Отново на училище – как да подготвим детската стая

Публикувано на 09/09/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 3 920 пъти

Когато настъпва времето, в което децата започват да се стягат за първия учебен ден, уверете се, че в стаята им всичко е организирано по такъв начин, че да отговаря на нуждите им за учебния процес, който предстои. Най-добре е в подредбата да участват и самите малчугани - така те ще имат усещането, че, отреденото за тях място у дома, е наистина тяхно и ще се отнасят по-отговорно към уроците и вещите в стаята си. Създайте една уютна и удобна атмосфера в стаята, която да спомага на детето да се съсредоточава в уроците.


Удобно и функционално кътче за учене

Създаването на пространство, в което ученикът спокойно да подготвя домашната си работа, е абсолютно задължително. Ако детето е по-малко, не е необходимо да бързате с поставянето на масивно бюро. В момента на пазара има голямо разнообразие от работни маси за най-малките, добре е да подберете заедно някое свежо и весело решение.

За учениците в горните класове обаче големият плот е за предпочитане. Освен че на бюрото най-вероятно, освен учебници, ще има и компютър, децата вече са израснали и е важно мебелите за тях да са съобразени с височината им. Някои ученици ползват едно и също бюро в продължение на 12 години - в първи клас то им е голямо, а в 12-ти стоят приведени, за да напишат нещо в тетрадката си. Съветваме ви това да не се случва с вашето дете.

Вижте още: Цветна етажерка за детска стая


Светлината да пада отляво

Когато организирате пространството в детската стая, направете така, че бюрото да е разположено до прозореца с цел достъп до естествена светлина. Не е подходящо успоредното поставяне, защото слънчевата светлина ще пречи на очите. Най-оптимално е мебелта да е поставена перпендикулярно, като за пишещите с дясната ръка светлината трябва да пада отляво. Ако ученикът ви е левичар, обърнете бюрото, за да може площта за писане да бъде осветявана отдясно, без да се получават сенки върху листа от движещата се ръка.


Работна лампа

През зимата дните са къси и е много вероятно да се случва детето да работи на бюрото си и в тъмната част от денонощието. Не разчитайте на общото осветление в стаята. Осигурете настолна лампа или лампион в близост до бюрото. Добро решение е монтирането в единия край на бюрото на лампа с движещо се рамо. По този начин осветителното тяло няма да заема много място, а светлината може да бъде насочвана според конкретните нужди.


За малки пространства

Ако детската стая не е достатъчно голяма за поставянето на отделно бюро, не се старайте да намирате място на тази мебел на всяка цена. По-добре е да оставите повече свободно пространство в помещението, за да не се получава претрупване. Вместо това помислете за една многофункционална мебел - легло заедно с бюро или малък работен плот, който се разпъва, докато в сгънато положение крие под себе си библиотека. Съществуват много варианти, които да бъдат пригодени според вашите нужди.


Достатъчно място за съхранение

С всяка изминала година в училище тайните и съкровищата, които пазят учениците, се увеличават. Децата събират странни неща, в много случаи пазят колекциите и трофеите до завършването си, а някои ги оставят на съхранение у родителите си, дори и след като вече са създали свой дом. Затова е важно да се уверите, че в детската стая има достатъчно лавици, рафтове и шкафове. Да, дори и заключващи се чекмеджета.


Хай-тек склад

Добра идея е да предвидите и отделен шкаф, в който да бъдат съхранявани предимно технологични джаджи и други по-скъпи вещи. Така и детето, и вие ще сте по-спокойни, че техниката се държи на едно място, вместо постоянно да се преобръща цялата стая в търсене на изгубените iPod, зарядното за телефона или флашката със снимките от зеленото училище.

Вижте още: Как интериорът в детската стая да остане актуален за по-дълго


Кътче за отмора

Престоят в училище може да бъде много натоварващ. Ранно ставане, присъствие в час, писане на домашни, извънкласни занимания... Нека ежедневието на децата не се ограничава само с работни начинания. Всеки има нужда от релакс, включително и те. Добре е да разполагат с място, което да смятат за своето лично пространство и да се чувстват удобно там, докато слушат музика, четат книга, пишат съобщения на телефона си или просто мечтаят.

Ето че вашият ученик вече е готов за посрещането на първите домашни. Едва ли ги чака с голяма радост, но пък поне с удоволствие ще се прибира у дома, за да се озове в своето неприкосновено царство - детската стая. За да направите поредните подобрения в нея, потърсете професионалист, който ще съобрази вашите идеи с реалностите на жилището ви.

В MaistorPlus можете да откриете най-добрите експерти в областта и да прочетете оставените за тях мнения от предишни клиенти. Също така, при подаването на онлайн заявка за вашия проект, ще получите различни оферти от специализирани фирми, чиито цени ще можете бързо да сравните и да изберете най-подходящите за вас условия.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта