17 красиви европейски катедрали за ценителите на изящната архитектура

Публикувано на 19/12/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 20/12/2016 | Видяно 4 544 пъти

Те успяват да приютят изкуството и духовността в едно хармонично съжителство. Трудно могат да бъдат открити по-добри учебници, показващи нагледно различните архитектурни стилове през вековете. Независимо дали праговете им се прекрачват заради искрена вяра или само от туристическо любопитство, винаги са притежавали нестихваща притегателна сила. Именно на тях е посветена настоящата статия, в която ще ви покажем 17 красиви европейски катедрали за ценителите на изящната архитектура. Можете да се радвате на красиво изпълнение и за вашия дом, стига само да се доверите на професионалистите в MaistorPlus.


Храм-паметник "Свети Александър Невски", София, България

Начална точка на нашата обиколка е България, където откриваме един от символите на София, храм-паметника "Свети Александър Невски". Построен в архитектурния стил "руски северен ампир", храмът се отличава с петкорабната си кръстокуполна конструкция. Сред куполите и полукуполите ясно се откроява един централен, а най-забележителното за тях е позлатата, с която са покрити. Бял врачански камък е избран за облицовка на фасадата.


Катедралата "Свети Александър Невски", Талин, Естония

Още една катедрала, чийто патрон е Свети Александър Невски, ни посреща в столицата на Естония, Талин. Автор на дизайна ѝ, който е в типично руски възрожденски стил, е Михаил Преображенски. Това е най-големият куполен храм в града.

Вижте още: Невероятни преспапиета, вдъхновени от природата


Базиликата "Саграда Фамилия", Барселона, Испания

Базиликата "Саграда Фамилия", чието име в превод от испански означава "Светото семейство", е творението на живота на гениалния архитект Антони Гауди. Макар и недовършено, архитектурното чудо е включено в световното културно наследство на ЮНЕСКО. В него се преплитат готика и характерните за "ар нуво" (ново изкуство) криволинейни форми. Когато Гауди напуска този свят, едва четвърт от проекта му е довършена. Строежът продължава и до днес, с бавни темпове, като се разчита главно на частни дарения.


Катедралата "Дуомо", Милано, Италия

Миланската катедрала е сред най-високите в света. Строежът ѝ започва през далечната 1386 г. и продължава до 1805 г. Марко и Джовани Солари да Корона са първите ѝ архитекти. "Дуомо ди Милано", както е името ѝ на италиански, съчетава в себе си разнообразие от архитектурни стилове, които са били популярни в хода на изграждането ѝ - като се започне от готика, премине се през барок и нео-класика и се стигне до нео-готика. На площ от 11 700 кв.м. могат да бъдат преброени 3 400 статуи.


Катедралата "Свети Вит", Прага, Чехия

Пражката катедрала, чието пълно наименование е "Светии Вит, Вацлав и Войтех", е типичен пример за готическа архитектура. Основният дизайн е дело на французина Матиас от Ара, което обяснява и наличието на френски готически елементи. "Свети Вит" реално е базилика, трикорабна, включваща в себе си артбутани, десетоъгълна апсида, олтар с пет ниши, трансепт, както и няколко параклиса.

Вижте още: 15 уникални пещери, които трябва да посетите


Католическа църква "Света Богородица", Антверпен, Белгия

Братята Ян и Пийтер Апелманс дават старт на градежа на църквата през 1352 г. Строителството в готически стил продължава до 1521 г., когато е прекратено, още преди втората от двете предвидени за фасадата симетрични кули да бъде завършена.


Катедралата "Свети Базил", Москва, Русия

Катедралата "Свети Базил" безспорно е сред най-ярките и отличаващи се символи на Москва. Иван Четвърти издава заповед за построяването ѝ, като желанието му било да бъде издигнато здание, което олицетворява неговата мощ и ще извиква възхищение у хората. Строителството продължава в периода между 1555-а и 1561-а година. Всеки от куполите към осемте параклиса изобразява по уникален начин победите при битките в Казан. Малък златен купол е завършващият елемент на извисяващата се в средата висока кула.


Църквата на викингите, Боргунд, Норвегия

Един различен поглед към обичайната за храмовете архитектура предлага Църквата на викингите в Боргунд, Норвегия. Основен материал, използван за изграждането ѝ, е тъмно дърво, богато е приложена и дърворезбата. Целият проект, в завършения си вид, наподобява гигантски дракон.


Катедралата "Свети Стефан", Виена, Австрия

Една от забележителностите във Виена, която трудно може да бъде подмината, е катедралата "Свети Стефан", разположена в центъра на града. Архитектурните стилове, които могат да бъдат прочетени върху нея, са романски и готически. Южната ѝ кула достига височина от 136,44 м., а северната е висока 68,3 м.


Катедралата "Света София", Киев, Украйна

Събор "Света София" е още едно от имената, с които е известна една от най-значимите катедрали в Киев. Част е от манастирски комплекс, а за нейната архитектура се смята, че е повлияна от 13-куполната катедрала със същото име в Новогород. Киевската катедрала също има 13 купола - нещо необичайно за византийската архитектура, както и пет кораба и пет апсиди. Стенописи и мозайки, датиращи от 11-и век, са включени в интериора ѝ.


Катедралата "Свети Павел", Лондон, Англия

Катедралата "Свети Павел" е проектирана от архитекта сър Кристофър Рен и е третата по големина в света. Символичното сърце на английската столица е построено през 17-и век в характерен за ренесанса или късния барок стил.


Базиликата "Свети Петър", Ватикана

Базиликата "Свети Петър" във Ватикана е най-популярният представител на ренесансовата архитектура. Нейни главни проектанти са Микеланджело Буонароти, Джовани Лоренцо Бернини, Донато Браманте и Карно Мадерно. До ден днешен, със своите внушителни размери, тя държи първенството на най-голямата църква в света.


Парижката Света Богородица, Париж, Франция

Построена между 1163 и 1345 г. "Парижката Света Богородица" е сред първите катедрали, проектирани в готически стил. Върху впечатляващата хармонична фасада може да се види изящна скулптурна украса, по-голяма част от която е създадена през 19-и век. Дължината на катедралата е 130 м., широка е 50 м. Най-голямата, сред разположените в южната кула камбани, тежи 15 тона, като само езикът ѝ надвишава половин тон.

Вижте още: Как би изглеждал Париж през 2050 г. според Винсент Калебаут


Вавелската катедрала, Краков, Полша

Своето име катералата, известна още като "Св. Св. Станислава и Вацлав", дължи на хълма Вавел, където е разположена. Смятана за едно от най-значимите светилища в Полша, в настоящия си вид тя е представена в готически стил. Преди нея, на същото място, са били издигани други две катедрали, съответно през 11-и и 12-и век. След като и двете биват разрушени, градежът на третата, останала и досега, е започнал през 14-и век. Готическото разпятие, извисяващо се на 4 метра, е най-отличаващият се елемент.


Базиликата "Сан Марко", Венеция, Италия

"Сан Марко" е катедралната църква на красивата Венеция и е сред най-известните представители на византийската архитектура. Намира се на едноименния площад в непосредствена близост с Двореца на дожите. Строежът на дългата 76,50 м. и широка 43 м. базилика е завършен през 1617 г.

Вижте още: Удивителен сватбен параклис, с форма на панделка, в Хирошима, Япония


Кьолнската катедрала, Германия

Още един небезизвестен представител на готическите катедрали, кьолнската носи името "Свети Петър и света Мария". Строителството ѝ преминава в два етапа, първият от 1238 до 1437 г., а вторият - между 1842 и 1880 г. В продължение на четири години, до 1884 г. е била най-високата сграда в света с респектиращите за времето си 157 метра.


Манастирът "Жеронимуш", Лисабон, Португалия

Последна спирка от нашата обиколка е манастирът "Жеронимуш", който е смятан за върхово постижение за архитектурата в Португалия. Построен е през 15-и век в популярния по това време стил Мануелино, чието име идва от управлявалия между 1495 и 1521 г. крал Мануел I. Въпросният стил реално е течение от последния период в готическата португалска архитектура. Манастирът впечатлява с богатата си, сложна декорация от морски мотиви, които умело се преплитат с традиционни готически форми.

Изящната архитектура може да влезе и във вашия дом с помощта на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект бързо и лесно, без обвързване, и в отговор ще получите оферти от изпълнители близо до вас. Ще имате възможност да разгледате техните бизнес профили, да сравните репутациите им, да прецените на кого да се доверите, и след приключване на заданието, да оставите своя отзив в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта