7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства

Публикувано на 27/09/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 27/09/2016 | Видяно 68 378 пъти

Маломерен апартамент далеч не е необходимо да означава тясно и неудобно за живеене място. При добра организация на наличната квадратура, колкото и оскъдна да е тя, всеки може да се наслаждава на комфорт и уют в дома си. В тази статия сме ви подготвили 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства. Ще се изненадате колко голям може да се окаже малкият ви апартамент. А за да получите допълнително вдъхновение, директно от професионалисти, можете да направите безплатно запитване сред регистрираните изпълнители в нашия сайт.


Възползвайте се от предимствата на функционалните мебели

Неведнъж сме ви разказвали за предимствата на функционалните мебели, затова сега само ви припомняме да се възползвате от тях. Добре е да имате предвид още, че и най-обикновената на пръв поглед мебел може да влиза в различни полезни роли. Така например вместо да държите офис бюро и трапезарна маса поотделно, можете да си спестите място и средства, като ги обедините в едно.

Вижте още: Малки и практични бюра, подходящи за всеки кът


Обособете зони вместо стаи

За да си освободите повече жилищно пространство в своя малък апартамент, бихте могли да спестите и откъм стени. Вместо да затваряте кухнята, дневната, трапезарията и спалнята в отделни стаи, обособете ги в добре разграничими зони. Дискретност между тях пак може да се постигне, като се заложи на леки прегради или завеси. Всяка зона може да има собствено цветово решение за стените или свой почерк в мебелировката, настилките и постелките. Важното е да се получава плавен и хармоничен преход между компонентите на цялостната интериорна картина. Единствено банята можете да оформите като затворена стая, все пак тя заслужава подобна привилегия.


Използвайте плъзгащи се врати

Ако все пак предпочитате да има врати, които да отделят зоните или стаите в малкия ви апартамент, то изберете плъзгащи се или поне тип хармоника. Всъщност те са изключително удобни и при големи жилища, особено при внасяне на нови мебели или други придобивки за дома. Освен това няма шанс да се затръшнат при евентуално силно въздушно течение.

Вижте още: Хитри дизайнерски трикове за оптмизиране на 3 мини апартамента


Изхвърлете всичко ненужно

Огледайте се добре наоколо и си отговорете честно на въпроса дали всяка една вещ, която виждате, реално ви е необходима. Трупайки излишни предмети, без да броим тези със сантиментална стойност, не само лишавате себе си и семейството си от пространство, но и се заобикаляте със застояла енергия. Освободете се от всичко ненужно, изхвърлете го от дома и живота си, и ще се убедите колко голям товар може да падне така от плещите ви.

Вижте още: Интериорни дизайнери споделят: най-успешните трикове за малки помещения


Оползотворете вертикалното пространство

Често забравяме, че освен с квадратура, разполагаме и с кубатура в жилището си. Оползотворете добре вертикалното пространство в апартамента си и веднага хоризонталното видимо ще се увеличи. Леглото, обичайно заемащо повече място, може да се повдигне на горно ниво, а под него да се постави секция с рафтове, чекмеджета и шкафове за съхранение на различни вещи.


Светли тонове, огледала

Отдавна за никого не е тайна, че комбинацията от светли тонове като бяло, бледо синьо, бледо розово, жълто, зелено и огледала, може оптически значително да увеличи наличното пространство. Изберете и за шкафчетата в кухнята цветове и материал за вратичките им, които добре да отразяват слънчевата светлина.


Посъветвайте се с креативен интериорен дизайнер

Гореизброените идеи могат да ви помогнат в мисията да накарате своето маломерно жилище да "порасне". Посъветвайте се как да комбинирате умело различните трикове, с креативни интериорни дизайнери, каквито можете да откриете сред регистрираните в MaistorPlus. Изпратете безплатна заявка, опишете своите желания и до 24 часа ще получите оферти от различни изпълнители. Сами решавате по какъв начин да комуникирате с кандидатствалите по проекта ви, и ако решите да се спрете на някого от тях, след финализиране на работата, оставете своята оценка в сайта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта