На какво е задължително да обърнете внимание, когато наемате апартамент?

Публикувано на 05/10/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 05/10/2016 | Видяно 4 177 пъти

Чистата и приветлива баня е сред основните елементи, които могат да задържат или да откажат евентуалния наемател. Душът, мивката и тоалетната трябва да са в пълна изправност, като е необходимо банята да разполага и с функционираща вентилационна система. Ако нямате предишен опит с наемането на жилища, не пропускайте да попитате вашия наемодател за разположението на централните кранове за вода в апартамента, за да можете при евентуален теч, да реагирате мигновено.

Виж още: Уникален модерен апартамент с впечатляващ дизайн в Япония


Сигурността е от ключово значение за вашия спокоен живот

Сигурността на жилището гарантира спокойното му обитаване, затова обърнете специално внимание на входната врата. Заключва ли се тя добре и има ли място за подобрения в сигурността на дома? Обсъдете с хазяина евентуалното поставяне на по-сигурни ключалки, като не забравяйте да попитате дали разполагате със здрава пощенска кутия.


Подовата настилка нуждае ли се от поправка?

Обърнете внимание на подовата настилка - ако апартаментът разполага с паркет, той не трябва да има хлътнали части, ламинатът пък не трябва да е издут на места. Теракотът е практичен, но е студен и това го прави неподходящ за пода на хола или спалнята. Предвидете какви килими ще трябва да закупите и къде бихте ги разположили, така че жилището да стане по-топло и уютно.


На какво да обърнете внимание, когато наемате апартамент?

Пренасянето в жилище под наем може да е рисковано начинание, което да ви струва много време, ресурси и напразни усилия. За да избегнете подобна ситуация, вижте кои елементи от жилището изискват повишено внимание по време на огледа и за какво да поискате допълнителна информация от наемодателя. Ако пък късметът ви се е усмихнал и вече разполагате със собствен дом, който тепърва ще обзавеждате, потърсете професионален съвет от опитни специалисти в областта на интериорния дизайн!


Жилището трябва да има и качествено осветление

За да бъде едно жилище приятно за обитаване, то трябва да разполага с достатъчно светлина. Обърнете внимание на това дали през деня в апартамента влиза естествена светлина, както и какво е състоянието на осветителните тела. Ако през деня слънчевите лъчи нямат лесен достъп до дома ви, то той трябва да разполага с качествено осветление, което донякъде да компенсира този недостатък. Затова вижте дали осветителните тела са поставени така, че да създават уютна обстановка, както и дали електрическите ключове са в изправност, запознайте се с ел.таблото и смяната на бушоните.


Проверете мястото за съхранение, мазето и таванското помещение

Особено важно при огледа на малък апартамент е да обърнете внимание дали той може да побере всички уреди и вещи, от които вашето домакинство се нуждае. Това означава да търсите жилище с вграден гардероб или килер, както и с възможност за поставяне на рафтове в кухнята за използване на пространството във височина. В този смисъл попитайте и за състоянието на мазето или таванското помещение, както и дали те са сигурно място за съхранение на вещи, които не използвате често, като велосипеди, детски колички или кутии с коледна украса например.


Има ли жилището изолация и какво е състоянието на прозорците?

Липсата на качествена изолация на жилището ще се отрази върху вашите сметки, затова при оглед на апартамент задължително поискайте информация по този въпрос. Състоянието на прозорците също е изключително важно, защото те могат да допринесат за по-високия разход за отопление на дома. Обърнете внимание на това дали те се отварят и затварят без проблем, дали са с дървена или пък PVC дограма и дали между нея и стъклопакета има процепи, през които през зимата ще се вмъква студен въздух.

Виж още: Оригинален апартамент, съчетал семплия дизайн със съвременното изкуство


Огледайте стените за пукнатини и мухъл

Състоянието на стените също е важно за цялостното излъчване на жилището. Обърнете внимание на евентуални пукнатини в мазилката, наличие на мухъл и плесен, както и дали стените имат нужда от освежаване на цвета. Обсъдете с наемодателя дали е възможно поставяне на тапети, рафтове или друг тип стенни декорации. Имайте предвид, че ако при огледа установите нередности по самото жилище или обзавеждането му (например наличие на мухъл по стените) и в договора няма клауза за тяхното премахване от наемодателя, вашият подпис го освобождава от ангажимента да ги отстрани.


С какви уреди разполагате?

Някои жилища изискват по-висок наем, но пък са напълно обзаведени, докато при други - ще трябва сами да се снабдите с някои важни уреди, като пералня, хладилник, печка и т.н. Обмислете кой вариант е по-добър за вашето домакинство, като при огледа направите списък с малките уреди, които често забравяме до момента, в който ни потрябват спешно. Важно е да знаете, че при наемане на жилище трябва да се направи опис на получените вещи и уреди. По този начин се гарантира, че, когато решите да се изнасяте, хазяинът няма да ви търси отговорност за несъществуващи уреди или мебели, или пък да присвои ваши собствени.


Направете си сами мебелите, които липсват в квартирата

Дори да можем на драго сърце да се разделим с неудобния диван от предишната си квартира, в новата може пък да срещнем нуждата от закупуване на някои основни мебели. Затова, още когато разговаряте с евентуалния наемодател, поискайте информация за състоянието на обзавеждането. По този начин ще можете да предвидите относителните разходи за закупуването на някои мебели от първа необходимост. Не забравяйте обаче, че някои вещи можете да създадете и сами с помощта на палети например!

Виж още: Как да включим палетите при обзавеждане на кухня?


Прочетете внимателно договора, преди да го подпишете

При наемането на жилище ви съветваме да подпишете договор, така че да уредите писмено правата и задълженията си като наемател. Така, при необходимост, вие ще разполагате с документ, с който можете да оспорите направомерни искания от страна на хазяина. Обикновено договорът за отдаване под наем има срок около една година, като това дава възможност при подновяването му да се направи корекция на наема например. А когато лутането по квартири свърши и вече разполагате със собствено жилище, което има нужда от ремонт, потърсете професионална помощ от най-добрите специалисти в тази област! Ще ги откриете в MaistorPlus, като заявите проект напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта