Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите?

Публикувано на 28/06/2016 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 20/07/2016 | Видяно 56 015 пъти

Спалнята, по предназначение, трябва да е най-комфортната и семпло обзаведена стая във всеки дом. В нея съществуват два основни типа мебели, необходими за нормалното и удобно пребиваване - легло и гардероб. Те обаче са и сред най-големите интериорни компоненти, затова понякога е трудно да решим как точно да ги разположим. Ще ви покажем няколко варианта за обзавеждане на спални с различен размер, за да имате възможността да се ориентирате и да добиете повече увереност по време на своя собствен ремонт. С помощта на подходящите професионалисти бихте могли да изградите още по-добър и подробен проект, който да ви послужи като перфектен макет, върху който да изразите идеите си.


Основни размери на мебелите при избор на голямо легло

Големите легла обикновено са с дължина над 200 см. и широчина над 170 см. Те се считат за най-комфортни, тъй като осигуряват площ с приблизителна големина колкото на едно стандартно легло за всеки член. Нощните шкафчета предвидливо са съобразени с височината му. Гардеробът също е предвиден за употреба от двама души, затова е с по-мащабни размери. Разстоянието между него и леглото е цели 98 см., което е съобразено със страничната му широчина и размера на вратичките.

Виж още: Интериорен справочник за кухня


Вариант с по-малко легло

Стандартната спалня е с широчина между 140 и 160 см., а проектът в този случай е изобразен върху по-малка квадратура. За да се спести достатъчно пространство, вместо нощни шкафчета е избран вариантът със семпли странични рафтове и по-малък гардероб. Тук е предвиден и допълнителен шкаф с чекмеджета, който би могъл да служи и като тоалетка, благодарение на монтираното над него огледало. Комфортът обаче със сигурност ще е ограничен, тъй като подобен шкаф не позволява свободно седене на стол.


Размери спрямо квадратурата в голяма спалня

Тази стая е с доста по-голяма квадратура от предишните, които ви показахме. Затова обаче остава достатъчно пространство за големи огледало и гардероб. И въпреки това от всяка страна на леглото са оставени над 100 см. разстояние. Ако разполагате с подобна квадратура, спокойно можете да изградите комфортна тоалетка, а може да ви остане малко място и за диванче или фотьойл.

Виж още: Интериорен справочник за баня


Минимални комфортни разстояния от леглото

На тази скица виждате средните размери на свободната площ около леглото, която обикновено се счита за комфортна за ежедневно пребиваване. Стаята тук е с квадратен размер, а леглото е двойно със стандартна големина.


Минимално разстояние между легло и голям гардероб

Ако ви е необходимо да се спрете на гардероб с по-големи размери, трябва непременно да помислите за достатъчно разстояние за свободно отваряне на вратичките му. Често при спалня със стандартна квадратура е необходимо да разположим гардероба в непосредствена близост до леглото, което в голям процент от случаите затруднява ежедневието ни. Този проект ви представя идея за разположението, при която остават 91,5 см. чисто пространство. При добре предвидени мерки на всеки компонент, спрямо квадратурата на стаята, това разстояние ще ви бъде предостатъчно за ефективно използване на гардероба.

Виж още: Интериорен справочник за дневна


Голяма стая с две легла

Ако ви предстои да обзавеждате двойна детска стая и не сте привърженици на двуетажните легла, с този проект можете да добиете представа какъв би бил оптимално най-добрият размер на площта, която трябва да оставите свободна. Имайте предвид, че децата в по-напреднала възраст винаги имат нужда от повече пространство, отколкото възрастните в своята спалня. А за да сте още по-прецизни в обзавеждането, доверете се на специалистите, които да ви осигурят най-добрия индивидуален проект и да ви насочат как да постъпите, спрямо квадратурата във вашите стаи. Направете безплатна заявка и ще получите конкурентни оферти, които ще ви предоставят възможност да вземете едно добре информирано решение, сравнявайки дейностите и клиентските оценки на различните дизайнери.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта