Как да почистим и освежим матрака на леглото

Публикувано на 15/02/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 35 340 пъти

Чистият матрак ни осигурява здравословна среда. Когато редовно подменяме спалното си бельо, перем завесите и килима, почистваме дивана и фотьойлите, ние премахваме не само видимата мръсотия, но и милиони вредни микроорганизми, познати още като акари. Наречени домашни или прахови, те проникват във всички съвременни жилища и живеят в спалното бельо, килимите, матраците. Ако прецените, че ви е необходимо цялостно почистване на дома, потърсете услугите на хигиенист.


Защо е важно да почистваме матрака?

Съществува заблудата, че щом матракът е постоянно постлан с чаршаф или постелка, е достатъчно да подменяме и перем само тях. Истината обаче е, че средно един матрак съдържа от 10 хиляди до 10 милиона акари, хранещи се с частици мъртва човешка кожа и отделяна от тялото влага. Тези вредни микроорганизми причиняват алергии, астма и белодробни заболявания. Също така в матрака се задържат бактерии, вируси, гъбични спори, влага, прах, алергени. Ето защо почистването му е изключително необходимо и много здравословно.


Дали прахосмукачката е достатъчна?

Разбира се, че прахосмукачката е първото, което ни идва наум. Когато почистваме с нея обаче, можем само частично да контролираме броя на акарите, но не и напълно да ги унищожим. Поради тази причина е нужно да вземем по-сериозни мерки.


Какво е необходимо да направим, за да почистим матрака?

Със сода лесно и безвредно можем да почистим замърсяванията.

Ето как да премахнем всички вредни микроорганизми:

  1. Сложете чаршафите и постелките от вашето легло в пералнята и ги изперете на по-висока температура.
  2. Изсипете в малък буркан една чаена чаша сода за хляб и прибавете няколко капки лавандулово етерично масло. Може да използвате и масло с друг аромат, но лавандулата е за предпочитане, защото тя отблъсква всякакви паразити, дори комари и молци.
  3. След това затворете буркана и го разклатете здраво като шейкър. По този начин ще смесите содата и етеричното масло.
  4. Вземете голяма ситна цедка и пресипете в нея достатъчно количество от сместа в буркана.
  5. Местете цедката върху матрака, като я почуквате с пръст, така че да го посипете целия със сместа. Оставете така за не по-малко от един час. Това време е необходимо, за да може содата да попие влага, мръсотия и миризми от матрака.
  6. След това с помощта на прахосмукачка старателно почистете сместа и поетите от нея замърсявания. 

Готово! Вашият матрак вече е по-чист и освежен!


Защо да изберем този метод за почистване на матрак?

Този начин за почистване на вашето място за сън е лесен и безвреден. Содата ще абсорбира влагата и мръсотията и ще остави вашия матрак свеж и чист. Лавандулата мирише прекрасно и ще внесе приятен и успокояващ аромат в спалнята ви, който подобрява съня. Освен това има допълнително антисептично действие.


Ще се справите ли сами?

Грижите, които са необходими за чистотата на матраците, понякога изискват прекалено много време и усилия или са непосилни за вас. Тогава е препоръчително да се доверите на професионалисти в почистването. Намесата им ще ви спести много труд, а резултатът ще е страхотен. Изпратете вашата поръчка за почистване още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта