Преди и след: 12 оригинални идеи за обновяване на градината

Публикувано на 30/08/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 80 127 пъти

В забързаното ежедневие все по-малко ни остава време да се откъснем от градската суета и да се насладим на успокояващия контакт с природата. Късметлии са онези, които разполагат със собствено пространство на открито, било то просторен двор или малка градина. С малко креативни идеи и вдъхновение може да превърнете вашата градина в чудесно местенце за отдих и споделено време с близки и приятели.

Направете страхотно първо впечатление на своите гости, като ги поканите в уютен двор с приятно осветление. Разгледайте нашите преобразяващи идеи и открийте подходящата за своята градина, в зависимост от нейния размер и състояние. При нужда от квалифицирана помощ за нейното озеленяване и поддръжка, можете да разчитате на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus!

Виж още: Идеи и снимки за градина


Преди: Не подценявайте възможностите на двора си

Много често разполагаме с много пространство, но малко идеи как да го оползотворим. Такъв е случаят и с този двор, който на пръв поглед едва ли бихте си представили във вид на китна цветна леха. Той обаче има повече потенциал, отколкото предполагате, и ето как с четка, боя и известна доза сръчност, неговите собственици го превърнаха в страхотно място за отдих и релакс.

Виж още: Уникални вдъхновения за аранжиране на градина


След: Превърнете го в неповторимо кътче за почивка

А ето го и олицетворението на вашата мечтана градина! Подгответе се за безкрайни разговори с приятели около огъня или пък си направете вкусно барбекю. Обновяването на тази градина може да е било трудоемко, но създаването на подобен кът за отдих със сигурност си заслужава усилията.


Преди: Липсата на навес прави слънцето непоносимо

Дори да е бил градина някога, този двор днес изобщо не напомня на такава. Моравата изглежда занемарена, а идеята за следобедно кафе на открито е чудесна, стига да имаше някакъв навес, който да осигури поне глътка прохлада в жегите.


След: Приятни меки цветове и невероятно удобство

Всички проблеми са решени с един замах и понастоящем от занемареното дворно място няма и следа! До къщата е изграден навес, който позволява пространството под него да се оползотвори под формата на барбекю или пък симпатичен хол на открито. Изградени са мраморни пътеки, както и лехи с красиви цветя, които допринасят за новото колоритно и приятно излъчване на цялата градина.


Преди: Спешна нужда от нова организация

Освен от сериозно почистване, този двор има нужда и от цялостно организиране. След като бъдат премахнати всички изсъхнали клони и отпадъци обаче, тази зелена площ може да се превърне в една наистина забележителна градина. Ключът към нейния дълъг живот пък се крие в правилната и навременна поддръжка, затова не допускайте вашето дворно място да придобие подобен печален вид.


След: Промени с изненадващи последици

Ето как бързо и лесно тази наглед неизползваема площ придоби съвсем нов и симпатичен облик! Оградата е освежена, старата барака е заменена с къщичка за велосипеди, а пространството е оптимално усвоено с обособяването на две цветни лехи. През топлите месеци те със сигурност ще превърнат тази част от имота в любимо място на неговите обитатели.


Преди: Сбогувайте се със старата веранда

Колкото по-голяма е една площ, толкова по-трудно взимаме окончателно решение как да я оформим. В случая разполагаме с голямо, но не особено плодородно пространство, стара скърцаща веранда и няколко добри идеи за нейното пълно обновяване!


След: Нови пътеки и прекрасни декорации

Тази градина придоби напълно нов облик, който й придава по-модерно и същевременно гостоприемно излъчване. От изгнилите дъски на верандата няма и следа, пространството е оптически уголемено от липсата на прегради, създадени са пътеки от чакъл и естествен камък, а множеството малки саксии придават необходимата доза цвят на целия екстериор. Обърнете внимание на всички дребни детайли, които правят това кътче толкова уютно - от масичките за кафе до декоративните възглавнички.


Преди: Почистете градината си от плевели

Първоначалното състояние на това местенце далеч не е по-обнадеждаващо от това на предишната градина, която видяхме. И тук тревната площ е неподдържана, а цветята са оставени на произвола. Нека видим обаче впечатляващата й промяна, която неминуемо ще ви вдъхнови да се сбогувате с бурените и в своята градина!


След: Спестете си грижите с по-непретенциозна настилка

Макар да не ви се вярва, това е дворът от предишната снимка. Най-мащабната промяна представлява подмяната на тревата с по-непретенциозна настилка, която не изисква и особена поддръжка. Това решение е подходящо за вас, ако не посещавате градината си често и нямате възможност да полагате редовни грижи за нейното състояние.


Преди: Обмислете внимателно възможностите си

Основната цел, свързана с оползотворяването на този двор, е той да стане обитаем. Подобно обширно пространство може да се превърне в прекрасна детска площадка или пък в уникална градина с цветя, стига да разполагате с достатъчно време за развиване на градинарските си умения. Ако все пак заложите именно на красива цветна градина, препоръчваме да се консултирате със специалист, който да ви препоръча подходящи сортове растения за вашия парцел.

Виж още: Красиви цветя, които са приятели със сянката


След: Поставете мебелите върху устойчива дървена платформа

Ето къде са се спотайвали уютът и спокойствието! На мястото на изсъхналата тревна площ е изградена дървена платформа, на която да разположите масата и столовете от стари палети, които сте майсторили през деня. Тук можете да се отдадете на приятни разговори с приятели в оставащите летни вечери, а защо не и да си направите семейно барбекю през уикенда?


Преди и След: Направете си от нищо - нещо

Реализирането на тази идея изисква повече време и отдаденост, но гарантираме, че ще си струва. Не оставяйте двора си безлюден, а усвоете нови градинарски похвати, докато полагате редовни грижи за няколко овощни дръвчета, храсти и цветни лехи. Търпението ви ще бъде възнаградено, когато с усилия и постоянство превърнете празното място в приказна градина!


Преди: Озеленяването ще вдъхне живот на екстериора

Защо да се ограничавате с подобна малка веранда, когато разполагате с обширен двор? Подобрете екстериора на къщата си, като премахнете всичко излишно и помислите за озеленяване на широкото безплодно пространство.


След: Прекарайте остатъка от лятото навън

А ето и нашата идея за това как да направите една наглед мрачна обстановка уникално място за прекарване на оставащите слънчевите следобеди! Тук основна роля играе подходящата настилка, която позволява поставянето на градински мебели, като маси, столове, пейки и дори цели беседки. Кокетните декорации пък придават неподправена красота, която ще очарова вашите гости!


Преди: Всяка градина се нуждае от доза цвят

Тук ситуацията е подобна, като високата ограда ограничава донякъде възможностите за усвояване на площта. Чудесата в екстериора обаче са напълно възможни и сега ще ви покажем как да добавите малко цвят и настроение в тази скучна обстановка.


След: Вътрешен двор с интересни цветови съчетания

През лятото обикновено вечеряме навън, затова ви предлагаме начин да пренесете тази традиция и в своята градина. Освен голямата трапезарна маса, можете да добавите диванчета и столове, а навесът в подобни случаи е задължителен елемент от обзавеждането на двора. Придайте щипка колоритност на обстановката, като заложите на интересни цветови комбинации и смели контрасти!


Преди: Малкият двор има скрит потенциал

Ако и вашият двор е със скромни размери, подобно на този, вижте как да го преобразите напълно, без това да ви коства много усилия и средства. Запретнете ръкави, подберете идея, която да ви допада и сътворете сами невероятна атмосфера от наглед неизползваемата площ.


След: Изберете сгъваеми мебели и малко декорации

Ето как сами можете да добавите цвят и настроение към градината си, при това без да инвестирате много средства в това начинание. Обмислете добре къде да разположите градинските мебели, така че пространството да не се смали оптически и да не изглежда претрупано. За целта ви препоръчваме да не залагате на масивни мебели и прекалено много декорации.


Преди: Съобразете се с формата на градината

Тук пък имаме друг проблем - голямо, но тясно пространство. Това го прави много неудобно за поставяне на голяма беседка или пък за създаване на обширна градина с цветя, но все пак разполагаме с идея, която ви дава необходимия комфорт без да стеснява допълнително имота си.


След: Обособете отделни зони в двора

Обособете отделни кътчета в рамките на градината, които да аранжирате според предназначението им. Около масата за хранене, например, е добре да оставите повече пространство, докато покрай местенцето, което сте избрали за следобедното си кафе, можете да поставите саксии с цветя, декорации и свещи.


Преди: Липсата на поддръжка прави лошо впечатление

Лошата поддръжка съсипва вида на всяка градина, независимо от площта, с която тя разполага. Колкото по-голям е дворът, толкова повече работа има по него, но това съвсем не означава, че не можете да го прекроите в истинско произведение на екстериорното изкуство!

Виж още: Страхотни идеи за барбекю - каква храна да си приготвим през лятото


След: Мечтаната градина е на един клик разстояние

И това, ако не е градината на вашите мечти! Можете да се отдадете на приятни разговори покрай огъня или пък да забъркате някой интересен коктейл на бара, а защо не и да разгледате изумителното разнообразие от цветя наоколо? Не правете компромиси със своята градина и я преобразете още сега! Точните идеи и компетентна помощ пък можете да получите от специалистите по озеленяване на дворове и градини, регистрирани в MaistorPlus, като заявите проект при нас напълно безплатно още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта