8 креативни идеи, които ще направят спалнята по-просторна

Публикувано на 08/11/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 09/11/2016 | Видяно 51 599 пъти

Все повече домакинства се сблъскват с недостатъците на компактните помещения и търсят оптимален начин да разширят визуално пространствените им възможности. На помощ в постигането на тази цел идват опитните майстори от най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам", чиито изпитани съвети ще направят спалнята ви по-просторна и хармонична. Кои от тези идеи бихте приложили вие у дома? Споделете с нас невероятните резултати, а изработката на новото обзавеждане по поръчка оставете в ръцете на доказани специалисти!


Лакираните повърхности създават усещане за простор

Подобен ефект бихте постигнали и като изберете лакирани повърхности и мебели за спалнята, които ще отразяват светлината и оптически ще разширят помещението. Това могат да бъдат както скринът и нощните шкафчета, така и таблата за леглото или лицевата част на гардероба. Майсторите от най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам" определят тази идея за един от най-добрите и лесни начини да направите всяка стая по-стилна и красива, затова не се колебайте, а я приложете и в своето жилище.


Приветствайте райетата у дома

Майсторите спорят за това до колко тази идея е подходяща за всеки тип спалня. Според някои вертикалните райета ще допринесат осезаемо за увеличаването на височината в помещението. Други твърдят, че райетата не са приложими в спални, които разполагат с тъмен под, врати и прозорци, защото ще направят стаята по-схлупена и тъмна. Повече за избора на тапети и шарки за стените на спалнята прочетете тук.


Подберете внимателно щорите и завесите

Ако току-що сте се нанесли в ремонтирано жилище с тъмен под, прозорци и врати, единственото, което можете да предприемете, е да осигурите повече естествена светлина в помещенията. За целта поставете леки завеси за прозорците, а ако те не са достатъчни за осигуряване на уединение в спалнята, изберете светли вертикални щори. В случай че тепърва ви предстои да правите основен ремонт на дома си, препоръчваме да замените тъмния паркет и дограма с такива в по-светли нюанси. Макар тези промени да изискват по-сериозна инвестиция, ефектът им върху спалнята наистина ще ви очарова!

Виж още: От специалистите - какво е важно да знаем за избора на матрак?


Сбогувайте се с висящите полилеи и окачените тавани

Поставянето на окачен таван е идеален начин да прикриете пукнатини и други несъвършенства по основния таван, но според потребителите във форума той никак не е подходящ за малката спалня. Макар и с едва няколко сантиметра, окаченият таван несъмнено ще намали височината на помещението и ще затрудни избора на мебели. Друго стилно решение, което трябва да избягвате в компактни пространства, е поставянето на висящ полилей, чийто ефектен дизайн допълнително ще смали стаята.


Гарантиран успех със стени в пастелни тонове

Изборът на светъл нюанс за помещението е доказано успешно решение в търсенето на повече простор у дома. Ако спалнята ви е изключително малка, специалистите от форум "Направи сам" съветват да заложите на белия цвят както за тавана, така и за стените. По този начин границите между тях ще се прелеят и цялата стая ще изглежда по-висока и приятна. В случай че изцяло белите спални не са по вкуса ви, удачно е да се спрете на студени пастелни нюанси, като синьо или лилаво.

Виж още: Нестандартни мебели за спалня от рециклирани суровини


Поставете в спалнята гардероб с огледални врати

Независимо дали ще бъде вградено в някоя мебел или ще го разположите на стената, огледалото със сигурност ще даде своя принос за визуалното уголемяване на спалнята. Ако съчетаем изпитаните идеи, споделени във форума, ще заключим, че най-доброто решение е да поставите в спалнята гардероб с огледални плъзгащи врати. По този начин от една страна ще спестите място от отварянето на вратите, а от друга - ще разполагате с по-просторна и приветлива спалня.

Виж още: Уникални идеи за акцентиране върху стените в спалнята


Заложете на ниски мебели в светли нюанси

Обзавеждането безспорно има ключова роля за цялостното излъчване на спалнята, затова обмислете предварително неговото разположение и дизайн. За да стане помещението по-просторно и приятно, специалистите от форума препоръчват да изберете светли и ниски мебели. По този начин в стаята ще се създаде усещане за отворено пространство и тя няма да изглежда тъмна и претрупана с масивни модули. Друга идея е да сведете броя мебели до минимум, като замените нощните шкафчета с рафтове по стените например.


Белите первази - страхотен детайл с неподозирани възможности

Цветните первази, наподобяващи дърво, може да са наистина класическо решение в съвременния интериор, но според опитните майстори във форума, когато планирате дизайна на спалнята си, със сигурност трябва да ги избягвате. Оптимално решение е да заложите на светли нюанси или дори изцяло бели первази, които, макар да контрастират на пода, ще създадат впечатление за повече свободно пространство в цялото помещение. Интегрирайте тези идеи в дизайна и на своята спалня, а професионално съдействие за нейното обзавеждане, можете да получите от опитни специалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта