Изберете правилния полилей в 5 лесни стъпки

Публикувано на 08/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 27/12/2016 | Видяно 10 687 пъти

За някои от вас вероятно полилеят е отживелица, но това ще се промени, ако изберете правилния за вас.

Какво си представяте, когато чуете думата "полилей"? Тежки кристали, безброй крушки и труден монтаж? Ако само идеята за това ви отказва, не се отчайвайте - предлагаме ви 5 лесни стъпки, в които да изберете правилния полилей за дома си. В случай че се спрете на нещо пищно, чието поставяне ще ви затрудни, винаги може да потърсите съдействие от специалистите в областта, регистрирани в сайта на MaistorPlus.


Определете правилния диаметър

Първото нещо, с което трябва да се заемете при избора на полилея, е да изберете правилния диаметър, който най-точно ще подхожда за стаята в жилището ви. Тук на помощ може да се притече едно условно, неписано правилно. Вземете мерките на стаята си. Например, ако тя е дълга 5 метра и широка 6, сборът от двете мерки е 11 м. Умножете получения резултат по 0,1 и ще се ориентирате колко приблизително трябва да е диаметърът на полилея ви, за да се откроява достатъчно, но да не стои грозно.

Ако ще поставяте полилея над масата в трапезарията, диаметърът му трябва да е около 7 см по-малък от ширината на масата.

Вижте още: Какво кухненско осветление да изберем


Дължината също има значение

Дължината на полилея също е от значение за изящния вид на дома ви. Най-общо казано, колкото по-висок е таванът ви, толкова по-дълъг може да е полилеят. Ако мислите да го поставите в хола или във фоайето, отстоянието му от пода не трябва да е по-малко от 2 м. В случай че полилеят е предназначен за трапезарната маса, той не трябва да бъде по-близо от един метър над нея.


Решете къде да го поставите

Особено важна стъпка е решението за най-подходящото място на новото осветително тяло вкъщи. Изборът може да промени изцяло визията на дома ви. Вероятно много от вас смятат, че подходящите места се изчерпват с трапезарията, хола или фоайето. Помислете обаче колко стилно би изглеждал подходящият полилей над спалнята ви, особено ако има функцията "приглушена светлина".


Обърнете внимание на стила

Както при всеки друг акцент в дома ви, изключително важно е стилът на полилея да бъде прецизно съчетан с визията на останалите компоненти в дома ви. От съществено значение е да го подберете правилно, тъй като той може да изглежда или като триумфално бижу, или като кръпка.

Вижте още: Седем страхотни лампи, направени от палети


Бъдете прецизни при монтажа

След като вече сте се спрели на правилното осветително тяло, остава само едно - монтажът. Той обаче е от не по-малко значение, в сравнение с решенията при избора на новия елемент за дома ви. Не пестете усилия, за да монтирате полилея прецизно. Например, ако ви се струва, че въпреки изчисленията ви, той виси прекалено ниско или твърде високо, постарайте се да регулирате дължината му.

При всички случаи, ако отдадете нужното внимание на този елемент, той ще даде интересна нотка на дома ви и ще бъде страхотно украшение. В случай че се колебаете при избора, а искате да сте перфектни, можете да потърсите съвет от професионален дизайнер. На страницата на MaistorPlusще намерите координати на интериорни дизайнери, кратко тяхно представяне и мнения на потребители, ползвали услугите им. Щом се спрете на правилния полилея, може да оставите поставянето му на специалистите в областта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта