От специалистите - какво е важно да знаем за избора на матрак?

Публикувано на 08/03/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 15 584 пъти

Друга основна дилема при избора на матрак е дали той да бъде еднолицев (с вградена дървена рамка) или двулицев, за който трябва да се закупи допълнително подматрачна рамка. Съвременният двулицев матрак се отличава със сериозни предимства пред еднолицевия - възможността да използвате максимално и двете му страни обуславя по-дългия му експлоатационен живот, а моделите, които разполагат с по-твърда и по-мека страна, пасват на всеки вкус. Особеното при този тип матраци е, че те задължително трябва да "дишат" и да се пазят от влага, което обяснява отделното закупуване на подматрачна рамка.


Винаги изисквайте гаранция за качеството на продукта

Независимо дали ще се спрете на еднолицев или двулицев матрак, той непременно трябва да е изграден от качествени материали. Те от своя страна са предпоставка за дълъг експлоатационен живот, но специалистите от форума напомнят да не се подвеждате по прекалено ниски цени и задължително да искате гаранция (обикновено тя е около 2 години). Купувайте матраци само от утвърдени производители и спазвайте стриктно указанията за разопаковане и употреба, означени на гаранцията.

Виж още: Уникални дизайнерски легла


Заложете на матрак с по-голяма дебелина за оптимален комфорт

Дебелината на матрака има пряка връзка с материалите, от които е изграден той. Сам по себе си този показател не би могъл да ви осигури приятен сън, в случай че вътрешността на матрака е създадена от некачествени материали. Въпреки това, специалистите от форума съветват да заложите на матрак с по-голяма дебелина, тъй като по-големият брой слоеве от даден материал предполага и по-голямо удобство по време на сън.


Изберете матрак с подходящ размер

Съобразете размера на матрака с големината на леглото, като не забравяйте, че за оптимален комфорт неговата дължина трябва да е с поне 10 см по-голяма от вашия ръст. От гледна точка на ширината, установените стандарти сочат, че за единичен матрак тя е около 80-90 см, а за двойно легло - между 160 и 200 см. Един от опитните специалисти във форума изтъква необходимостта от свобода на движенията по време на сън, която е възможна, само ако матракът има подходящи размери и височина от поне 16 см.

Виж още: Жестоки, но оригинални будилници, с които да се будите сутрин на 100%


От специалистите - какво е важно да знаем за избора на матрак?

Освен модерна и красиво обзаведена, съвременната спалня трябва още да е удобна и предразполагаща към почивка и релакс. При подмяна на мебелите в нея отделете повече време за избора на легло и матрак, от които до голяма степен ще зависи вашият спокоен сън занапред. За да направим тази задача по-лесна и приятна, ще ви покажем кои са най-важните особености, на които да обърнете внимание при закупуването на матрак, споделени от опитните майстори във форум "Направи сам". Оферти и профили на доказани специалисти в областта на интериорния дизайн пък можете да откриете в MaistorPlus!


Качественото покритие ще удължи живота на матрака

За да предпазите матрака си от замърсявания и повреди, той трябва задължително да е обгърнат с калъф. На пазара ще откриете разнообразни видове покрития за матрак от естествени (памук, лен) и синтетични тъкани (например полипропилен), като цената им е пропорционална на качеството на материала. Изключително модерни, но доста по-скъпи, са вариантите, в чийто състав присъстват бамбукови нишки (за по-бързо изсъхване на плата) или алое вера (за по-голяма мекота). Дамаските с евкалиптови листа пък имат завидни антибактериални действия, а матраците с аромат на лавандула ще гарантират вашия по-спокоен сън.


Степента на твърдост на матрака не бива да се подценява

Един от основните показатели, на които трябва да обърнете внимание при избора на матрак, е неговата твърдост. Дали ще изберете по-твърд или по-мек матрак зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Въпреки това, специалистите от форум "Направи сам" напомнят, че прекалено мекият матрак създава усещане за потъване на тялото, което не е удачно за гръбначния стълб. От друга страна, много твърдите матраци дават опора само на най-тежките части на тялото и отново водят до натоварване на мускулите и гръбначния стълб дори по време на сън. Оптимално решение е да заложите на матрак, който дава стабилна основа на тялото ви, така че то да отпочива максимално през нощта.


Матрак с пружини или такъв от полиуретанова пяна?

При избора на матрак е изключително важно да обърнете внимание на материалите, от които е изграден. Класическо и достъпно решение е да заложите на матрак с пружини, свързани в пакет, при които обаче след време се получава добре познатото пропадане и скърцане при завъртане по време на сън. По-модерна алтернатива се явяват матраците от полиуретанова пяна, при които плътността на материала и броят на пластовете до голяма степен обуславят качествата му. Матракът от латексова пяна пък се отличава със завидна издръжливост и гарантира добра опора на тялото, което води до спокоен и пълноценен сън.


Какви са предимствата на т.нар. мемори пяна?

Мемори пяната е безспорен лидер сред материалите за изработката на матраци, защото тя има способността да приема формата на тялото и по този начин да му гарантира качествена почивка. Тъй като мемори пяната е изключително мек материал, който възвръща първоначалната си форма след като станете от леглото, тя се комбинира с други материали, така че да се постигне желаната твърдост на матрака. Високите качества на материала обуславят и по-високата му себестойност, а повече за характеристките на този тип матраци можете да прочетете тук.

Виж още: Technogel осигурява отлична релаксация по време на сън


Как сами да ремонтираме матрака?

В случай че гаранцията ви е изтекла, но вашият пружинен матрак има нужда от ремонт, специалистите от форум "Направи сам" ни дават идея и как да го поправим сами. Първо се премахват скобите, с които е позиционирана тапицерията, а след това се полага нов слой вата и дунапрен (или пък мемори пяна). Накрая матракът се облича отново с тапицерията, която се прикрепва към подматрачната рамка. Наистина лесно, нали? Предимствата и недостатъците на това да си направите сами матрак майсторите коментират тук, а ако ви трябва доказан специалист за ремонта на спалнята, направете безплатна заявка в MaistorPlus още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта