Как да почистим жилището преди да се изнесем от него?

Публикувано на 16/02/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 5 448 пъти

Когато освобождавате старото си жилище е добре да направите списък с всички по-дребни вещи и уреди, които може да забравите. Това може да са както малки уреди като тостер или сокоизтисквачка, така и лични вещи като книги, дрехи и различни декорации. За по-голяма яснота препоръчваме да разделите вещите си в категории, така че да е лесно да се ориентирате по списъка и да не пропуснете нещо. Този трик помага и при пътуване в командировка за по-дълго време или пък когато сте на почивка и е време да напуснете хотела.

Виж още: Очарователни мебели от палети за уютна спалня


Погрижете се и за кухненската печка

С течение на времето върху печката може да се наслоят замърсявания, въпреки упоритите ни опити да я почистваме редовно. За да отстраните мазните петна лесно и с подръчни средства, сложете малко сода бикарбонат в топла вода и с получената течност забършете внимателно печката. За по-добър резултат можете да нанесете от разтвора и да оставите да действа около 10 минути, преди да премахнете замърсяванията с гъба. Не забравяйте да почистите още миялната машина, както и кухненските шкафове, по които може да са останали неприятни петна.


Подменете изгорелите крушки и почистете абажурите

Абажурите на осветителните тела често събират повече прах, отколкото предполагаме, затова ги почистете внимателно с влажна кърпа, преди да се изнесете от старото си жилище. Проверете осветлението навсякъде и ако някоя крушка е изгоряла, я подменете с нова, така че да оставите помещенията в изрядно състояние и с радост да върнете ключовете на техните собственици.

Виж още: Хитри и лесни начини да вдъхнете нов живот на стария диван


Оставете хладилника в добро състояние

Важно е никога да не оставяте продукти в хладилника на старата си квартира, защото с течение на времето те могат да създадат неприятна миризма. За да оставите хладилника във възможно най-добър вид, изключете го от захранването, извадете всички продукти от него и прибавете към 1 литър вода 1 супена лъжица оцет или лимонов сок. С помощта на мека кърпа и получения разтвор забършете внимателно уреда, като наблегнете на рафтовете и чекмеджетата. Накрая полирайте със суха кърпа или хартия за получаване на блестящ резултат!

Виж още: Цветното фолио - нова одежда за старите мебели


Премахнете всички картини и стикери от стените

Огледайте добре помещенията и премахнете всички картини и декорации от стените. По същия начин отстранете и различни стикери, залепващи закачалки или магнити от хладилника, така че той да стане като нов. От секции и мебели стикерите могат да се премахнат, като ги нагреете със сешоар и издърпате внимателно, а остатъчното лепило отстраните с памук, напоен с малко олио. Бъдете внимателни и не използвайте абразивни материали за гладки повърхности, както и разредители, които могат да навредят на цвета на мебелите.


Как да почистим жилището преди да се изнесем от него?

Преместването в ново жилище често е добра новина, особено ако то е по-хубаво от старото! Това обаче съвсем не означава, че от нас се изисква само да си приберем нещата и да изпратим ключовете на предишния си наемодател. За да нямате проблеми с него, добре е да почистите квартирата си и да я оставите поне във вида, в който сте я наели. Предлагаме ви някои практични съвети по темата, които ще направят тази задача много по-лесна, а обзавеждането на новия си дом поверете на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Обърнете внимание на банята

Идва ред и на почистването на банята! Това помещение е може би първото, което вашият наемодател ще провери при приемане на ключовете, затова му обърнете специално внимание. Тук отново идва на помощ сместа от вода с оцет или сода бикарбонат. Тя върши работа за почистване на тоалетната, душа, както и фугите в банята, като бързо и лесно ще ви отърве от котления камък и петната от сапун. Огледалото в банята пък почистете с препрат за стъкло, като не забравяйте да премахнете всички свои вещи от помещението, като кърпи, четки за зъби и други.


Почистете вратите и прозорците с домашни средства

Желателно е преди да освободите квартирата, да почистите всички врати и прозорци, така че да си спестите мъмрене от хазяина. За целта избършете всички стъкла и огледални повърхности с мека кърпа и препарат за стъкло, а за освежаване на дървените врати използвайте специален препарат за дърво, който да не остави следи и да придаде на повърхността красив блясък. Най-замърсените участъци обикновено са дръжките на вратите и пространството под тях, което събира прах, затова именно на тях обърнете най-голямо внимание.


Почистете под мебелите и освежете килимите

Освен че е редно да минете с прахосмукачка пода навсякъде, добре ще ви дойде и помощ от приятел, с когото да преместите по-едрите мебели и да почистите прахта под тях. Не забравяйте да изтупате и килимите, както и постелката пред входната врата. Ако имате саксийни растения в квартирата, добре е да обсъдите с наемодателя дали той би се грижил за тях, ако няма къде да ги сложите в новото си жилище. Накрая, след като огледате внимателно апартамента, можете да предадете ключовете и да пристъпите към обзавеждане на новия си дом! Професионални съвети за неговия облик и поддръжка пък можете да получите от квалифицирани специалисти, като направите заявка в MaistorPlus!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта