Как да почистим и полираме медните изделия у дома

Публикувано на 21/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 19/07/2016 | Видяно 51 771 пъти

Всеизвестен факт е, че медните изделия са част от всеки модерен дом. Независимо дали става въпрос за кухненски съдове или декорации, медта, като материал, изисква редовно почистване и полиране за запазване на добрия ѝ външен вид. Поради тази причина ние сме обобщили за вас най-популярните и ефективни методи за почистване и полиране на медни изделия, които ще бъдат незаменими помощници в пролетното почистване на всяко домакинство. Ако пък на вашия дом му предстои ремонт и именно медните елементи ще бъдат основен акцент в интериора, направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно, за да получите съдействие от нашите специалисти.


Запознайте се с почистващите сили на лимона

В съчетание със сол, лимонът може да направи чудеса с вашите медни съдове. Как? Просто поръсете сол върху половин лимон и с него търкайте упоритите петна върху съда. При почистване на по-деликатни изделия, изстискайте лимона в купа, добавете солта и обработвайте изделието с напоена мека кърпа. Ако пък се страхувате да не го повредите, използвайки сол, препоръчваме да използвате само лимон.

Виж още: Как сами да отпушим канала на мивката


Още една идея за използване на лимон за почистване на медни съдове

Съществува още един подобен метод и той включва смесване на 1 супена лъжица сода за хляб с няколко лъжици лимонов сок. Начинът на почистване е идентичен-използвайте мека кърпа, а след това изплакнете с хладка вода и полирайте с пчелен восък за съвършен резултат.


Алтернативно решение е използването на оцет

Ако нямате лимон, използвайте оцет, но имайте предвид, че почистването с него може да не е чак толкова ефикасно. За да почистите медните изделия смесете 1 супена лъжица готварска сол и 1 чаша бял оцет. С помощта на мека кърпа втрийте получената смес в медния съд и търкайте упорито. След това измийте съда с вода и сапун и подсушете отново с мека кърпа.


Още хитри хрумки за почистване с оцет

Друг подобен вариант, подходящ за упорити замърсявания, е да изсипете сместа от сол и оцет в съд с подходяща големина, след което да го допълните с вода. Поставете медното изделие във водата и го оставете да ври на тих огън до изчезване на петната. Процедурата по изплакване и подсушаване остава същата. Третият популярен метод за почистване на медни изделия, съдържащ оцет и сол, включва и брашно. В същата смес от сол и оцет добавете и брашно до получаване на еднородна каша. Намажете сместа върху медното изделие, като наблегнете на най-замърсените участъци. Оставете го така за период между 15 минути и час, след което изплакнете с хладка вода и полирайте.


Според някои кетчупът е достоен съперник

Тук домакините не са единодушни и някои твърдят, че кетчупът бил невероятен помощник при почистването на медни изделия, други-го отричат. Ако все пак сте решили да опитате, намажете съда или петното с кетчупа, оставете да постои за няколко минути, след което изтъркайте замърсяванията с мека кърпа. Следва отново изплакване с хладка вода и полиране. Поради спорния си ефект, препоръчваме да го използвате за отстраняване на петна от малки участъци.


Ако не сте уверени в тези предложения, използвайте ацетон

Както знаем, ацетонът е органично съединение, което в бита намира приложение най-често като разтворител и е основна съставка за лакочистител. Тъй като ацетонът се изпарява изключително бързо, трябва да го нанесете по възможно най-бързия начин върху медната повърхност. Подходящ е и като разтвор за потапяне на медни изделия, като този метод гарантира падане на окислените частици до оставането на чистия метал.


А ето и какво да НЕ използвате за почистване на медни съдове

В никакъв случай не използвайте материали с абразивни частици и телени четки за почистване на този вид изделия, тъй като ще ги надраскат непоправимо. Не ги подлагайте на прекалено високи температури и прекомерна влага, както и не варете в тях плодове, домати и въобще продукти с висока киселинност. Медните декорации обикновено имат предпазен слой, който би трябвало да остане непокътнат, ако ги почиствате от време на време с хладка вода и сапун.

Ако сте решили да обновявате своето жилище, медните елементи със сигурност ще му вдъхнат стил и елегантност, затова не се колебайте да заложите именно на тях. Вече ви казахме как да ги почиствате и полирате без усилие, а за всичко останало, свързано с ремонта на вашия дом, се доверете на специалистите ни в областта на интериорния дизайн. Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и без обвързване и до 24 часа ще получите оферти от квалифицирани майстори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта