Прекрасни мартенички, съхранили традицията на празника - запознайте се с изкуството на Анжела Недялкова

Публикувано на 27/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/02/2017 | Видяно 14 578 пъти

За да се докоснем до красиво и оригинално изкуство, днес не е необходимо да надничаме около стъклени витрини и позлатени рамки. Достатъчно е да се огледаме наоколо и ще открием безброй талантливи хора, които напук на ниските температури навън преди няколко дни, стоплят сърцата ни със своите прекрасни творения. В духа на наближаващия празник на Баба Марта, днес решихме да ви запознаем с изкуството на Анжела Недялкова, която, освен прекрасни картички, кутии и декорации за най-различни поводи, тази година изработва и наистина уникални мартенички от естествени материали. Посетете щанда й в кв. Лозенец, на изхода на метростанция "Европейски съюз", а за качествената направа на мебели за дома и градината се доверете на опитни професионалисти!


Приложното изкуство като начин да изразим себе си

За някои изкуството е начин да направят жилището си по-красиво и оригинално. За други – то е призвание, което рано или късно си проправя път сред рутината и провокира създаването на истински шедьоври. Пример за подобен неоспорим талант е именно Анжела Недялкова, за която любовта към приложното изкуство започва като хоби преди 7-8 години. Декупажната техника върху керемиди постепенно прераства в рисуване на стъкло за изработката на стенни часовници и декорация на бутилки, а днес води и до оплитането на невероятни мартенички, въплътили в себе си красотата на една вечна традиция. В годините, когато Анжела се отдава на квилинга и майсторенето на всякакви прекрасни изделия, като картички и албуми например, тя изобщо не подозира, че един ден ще може да се похвали със собствен щанд с богато украсени мартенички. „Но поговорката „Никога не казвай никога“ се оказа валидна с пълна сила за мен и ето, че в началото на декември, започнах изработването на първите ми мартеници.“

Виж още: 5 лесно осъществими идеи за украса на дома с уж ненужните стари копчета


Мартенички, вдъхновени от естествени материали

„Вдъхновението ми за мартеничките дойде от естествените материали, с които исках да работя. Не харесвам и не одобрявам китайските мартеници, които наводниха българския пазар и убиха истинската традиция на празника. За мен традиционната мартеница е ръчно изработена с вълнени конци. Без да имах ясна представа какви модели точно ще правя, бях вече решила от какво ще бъдат изработени.“ И така, днес на щанда на Анжела откриваме ръчно направени мартенички от естествена вълна, съчетана с елементи от дърво и кожа, които носят в себе си духа на празника в неговата най-чиста форма. Именно те грабват вниманието на клиентите, които все по-често оценяват високо именно отделеното време, труд и отношение към всеки малък детайл, който прави мартеничката наистина неповторима.


В духа на традицията - класически мартенички за ценители

Именно за тези от вас, които изпитват сантимент към красотата на ръчно изработените български изделия, Анжела създава невероятни класически мартенички от естествени материали, като вълна, дърво и други. Както самата тя ни сподели, идеята зад тези мартенички е те „да съдържат българската традиция и дух, носена от поколения наред.“ Ето защо не е изненадващо, че нейните творения притежават не само свежестта на дългоочакваната пъстра пролет, но и усещането за близост с дома, семейството и не на последно място родната страна. Така независимо дали ще изберете красиви цветя в бяло и червено, изработени от висококачествен филц или пък ще заложите на дървена подкова за късмет, едно е сигурно – мартеничките, които ще подарите на своите близки, ще запечатат богатата символика на празника по един наистина великолепен начин.


Уникални дървени лъжички, с които да украсите дома

Сред разнообразието от прекрасни творения на Анжела трудно можем да изберем само една мартеничка, която да ни е любима. Всички те носят уникалната енергия на празника, въплътили надеждата за една по-красива пролет и по-успешна година, както за нас, така и за нашите близки. Ето защо предизвикахме твореца, стоящ зад тези невероятни мартенички, сам да избере победителя сред красивите си изделия: „Един от любимите ми модели е мартеницата с изработени ръчно от мен цървули от естествена кожа. Изработката им отне много дни, но крайният резултат си заслужаваше.“ Резултатите не закъсняват и днес мартеничките с ръчно изработени цървули несъмнено са едни от най-търсените на щанда на Анжела. Сред другите й впечатляващи модели са мартеничка с бродирано сърце, мартеничка за дома – дървена лъжица с вълнени конци и люти чушки и още много други. Ние вече нямаме търпение да закачим една дървена лъжица у дома, а вие?

Виж още: Направете саксиите цветни и интересни в 4 лесни стъпки


Приложното изкуство на Анжела изненадва с още много красиви изделия

Както ви споделихме в началото, изкуството на Анжела далеч не се простира само до създаването на красиви мартенички и рисунки върху стъкло. Квилинг техниката я вдъхновява да усвои нови знания и похвати за обработката на хартия, които й позволяват днес да създава уникални картички и подаръци за различни поводи. „Изработването на картички всъщност ме погълна изцяло и започнах да уча най-различни техники за правенето им. В момента основното нещо, което правя, са картички, албуми и всякакви дреболийки за специални поводи като сватби, кръщенета, абитуриентски балове, рождени дни и други.“ Посетете Фейсбук страницата на Анжела, за да се запознаете по-отблизо с нейното прекрасно изкуство, а защо не и да поръчате изработката на красиви изделия, които да направят празника ви наистина специален!


Фотоапарат от хартия? Вече е възможно!

Покрай разговорите за красиви мартенички и материалите, от които са изработени, не можем да не попитаме Анжела кое е най-нетипичното изделие, на което е посветила времето и таланта си. С широка усмивка тя ни споделя, че за нея всички поръчки са нови, различни и нестандартни. „Правила съм акордеони от хартия, които всъщност са албуми за снимки. Правила съм фотоапарат и куфар от хартия. Изработвала съм яйце, инкрустирано с мъниста и много други.“ И така, дойдохме набързо да изберем няколко мартенички, а сега ни се иска да си тръгнем с поне още няколко от нейните оригинални произведения.

Виж още: Мартеничките на Crocus - оригинално намигване към една вечна традиция


Какво още трябва за една наистина хубава мартеничка?

За направата на мартеничка обикновено е достатъчно да разполагаме с бял и червен конец, щипка вдъхновение и известна доза сръчност. Какво обаче прави една мартеничка наистина специална? „За да бъде една мартеничка наистина хубава, тя трябва да е изработена с много любов и подарена от сърце.“ Разбира се, че формулата на успеха при изработката на подаръци е абсолютно същата: „Клиентите винаги искат нещата, които изработвам за тях, да са уникални, различни и неповторими. Защото един подарък е много по-скъп, когато в него е вложено сърце, идея и добра реализация.“ И това, ако не е неоспоримото доказателство, че във всеки от нас дреме по един талантлив творец?

Изработката на красиви мартенички оставяме в опитните ръце на Анжела, защото, оказа се, нашата сръчност по отношение на ръчно изработените изделия от естествена вълна май се простира само до това да оплетем тотално конците. Това, в което наистина ни бива обаче, е да ви помагаме да превръщате дома си в нещо повече от сиво място, което обитавате. За изпълнението на всяка ваша интериорна мечта се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа! Разгледайте техните профили и оферти напълно безплатно, като пуснете заявка в сайта още сега!


Тагове:

Баба Марта

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта