Подаръци, които могат да са вредни за децата

Публикувано на 19/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 4 096 пъти

На Коледа първи под елхата надничат именно децата, затова е важно там да открият страхотни подаръци, които да направят празниците им незабравими! В желанието си да им осигурим мечтаните играчки обаче, често пренебрегваме някои съвети за безопасност, които могат да създадат риск за малчуганите. Разгледайте тези насоки и продукти, на които да обърнете внимание, така че изборът на правилен подарък за детето да стане по-лесен от всякога! За да си подарите пък добре поддържан и красив дом, потърсете помощ от опитни специалисти!


Купувайте пъзели, съобразени с възрастта на детето

Детските играчки, които съдържат малки отделими части могат да бъдат изключително опасни за децата, защото крият риск от задавяне с дребните елементи. Именно поради тази причина те са забранени за деца под 3 години. Днес на пазара ще откриете конструктори и пъзели за деца на различна възраст, като тя задължително е упомената на опаковката. Топчетата за игра също трябва да са съобразени с етапа от развитието на детето, като за деца под 6 години те трябва да са с диаметър от поне 5 см.


Обърнете внимание на играчките с дълги шнурове или друг тип връв

Бъдете изключително внимателни при закупуването на играчки, към които има прикрепени въженца, панделки или друг тип връв. Те могат да създадат опасност от оплитане или дори задушаване на детето, ако то играе с тях без родителски контрол. Специалистите препоръчват, ако играчките на детето все пак имат панделки или въженца, те да са не по-дълги от 20-25 см.


Не оставяйте детето само, когато се забавлява с играчки, съдържащи магнити или малки батерии

Източник

Винаги дръжте под око децата, когато се занимават с играчки, съдържащи магнити или малки батерии. Колкото и да са добре закрепени към корпуса на играчката, винаги има риск от поглъщане, което може сериозно да навреди на здравето на детето и дори да представлява реална опасност за живота му. При деца над 6 години този риск е значително по-малък, но въпреки това е добре играта да е под родителски надзор.

Виж още: Кой е най-подходящият цвят за детската стая


Дървените играчки са достойна и безвредна алтернатива

Въпреки че пластмасовите играчки са най-често срещани на пазара, те могат да съдържат вещества, опасни за децата. Ето защо специалистите препоръчват да не купувате детски играчки от PVC, което често се свързва с появата на алергии и астма при най-малките. Също така не посягайте към играчки, съдържащи олово или оловна боя, както и Бисфенол А (BPA). Алтернатива на вредните пластмасови играчки са обикновените дървени влакчета, кубчета и други, които не крият подобни рискове за детското здраве.


Кубчетата с остри ръбове днес имат безопасна алтернатива

Въпреки че някои малчугани още от ранна детска възраст проявяват интерес към рицарското звание, до навършването на поне 6 години те не трябва да боравят с детски мечове, саби и други играчки с остри върхове или ръбове. Специалистите съветват да обърнете внимание и на кубчетата и другите видове образователни игри, предназначени за най-малките. И тъй като Коледа е вече на прага ни, ако имате малко дете вкъщи, съветваме да поставите стъклените или чупливи коледни играчки на тези части от елхата, които то не може да достигне.


Подбирайте внимателно музикалните играчки

Ако сте решили тази Коледа да зарадвате своята малка принцеса с невероятна говореща кукла или детски музикален инструмент, обърнете внимание на силата на звука му. Много пеещи детски играчки или такива със сирени например, издават твърде силен звук, който може да се окаже вреден за слуха на детето. Все по-модерни стават затоплящите се играчки, които детето прегръща докато спи. Те обаче са препоръчителни само за деца над 8 годишна възраст, тъй като някои продукти могат да прегреят и да създадат потенциален риск за вашия малчуган.

Виж още: Тенденции при обзавеждането на детска стая с животински елементи


Подкрепете творческия дух на детето с качествени боички, пастели и други

Творческият дух на детето често насочва интереса му към комплектите за оцветяване, боядисване или създаване на фигурки от пластелин. За да предпазите малчугана от вредното въздействие на токсични вещества обаче, е добре да прочетете внимателно състава на боичките или пастелите, преди да му ги подарите за Коледа.


Какво трябва да знаем за любимите плюшени играчки?

Любимите плюшени играчки, които децата прегръщат от малки, трябва да са създадени от качествени материали. Тъй като по плюшените мечета лесно се натрупва прах и замърсявания, които могат да доведат до алергии, на първо място проверете какви са указанията за пране на играчката. Обърнете внимание дали в структурата й няма тел, която да придържа формата й, и дали очите и нослето са здраво закрепени. Това е изключително важно, ако купувате плюшена играчка за дете под 5 годишна възраст.

Виж още: 9 уникални забавления за деца, които да направите сами още днес


Какво още трябва да знаем за избора на подаръци?

Винаги купувайте подаръци, съобразени с възрастта на детето, проучете състава на играчките и спазвайте стриктно указанията за употреба. Препоръчваме също така да купувате играчки от специализирани магазини, където консултантите могат да ви насочат в избора на продукт. Специалистите напомнят да изхвърляте веднага опаковките от подаръци, като панделки, пликове и кутии, за да няма детето достъп до тях. Ако пък сте решили да подарите на своя малчуган приказна детска стая за Коледа, можете да намерите квалифицирана помощ за създаването й в MaistorPlus! Заявете проект при нас още сега и напълно безплатно разгледайте офертите на опитни майстори, готови да направят истински чудеса с интериора на дома ви! Желаем ви весели и топли празници!


Тагове:

Празници

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта