Как да почистим пералнята сами

Публикувано на 28/06/2015 от Ани Атанасова | Видяно 27 188 пъти

Когато пуснете дрехите си в пералнята, очаквате да излязат чисти. И логично. Но колко пъти се е случвало да почистите самата машина? За да подобрите ефикасността ѝ и да избегнете неприятните миризми, съветваме ви да отделяте време и за това. Не знаете как? Не се притеснявайте. Пробвайте да приложите следващите съвети, а ако решите, че ви е необходим специалист, пуснете заявка в сайта и се свържете с един от регистрираните специалисти.


Отстранете мръсотията

Без значение дали забелязвате или не, в пералнята се събира мръсотия. Особено ако вкъщи имате домашен любимец, чиято козина неминуемо полепва по дрехите ви, а след това и по вътрешността на машината. Редовно минавайте с влажна кърпа, така че вече образувалата се там мръсотия да не преминава върху дрехите ви. Друга добра идея е да използвате прахосмукачка, като естествено първо се убедите, че цилиндърът на пералнята е добре изсъхнал. Предупреждаваме ви, че ще бъдете изненадани от количеството мръсотия, на което ще се натъкнете.

Вижте също: Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали


Неутрализирайте неприятните миризми

По-новите перални имат специална програма, която се пуска, за да се самопочисти. Ако вашата машина все още не се е сдобила с тази екстра, можете да я пуснете на празни обороти, програма с висока температура, като към праха за пране добавите и малко белина. В случай че миризмата все пак остане, тогава трябва да обърнете внимание на местата, на които често се задържа вода - гумените уплътнения и разделенията за прах и омекотител. Почистете с разтвор от оцет и вода и оставете да изсъхне. Повтаряйте веднъж месечно.


Подобрете ефикасността

Мястото, което най-често бива засягано от котления камък и другите нечистотии, са филтрите за топла и студена вода, които се намират на гърба на пералнята. Щом забележите, че машината ви се затруднява при работа, в повечето случаи се дължи на натрупалите се там мръсотии. За да ги почистите, първо трябва да изключите пералнята от щепсела, да прекъснете водоснабдяването, да откачите тръбите за топла и студена вода и да премахнете филтрите. Накиснете ги в оцет, за да отстраните котления камък, след което бързо изплакнете и върнете по местата им. Включете обратно машината. Подобрение трябва да видите още при първото изпиране.

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време


Имате нужда от помощ?

Ако нещо от видяното тук ви се е сторило добра идея, но не знаете как да действате сами, не се чудете, а се доверете на регистрираните изпълнители в MaistorPlus. Пуснете заявка и ще се свържете с добри професионалисти, измежду които да изберете след предложена оферта, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта