Как да подредим дома си според тенденциите на Фън шуй?

Публикувано на 04/10/2016 от Розалинa Думанова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 6 128 пъти

Нашият дом е нашата крепост. Именно поради тази причина той трябва да бъде подреден така, че да ни вдъхва комфорт, сигурност и уют. А за да привлечем положителната енергия в него, може да се доверим на вярванията и съветите на китайската философия Фън шуй. Още от древността тя се стреми към мир и спокойствие, доброта и умереност. Съветите, които ни дава за интериорния дизайн, са изключително практични. Ако искате да почерпите полезна информация, а също и да се възползвате от съвети и предложения за естетика и дизайн у дома, то доказалите се интериорни дизайнери са насреща. 


Нека привлечем положителната енергия у дома чрез Фън шуй!

Нашият дом е нашата крепост. Именно поради тази причина той трябва да бъде подреден така, че да ни вдъхва комфорт, сигурност и уют. А за да привлечем положителната енергия в него, може да се доверим на вярванията и съветите на китайската философия Фън шуй. Още от древността тя се стреми към мир и спокойствие, доброта и умереност. Съветите, които ни дава за интериорния дизайн, са изключително практични. Ако искате да почерпите полезна информация, а също и да се възползвате от съвети и предложения за естетика и дизайн у дома, то доказалите се интериорни дизайнери са насреща. 


Цветовете у дома

За да бъде приветлив дома ви, то цветовете, които преобладават в него, са от най-голямо значение. Източното учение за хармонично подреждане на жилището съветва тоновете и багрите във всяко едно помещение да бъдат светли и приветливи. Разбира се има изключително много цветови комбинации и различни интересни и експериментаторски начини да превърнете дома си в истински цветови шедьовър.


Да направим антрето максимално фукнционално

Антрето е помещението във вашия дом, което прави връзката между външния и вътрешния свят. Когато влизате в него, то трябва да ви кара да се чувствате щастливи, че сте вкъщи. Как може да постигнете този ефект? Като за начало, използвайте приветливи и приятни за окото цветове - хилядолетната философия предлага бяло и всички светли нюанси на сивото. Те символизират чистота, спокойствие и духовност. Следващата стъпка към „идеалното" антре вкъщи е интериорната му подредба. Не го занемарявайте. То трябва винаги да бъде чисто и подредено! Изхвърлете всички ненужни вещи - те пречат на хармоничната атмосфера. А ако обичате да експериментирате, то може да поставите различни, типични елементи от източната култура, но не прекалявайте. Каквото и да правите, антрето трябва да изглежда семпло и в никакъв случай препълнено с вещи


Как да подредим хола, за да се чувстваме уютно?

Мечтали ли сте си дневната у дома да изглежда като взета от снимка в списание? Да е красива, раздвижена и уютна? Тази ваша мечта е много лесно осъществима и за целта не са нужни нито космически суми, нито изключително много работа. Достатъчно е да следвате тенденциите на китайската философия за един по-добър дом. Холът е мястото, което събира цялото семейство. Там почивате, прекарвате приятни мигове и трупате семейни спомени. Поради тази причина, дневната трябва да бъде добре уредена. Като за начало обърнете внимание на цветовете в нея. 

  • Фън шуй препоръчва светлите тонове, като оранжево и жълто, сиво и зелено. За тези от вас, които обичат да експериментират пък, може да заложите на екстревагантни цветови комбинации, което ще доведе до по-интересна и различна обстановка. Атмосферата в хола трябва да е приятна именно за вас.
  • Обърнете внимание на обзавеждането. Изхвърлете всички ненужни вещи, особено ако не подхождат на интериора ви.
  • Освободете ъглите, за да придадете по-динамична обстановка. А ако се чудите с какво да запълните голите стени, то изборът е много богат – интересни арт композиции, картини, снимки на семейството, а също и шарени тапети. Не отлагайте, а превърнете дневната си в едно приказно място, което да ви зарежда с положителна енергия и да ви кара да се чувствате превъзходно в края на дългия, работен ден.

Вижте още: Завладяващи форми, съчетали особеностите на скандинавския дизайн с иновативните решения


Кухнята - сърцето на всеки дом

Кухнята е сърцевината на всеки дом. Това е мястото, което излъчва топлина, задушевна атмосфера и уют. А ако сте решили да подобрите интериора му, според тенденциите и съветите на Фън шуй, то трябва да се съобразите с няколко много важни акценти. Като за начало, трябва да обърнете сериозно внимание на цветовете, които преобладават в тази стая. Те трябва да са успокояващи и свежи. Хилядолетната философия предлагаа кафяви и сиви нюанси. Зеленото и жълтото също са много подходящи. Напълно забранени са нюансите на червения цвят. А ако обичате семплата обстановка, то може да се доверите на бялото.

Друга важна подробност е кухненското обзавеждане:

  • Съветите на китайската философия са да наблягате на заоблените форми – те символизират мекотата в семейните отношения. А кухненските уреди трябва да бъдат много прецизно разпределени
  • Според Фън шуй напълно недопустимо е кухненската печка и хладилникът да са разположени един срещу друг. Това довежда до енергиен дисбаланс
  • Относно трапезарията – трябва да изберете здрава и масивна кухненска маса. Тя символизира здравата и стабилна обстановка у дома
  • Също така може да раздвижите интериора, като добавите различни апликации и предмети, а също и живи, саксиени цветя, които да внасят свежест и да правят престоя ви в тази част от дома по-приятен.

Вижте още: Топ 10 тенденции за кухни през 2016 година


Защо спалнята е най-важната стая у дома?

Спалнята  е въплъщение на „огнището“ на любовта и център на семейните взаимоотношения във всеки дом. Това е мястото, което символизира устойчивостта и равновесието вкъщи. Направете го уютно и приятно! Според Фън шуй спалнята ви трябва да е светла, но не прекалено.

  • Хубаво е цветовете в нея да са светли, меки и приветливи. Може да заложите на комбинации от червено и сиво, кафяво и оранжево или пък слънчево жълто. Но запомнете – трябва да бъдат така избрани, че да не изглежда прекалено цветно и шарено.
  • Мебелите да са разположени хармонично, но и удобно. Все пак това е мястото, където си почивате и презареждате за следващия натоварен ден, така че сънят ви трябва да е пълноценен
  • Леглото е също важен компонент от всяка спалня. Добре е да го поставите срещу прозореца, но не между него и вратата – това води до смесване на различни енергиини потоци, което според Фън шуй води до непълноценна почивка.
  • Може да заложите на красиви картини.
  • Обърнете внимание на материалите, които използвате за тази стая. Добре е да преобладават дърво и метал. А относно огледалата в спалнята запомнете – те са напълно забранени. Според източната култура те водят до проблеми във взаимоотношенията и дори до появата на друг, „огледален двойник“ във връзката с вашата половинка.
  • Съгласувайте вкусовете си, осланяйки се на препоръките на древната философия и достигнете връх в отношенията. Нека спалнята ви бъде изворът на положителна енергия, спокойствие и любов във вашия дом.


Банята – Фън шуй докато се къпем

Банята е неизменна част от всеки дом. И ако смятате, че е дошло време за ремонт или промяна на интериора, то може да се доверите на съветите на източното учение Фън шуй и за това помещение. Изборът на цвят е един от проблемите, с който се сблъскват всички, решили да внесът свежест в банята.

  • Синьото е много подходящ нюанс, тъй като е свързан с елемента вода, но ако обичате различното, то може да се доверите на зеленото. То има успокоително действие, а в същото време, духовно ви свързва с природата.
  • От изключително значение е светлината в банята. Постарайте се тя да бъде естествена, а ако това е невъзможно, то я добавете. Има богат избор на осветление за баня
  • Много важно, според древната философия, е всичко да бъде много добре уредено – да няма капещи мивки и течащи тоалетни казанчета. Изхвърлете всички празни флакони, опаковки и ненужни отпадъци. Поддържайте чистотата на банята, защото това е мястото, което осигурява вашето сто процентово лично пространство. Направете го максимално приятно.
  • Както в кухнята, тук също може да внесете саксиено цвете, което ще добави допълнителна свежест. Използвайте семпли и ненатрапчиви аромати, за по-приятна атмосфера.

Вижте още: 5те най-оригинални вани - прекалено екстравагантни или създадени точно за вашия вкус?


Нека внесем Фън шуй у дома и да направим живота ни по-хубав и приятен

Китайската философия е доказала през годините своята значимост. Чрез нея можем да уредим и подобрим света около себе си, да внесем ред и хармония в своето ежедневие и да направим дома си център на спокойствие и разбирателство. Стараем се да следваме интериорните тенденции и постоянно се опитваме да подобряваме своите домашни кътчета. За целта специалистите се стремят да предлагат на клиентите си адекватни и изгодни начини за превръщането на дома в това, което всеки един от нас винаги е искал да бъде. Постройте, ремонтирайте или подобрете дизайна вкъщи, като направите заявка в платформата на MaistorPlus, при това напълно безплатно. А ако към интериорния дизайн добавите и някои принципи на Фън шуй, то вашият дом ще се превърне в център на спокойствието и уюта. Нека бъдем по-щастливи с Фън шуй у дома!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта