Кои подправки за какъв тип ястия са подходящи

Публикувано на 29/09/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/10/2017 | Видяно 44 570 пъти

За начинаещите кулинари подправянето на ястията е истинско предизвикателство. Опитните готвачи пък често имат нужда от щипка вдъхновение за измислянето на интригуващи солени ястия или десерти. За да ви осигурим необходимия творчески заряд, днес ще отворим широко вратите на кухненските шкафове и ще ви покажем кои подправки за какъв тип ястия са подходящи. Сложете край на лутането в неудобната кухня, като преобразите вида й напълно с помощта на опитни специалисти.


Тайната на перфектната пилешка супа

Източник

Горещите супи се завръщат смело в менюто през есента, като ефективен начин да стоплим дъждовните следобеди. За да стане любимата пилешка супа още по-вкусна обаче, можете да добавите малко куркума, къри, черен пипер, кимион, дафинов лист или чубрица. Черният пипер присъства също и в зеленчуковите супи, като в подобен тип ястия можете да сложите и малко джоджен, магданоз, босилек, розмарин и мащерка. Правилната им дозировка пък става още по-лесна с тази мерителна лъжичка за подправки! Хитро, нали?

Виж още: 8 хитрини, с които да направите сами кухнята си по-функционална


Как да приготвим невероятно вкусни зеленчукови ястия?

Източник

Традиционно посягаме първо към практичната солница всеки път, когато решим да приготвим свежа салата или вкусно зеленчуково ястие. В действителност обаче има още редица подправки, които ще преобърнат представите ви за овкусяването на зеленчуци. Към грилованите зеленчуци или запечени картофи добавете черен пипер, риган, пресен копър или магданоз. Есенните салати пък стават още по-вкусни с помощта на малко босилек, кориандър, цикория, риган или пък семена от синап.


Приготвянето на крехко месо е по-лесно от всякога

Източник

Различните методи за приготвяне на месо често предполагат използването и на разнообразни подправки, които да му придадат неустоим аромат и да подсилят вкусовите му качества. Ето защо опитните готвачи съветват към пилешкото да добавите розмарин, риган, кимион или черен пипер, а защо не и стръкче мащерка. Към списъка за приготвяне на говеждо месо, освен вече изброените, можем да прибавим още и дафинов лист, чубрица и бахар. Термичната обработка на свинското месо позволява да използвате още джинджифил, чесън, червен пипер, целина и кориандър. Съхранението на тези подправки пък става наистина лесно с тези практични бурканчета!


Изпробвайте изпитаните кулинарни трикове за ароматна скара

Източник

Ястията, приготвени на скара, стават още по-вкусни, като заложите на сполучлива комбинация от подправки, препоръчана от изкусни кулинари. В този смисъл някои от тях съветват да смесите по половин чаена чаша сол, риган, чесън, кафява захар, както и по 1 с.л. лют пипер и половин с.л. бахар. Друга лесна за реализиране идея е да настържете кората на един лимон и към нея да добавите сол, пипер, чесън, мащерка и розмарин на вкус. Запазете любимата си смес от подправки свежа и ароматна за по-дълго с помощта на тези красиви буркани за подправки, които ще вдъхнат цвят и настроение в кухнята!

Виж още: 6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки


Очаровайте гостите си с риба, приготвена по уникален начин

Източник

Макар Никулден да е още далеч, рибата си остава незаменим продукт в българската кухня. Ако се чудите какво още да добавите към нея, освен лимон и сол, опитните готвачи препоръчват да опитате с малко черен пипер, кориандър, дафинов лист, девесил, риган или розмарин. Стръкче копър или магданоз пък ще придадат на приготвената риба още по-невероятен аромат и вкус, а босилекът със сигурност ще събере около масата цялото семейство. За перфектната марината към риба пък смесете около 200 мл. бяло вино, 7-8 суп. л. зехтин, 4 с.л. горчица, 2 чаени лъжички мед и добавете по стръкче ситно нарязан розмарин и мащерка. За да ви бъдат всички тези подправки под ръка, използвайте удобна стойка с бурканчета, която ще спести място в кухнята.


Вкусен хляб с подправки за вашата празнична трапеза

Източник

Домашният хляб е неизменна част от всяка българска трапеза, затова ви предлагаме няколко трика, с които да подобрите вкуса му без усилия. Към традиционното тесто за хляб, освен сол, прибавете около лъжичка суха мащерка, босилек, чубрица и магданоз, а за финал можете да добавите и малко черен пипер. За неговото перфектно смилане пък ще се погрижи тази удобна мелничка за пипер и подправки! Така хлябът ще стане ароматен и още преди да е напълно изпечен, вече ще е събрал вниманието на цялото семейство! Друга страхотна идея е да добавите към тестото за хляба сусам, ленено семе или семена чиа, а защо не и ядки (например тиквени или слънчогледови семки).

Виж още: Супер полезни и невероятно вкусни - смутитата превземат лятото


Какво още да сложим в любимия кекс с плодове?

Източник

Ванилия, канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, анасон – това са само част от подправките, които ще превърнат домашните сладкиши в истински произведения на кулинарното изкуство. Неизменна съставка в повечето рецепти за пухкави кексове пък са настърганите портокалови или лимонени кори, които изпълват кухнята с невероятно ухание и свежест. Листенцата прясна мента, които използвате за декорация на различни торти и десерти, можете да съхраните лесно и бързо в този практичен контейнер за свежи подправки!

Всеки изкусен кулинар се нуждае от перфектно ремонтирана и обзаведена кухня, затова не се колебайте, а заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно! Разгледайте профилите и офертите на най-добрите специалисти в бранша и изберете точното предложение за вашия дом и бюджет!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта