Какво е важно да знаем за реденето на плочките на пода в банята

Публикувано на 28/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 12/07/2016 | Видяно 8 232 пъти

Стъпваме по него всеки ден, дори и да не му обръщаме специално внимание. Основна сцена за изява е на една от най-популярните майсторски дейности - редене на плочки. И точно когато си мислим, че всичко в живота ни е подредено, нещо под краката ни започва да хлопа, размества се и ни разваля цялото съвършенство. Подът в банята, нареден неправилно, умее да поднася нежелани изненади. В тази статия ще представим няколко съвета за реденето му, със спазването на които ще избегнете досадното повдигане и разхлопване на плочките. За да сте максимално сигурни в положителния краен резултат, най-правилното решение е да потърсите професионалист.


Избягвайте твърде големите плочки

Изборът на плочки за пода в банята, с твърде голям формат, може да изглежда примамливо заради впечатлението, че реденето им би отнело по-малко работа. Проблемът с тях, от една страна е, че изобщо не е сигурно, че ще спестят труд, а и от друга - изискват използването на повече фугираща смес. Последното увеличава риска от разместване на теракота или гранитогреса, особено при по-голяма площ на пода.

Вижте още: Как да поддържате дървените си настилки


Светли плочки за баня с естествена светлина

Истински късметлии сте, ако притежавате обширна баня, в която през деня изобилно и безпрепятствено влиза естествена светлина. За това съкровище в дома си е удачно да се спрете на под със светъл тон плочки. Тъмните ще привличат слънчевите лъчи по-интензивно, заради което могат да се разширят или свият.


Подовата конструкция трябва да "диша"

Без да ви обезкуражаваме, истината е, че е нормално с времето настилките да се разширяват или свиват, под влияние на натиск, атмосферни условия, износване и т.н. За да се избегне нежеланото повдигане и разместване на плочките, е важно най-горният слой от пода да бъде изграден така, че конструкцията под него да не се пълни с прах и да може да "диша".


Чист завършек при стените

При реденето на плочки на пода в банята, препоръчително е да не се използва хоросан или друга фугираща смес там, където те се срещат със стените. В противен случай могат да се образуват бабуни или така нежеланото повдигане на теракота/гранитогреса.


Кухият шум - знак за пропуски във фугирането

Чуете ли кух шум, докато вървите в банята, това е знак, че при изграждането на пода има пропуски във фугирането. Лесен начин да установите къде е шумът е да потупвате леко плочките с гумен чук. Така ще знаете на кое място или места е нужно да подсилите фугите.

Вижте още: Лепене на плочки - цени


Доверете се на специалист

При ремонт на жилище, банята поглъща сериозна част от бюджета. За да бъдете спокойни, че плочките в нея ще се запазят в оптимално състояние максимално дълго време, най-добре е да се доверите на специалист. В MaistorPlus откривате бързо и лесно професионалисти, регистрирани близо до вас, до които достигате като направите безплатна заявка. Сравнявате оферти от изпълнители, препоръки към тях и избирате този, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта