Направете си сами килим във формата на лъвче

Публикувано на 05/03/2015 от Ани Атанасова | Последна редакция на 05/01/2019 | Видяно 8 060 пъти

Когато децата са малки, често се случва по-голямата част от времето им за игра да бъде прекарвано на студения, твърд под. За да облекчите неудобството им обаче, съществува съвсем просто и същевременно забавно решение на проблема. Килимче във формата на животно, което вие самите можете да измайсторите. Така едновременно ще облекчите играта на своя малчуган и ще му подарите нещо съвсем ново, с което да се занимава. А какво по-добро от това да зарадвате детето си с нещо, което сте направили собственоръчно? А ако се гласите за по-големи промени, не се колебайте да се обърнете към интериорни дизайнери, които ще ви насочат за оптимално ползване на пространството и удобно разпределение на мебелите.


Какво ви е нужно за направата на лъвчето?

Само след броени редове ще дадем практически насоки как собственоръчно да изработите своето килимче с формата на лъвче. Преди да пристъпите към същинската работа обаче, е необходимо да си набавите всичко, което ще ви потрябва в хода на процеса. Добрата новина е, че е твърде възможно немалка част от потребните ви неща да откриете в дома си. Всичко останало се намира лесно по магазините.  

Необходими материали за килимчето:

  • 1 метър кафяви пискюли;
  • Вата;
  • Дебел черен конец;
  • Бял конец;
  • Малки парченца черен и бял филц;
  • Бежова прежда.

Нужни инструменти:

  • Игла;
  • Ножица;
  • Маркер;
  • Няколко карфици;
  • Шевна машина.

Вижте също: Цветна етажерка за детска стая


Първоначални стъпки

Време е да пристъпим към фактическата изработка на килимчето с форма на лъвче. Ето кои са първоначалнте стъпки, които е необходимо да изпълните. Съобразете последователността им, а за улеснение гледайте и предоставените тук кадри:

  • Стъпка 1: Разгърнете пухкавият бежов плат и очертайте формата на тялото на лъва.
  • Стъпка 2: След като направите форма, която ви харесва, сгънете на две вече изрязания плат, така че да изрежете напълно равна форма.
  • Стъпка 3a: Използвайте вече готовия изрязан плат за шаблон, подгответе още едно идентично парче и едно парче вата. След това забодете карфиците така, че трите парчета да са напълно равни, едно върху друго с пухкавите им страни обърнати една към друга и ватата най-отгоре (както е показано на снимката).
  • Стъпка 3б: Започнете да шиете на около 12 сантиметра от мястото, където сте прищипали с карфиците. Не забравяйте да оставите поне двадесетина сантиметра от противоположната страна на тази, която шиете, за да можете в последствие да обърнете плата, така че ватата да остане отвътре. След това довършете с шевната машина. 




Направете главата на лъвчето

При следващите стъпки идва ред да направите главата на лъвчето. Можете да бъдете спокойни, изработката ѝ е по-лесна, отколкото вероятно предполагате. Бъдете прецизни, следвайте инструкциите и всичко ще се получи по план: 

  • Стъпка 4а: Намерете предмет с кръгла форма, който можете да използвате като шаблон за изрязването на главата. Голяма чиния би свършила чудесна работа. След като изрежете две парчета от пухкавия плат и едно от ватата, отрежете и ушички–това можете да свършите на око като внимавате да са достатъчно дълги, за да можете да ги пришиете спокойно към главата.
  • Стъпка 4б: Направете също така очички, нос и муцунка от филца.


Оформете външния вид на лъвчето

При стъпките, които следва да опишем тук, ще придадете характер на своето лъвче. Този етап от паботата изисква внимание в детайла и малко повече търпение. Усилията ще си залужават, както ще се уверите сами и на финала.

  • Стъпка 5: Минете с шевната машина по ръба на ушичките. С ножицата изрежете връхчетата им както е показано на снимката.
  • Стъпка 6: Пришийте на ръка муцунката и очичките за главата като сами прецените какво точно ще е изражението на вашето лъвче.
  • Стъпка 7: Зашийте ватата за едното от кръглите парчета плат.
  • Стъпка 8: Зашийте пискюлите за другото парче кръгъл плат като преди това ги закрепите с карфици, за да бъде всичко равно. След това зашийте ушите за парчето плат с избродирано личице.


Още малко работа по главата на лъвчето

Стъпка 9: Наместете двете парчета плат, необходими за главата, както е показано на снимката. Лицевите части на платовете трябва да гледат една към друга по време на процеса на шиене. Убедете се, че ушите и всички реснички са прибрани в кръга. Забодете парчетата с карфички и започнете да шиете на машината. Не забравяйте да си оставите отвор, за да можете да обърнете вътрешната страна навън. След въпросното обръщане, това, което е останало незашито, довършете на ръка.

Ако се притеснявате, че ватата може да се набръчка и да провали успешното завършване на вашето килимче, можете да я замените с друг подходящ пълнеж. 


Последни щрихи по килимчето

Почти сме на финала с няколко последни щрихи, които е необходимо да направите по бъдещото си килимче. Дотук успяхме да се справим с главата на лъвчето, така че при следващите стъпки, които предстои да опишем, тук преминаваме към останалата част от оригиналната постелка. Този етап от работата е необходим, най-вече за се осигури достатъчно устойчиво на бурните игри на хлапето ви лъвче.   

  • Стъпка 10: Връщаме се на тялото. Набучете на око няколко места, така че да бъдете сигурни, че ватата няма да се размърда.
  • Стъпка 11:  Започнете да зашивате на всяко място, което сте отбелязали с карфица. Направете няколко шева, за да бъдете сигурни, че конецът няма да излезе при първата игра на детето ви.


Лъвчето е готово за игра!

Остана ви само да закачете главата на лъвчето за тялото. За да го нпаравите, Използвайте игла и конец и така ще съедините всичко заедно.  След това финално усилие можете да се поздравите за успешната работа, защото вашето лъвче е готово!

Приключихте с килима във формата на лъвче и сте се амбицирали да обновите цялостно дома си? Обърнете се към специалистите в интериорния дизайн и потърсете от тях добър съвет и насоки. Пуснете заявка за интериорен проект напълно безплатно в MaistorPlus и ще получите оферти от доказани професионалисти, ще можете да сравните различните предложения и да се спрете на оптималното за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта