Оригинална великденска кошничка за яйца в 7 лесни стъпки

Публикувано на 26/04/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 17 588 пъти

Идеалната празнична трапеза изисква не само приготвянето на изумително вкусни ястия, но и подбора на подходящи декоративни елементи, които да допринасят за хармоничното излъчване на цялото помещение. Спестете време и средства, като само за няколко минути сътворите сами невероятни великденски кошнички, в които да поставите красиво украсените яйца за празника. Избора на декорации за дома през пролетта пък поверете на доказани специалисти в областта на архитектурата и интериорния дизайн!


Ето какви материали и инструменти да подготвите

За създаването на тези фантастични декоративни кошнички ще ви трябват:

  • Около метър здраво въже;
  • Текстилна боя на прах;
  • Дървена клечка;
  • Пистолет за топло лепене;
  • Найлонови или гумени ръкавици;
  • Ножица;
  • Купи за смесване на боите.

Виж още: 8 доказано успешни трика за по-ефективно пролетно почистване


Предварително накиснете въжето в купа с вода

Обмислете предварително колко големи да бъдат великденските кошнички, така че да паснат на вашата празнична трапеза. В този случай имате два варианта - да направите от въжето една по-голяма купа за яйца, която да поставите в средата на масата или пък да разделите въжето на две равни части, които да превърнете в красиви малки кошнички за вашите гости. За да бъде творческият ви проект успешен, накиснете въжето в купа с вода за няколко минути. По този начин то ще стане по-податливо на обработка и оформяне.


Разтворете боята според указанията на опаковката

Изсипете половин пакетче боя за текстил в чаена чаша с гореща вода и разбъркайте до пълно разтваряне на сместа. След това прехвърлете получената боя в по-голям съд с вода, в който на по-късен етап да потопите и въжето. Възможно е да има отклонение в начина на използване на различните видове бои за текстил, затова за гарантирано добър резултат, следете внимателно указанията на опаковката. Някои производители препоръчват да добавите по 1 супена лъжица сол към всеки литър получена боя, като за по-фини тъкани, трябва да се добави и малко оцет, като коприна например.


Изпробвайте различни начини за боядисване

Идва ред и на най-забавната част, а именно боядисването на въжето! За да не оцветите покрай него и ръцете си, препоръчваме да използвате предпазни ръкавици или дървени пръчици, с които ще сведете до минимум разплискването на боята извън съда. Развихрете въображението си и изпробвайте различни варианти за обагряне на въжето! Заложете на един или повече наситени нюанси, а ако пък искате да създадете страхотен преливащ ефект, просто извадете въжето от боята на няколко етапа.

Виж още: Как сами да си направим приказна детска лампа


Следващата стъпка е внимателното изграждане на основа

Когато въжето изсъхне напълно, с помощта на ножица отстранете разнищените краища. След това нанесете лепило върху единия му край и оформете основа, като завъртате по посока на часовниковата стрелка и добавяте тънък слой лепило по дължината на шнура. За да бъде подложката стабилна и здрава, придържайте внимателно края, от който започнахте, като леко притискате въжето с всяко следващо завъртане около основата.


Идва ред и на същинското оформяне на кошничката

Вече би трябвало да разполагате със стабилна плоска основа, която бързо и лесно да превърнете в удобна и красива великденска поставка за яйца. За тази цел продължете увиването на въжето, като този път фиксирате с лепило все по-високо и по-високо до оформянето на кошничка. Този процес става по-лесен, ако за опора използвате пластмасова или стъклена купа, като тук обаче трябва да бъдете особено внимателни със залепването на въжето. На финала подвийте края му и нанесете лепило, така че да оформите и дръжка за кошничката.


Проявете креативност в декорирането

Декорирането е любим процес на малки и големи, затова ви предлагаме няколко идеи, с които ще направите готовите кошнички великолепно украсени! Поставете в тях вкусни шоколадови лакомства под формата на великденски зайчета или пък подредете внимателно оригинално боядисаните яйца. Около тях можете да добавите декоративна трева и най-различни тематични детайли, като цветни черупки, пера или дори ароматни пролетни цветя!

Виж още: 7 страхотни начина да вдъхнете нов живот на увехналите цветя


За какво още можем да използваме готовите кошнички?

Направете подобни кошнички в различни цветове и ги превърнете в перфектния завършек към своята празнична трапеза. Когато Великден отмине пък, използвайте купичките за съхранение на бижута или козметични продукти, като по този начин ще подобрите организацията в спалнята. Ако дневната или кухнята пък имат нужда от цветен детайл, който да освежи излъчването им, напълнете кошничките с шоколадови бонбони и ги поставете на различни места у дома. Обновяването на интериора пък оставете в ръцете на опитни професионалисти, като заявите проект в MaistoPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта