитите си да надникне извън креватчето. Височината на решетката трябва да е поне 50-65 см, а дъното да е създадено така, че въздухът да циркулира свободно и по този начин да освежава матрака.


Къде да разположим бебешкото легло?

Преди да пристъпите към закупуване на бебешко креватче, помислете къде ще го разположите. Ако ще го поставите в спалнята, то най-вероятно ще имате по-малко място и е добре да предвидите монтиране и на шкафове с принадлежности от първа необходимост за детето. От гледна точка на отоплителните уреди у дома, е препоръчително креватчето да не е прекалено близо до радиатора, както и да не е срещу климатика. След като изберете подходящо креватче, идва ред и на цялостното обзавеждане на детската стая! Тази задача е лесна и приятна с квалифицираната помощ на специалистите, регистриани в MaistorPlus. Заявете проект при нас напълно безплатно и се уверете сами!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
Павел
Боядисване и декорация, София
95 извършени проекта