Направете сами страхотна пейка за градината в 7 лесни стъпки

Публикувано на 27/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/02/2017 | Видяно 15 464 пъти

Пролетта е вече на прага ни, затова е време да запретнем ръкави и да се погрижим за състоянието на градината. Отдадени на идеята за създаването на по-гостоприемен екстериор, днес ще ви покажем как да си направите сами изключително удобна пейка, като ви предложим и варианти за нейното декориране. Само няколко лесни стъпки ви делят от тази страхотна нова мебел, а озеленяването на двора поверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Ключът към успеха често е в правилното планиране

Преди да пристъпите към нарязването на дървения материал, грабнете лист и молив, за да създадете скица на пейката. Подобен план значително ще улесни работата ви и ще спомогне за избягването на основни грешки при направата на подобен тип мебели. Майсторът, създал пейката, която ви представяме днес, използва стандартни размери - по 45 см. височина за крачетата и облегалката и също толкова за ширината на седалката. Бъдете креативни и създайте пейката си така, че да пасва на вашия двор или веранда, като предварително обмислите нейните размери и необходимите материали за сглобяването й.

Виж още: 7 страхотни начина да вдъхнете нов живот на увехналите цветя


Създайте устойчива рамка за новата пейка

След като планът ви е готов, придайте на дървените дъски подходящи размери, използвайки циркуляр и отстранете всички неравности с шлайфмашина. Идва ред и на същинското сглобяване на рамката. Погрижете се тя да бъде достатъчно устойчива, като за целта не поставяйте напречните дъски на твърде голямо разстояние една от друга. За да създадете наистина качествена и издръжлива конструкция, бъдете прецизни, както при подбора на дървен материал, така и при измерването и рязането на дъските.


Прикрепете крачетата, като използвате допълнителни винтове за по-голяма устойчивост

Да предположим, че рамката ви е готова. Сега я обърнете на обратно и прикрепете за нея дървените крачета, използвайки бормашина. За по-голяма устойчивост, майсторите съветват да захванете с по два винта всяко краче, а ако създавате пейката директно в градината, поставете отдолу дъска, която да ви дава опора при прикрепянето на елементите и да гарантира, че рамката е разположена стабилно на тревата.


Изградете здрава и удобна седалка за новата пейка

Преди да преминете към същинското изграждане на седалката, подредете дъските върху рамката, така че да откриете оптимален вариант за тяхното финално разположение. За да бъде пейката удобна, не оставяйте прекалено голямо разстояние между тях и се уверете, че те са стабилно захванати за рамката с външни МИГ болтове. Ако пейката ви е под формата на полумесец, както показва нашият пример, започнете първо с позиционирането на най-дългите дъски. Това значително ще улесни изграждането на останалата част от седалката.

Виж още: Направи си сам платформа от палети за градината в 3 лесни стъпки


Идва ред и на сглобяването на комфортна облегалка

На този етап би трябвало да разполагате със здрава и устойчива пейка, на която й липсва единствено облегалка. За нейната основа ще ви трябват няколко скосени дъски с размери, съобразени с тези на цялостната конструкция. Можете да оформите облегалката в два реда с разстояние между дъските или пък в три плътни реда за по-голямо удобство. Важно е обаче да започнете първо с прикрепянето на най-горния ред дъски, който ще ви служи като основа за позиционирането и на втория или третия.


Бъдете креативини и придайте на пейката свеж нюанс

Идва ред и на най-забавната част, а именно боядисването на пейката! За целта използвайте пъстра боя и създайте страхотни ефекти, редувайки цветове или пък използвайте стикери, за да сътворите закачлива пейка на точки. Развихрете въображението си и комбинирайте смело нюанси и краски, които да вдъхнат нов живот на вашата градина!

Виж още: Как да си направим домашен компост


Подходящите декорации ще внесат настроение в градината

След като боята изсъхне напълно, можете да придадете блясък на новата пейка с помощта на лак или просто да поставите меко одеяло и няколко ярки декоративни възглавнички. Те ще създадат настроение в градината и ще спомогнат за по-уютното излъчване на екстериора на вашето жилище. Помощ в подготвянето на двора за пролетта можете да получите от опитни специалисти, като заявите проект в MaistorPlus абсолютно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта