Интериорни дизайнери споделят: най-успешните трикове за малки помещения

Публикувано на 18/01/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 08/12/2016 | Видяно 7 821 пъти

Често имаме страхотни идеи за обновяването на дома, които обаче са обречени от липсата на достатъчно пространство. Опитните интериорни дизайнери обаче знаят, че няма невъзможни проекти и ви дават няколко ценни съвета за обзавеждане и декориране на малкото жилище. Всички знаем, че трябва да използваме светли цветове и интересни осветителни тела; че огледалата уголемяват помещенията и други трикове, но рядко се замисляме за поставянето на стъклена преградна стена или пък за това как размерът на мебелите може да се отрази върху помещението. Запознайте се с още изпитани трикове, които ще преобразят дома ви за секунди, а за по-мащабните реконструкции се обърнете към доказани специалисти!


Поставете уникален акцент на една от стените

Поставянето на фототапет, панел или друг вид декорация върху една от стените в малкото помещение може да има неочаквано добър ефект върху неговото излъчване. В този смисъл специалистите съветват да заложите на интересно изображение или текстура за стената, но да подберете семпли мебели, които да създават визуален баланс в стаята. Бъдете внимателни с подбора на цветове и избягвайте масивните декоративни елементи, които биха направили обстановката кичозна и дори напрягаща.

Виж още: Как да си направим сами дървена ламперия


Помислете за интегрирането на текстури в интериора

Разпространена заблуда е, че използването на текстури не е подходящо за малки жилища. В общия случай ярките принтове наистина отнемат от простора на помещението, но ако са съчетани по правилен начин и присъстват семпло в обзавеждането, ще имат дори обратен ефект върху него. Според някои дизайнери е добре да се комбинират различни елементи с един и същи принт - например декоративните възглавнички на дивана и завесите. Други пък твърдят, че е добре да запазим текстурите само за по-дребни декоративни елементи, които лесно можем да заменим, ако вече не пасват на желаната атмосфера.


Създайте повече място за съхранение

Дизайнерите съветват да използваме ефективно вертикалното пространство у дома, като прикрепим някои уреди към стената или използваме повече рафтове. По този начин можем спокойно да се лишим от масивния шкаф за телевизора или етажерката за книги в детската. За да създадете повече място за съхранение в малките помещения пък, заложете на вградени модули, под стълбите, чекмеджета под леглата или пък висящи поставки за съдовете в кухнята.

Виж още: 12 идеи за оползотворяване на таванското помещение


Поддържайте дома си чист и организиран

Дизайнерите напомнят, че поддържането на дома чист и спретнат е доказано ефективен начин за по-доброто оползотворяване на пространството. Това не означава да вървите по цял ден с почистващ препарат в ръка, а просто да създадете организация в малките помещения, където често има недостиг на място за съхранение. Помислете за лесни начини, по които да организирате работния плот в кухнята, като поставите подправките в магнитни стенни поставки например или внесете ред на бюрото в детската, като го оборудвате с удобен органайзер за вещи.


Стъклена преградна стена - защо не?

След като вече знаем за невероятния ефект, който можем да постигнем с поставянето на огледала на ключови места у дома, време е да обърнем внимание и на доброто старо стъкло. В зависимост от големината на помещението, тук можете да заложите на прозрачни дребни мебели (като холна масичка например), витрини или декорации. Стъклото е идеален вариант и за визуално отделяне на две стаи в рамките на една по-голяма, като според специалистите то тепърва ще се налага като алтернатива на традиционните преградни стени.


Привлечете вниманието към оригиналните декорации

Ако жилището ви е малко и схлупено, дизайнерите съветват да добавите няколко ярки елемента, които да отвличат вниманието от недостатъците му. Това може да са асиметрично разположени снимки на стената, позлатени или медни съдове, вази с цветя, а защо не и ефектен полилей? Според специалистите дори най-неудобното жилище има потенциал да се превърне във великолепен дом, стига декорациите да си подхождат и да са подбрани с внимание към детайлите.

Виж още: Управлявайте интерактивно свежия въздух у дома


Слейте отделните стаи с една и съща подова настилка

Ако искате да разграничите няколко помещения в рамките на едно общо, можете лесно да го постигнете с поставянето на килим или като изберете различна подова настилка за тях. В случаите, когато пространството ви притиска обаче, е добре да направите точно обратното - слейте помещенията в едно, като изберете един вид подова настилка за цялото жилище или поне за всички стаи, с изключение на банята. По този начин ще създадете по-плавно преминаване между тях и няма да изглеждат твърде малки и изолирани, с рязки открояващи се граници.


Съобразете мебелите с големината на стаята

Често срещана грешка в обзавеждането е поставянето на твърде масивни мебели в компактни помещения. Това ги прави още по-схлупени, тъмни и неприветливи, затова специалистите напомнят да съобразите размера на мебелите с характеристиките на стаята. Това означава да замените обемните канапета със симпатични табуретки в дневната или да сглобите ниско легло от палети, ако таванското ви помещение е прекроено в спалня за гости. Тези хитрини със сигурност ще спомогнат за по-доброто усвояване на пространството в малкото жилище, а ако решите да заложите на мебели по поръчка, които да пасват идеално у дома, заявете проект напълно безплатно в MaistorPlus!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта