6 съвета преди да започнете ремонт на баня

Публикувано на 15/09/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 31/08/2016 | Видяно 13 321 пъти

Във всеки проект за освежаване на дома има определени потребности, желания, бюджетни граници и дизайн, които трябва да бъдат разгледани и взети предвид. Когато сте решили да правите ремонт на баня, процесът не е по-различен. Преди да се заемете сами с ремонта или пък да наемете професионалист, не само трябва да си зададете следните 6 базови въпроса, но и да претеглите плюсовете и минусите на всеки един от отговорите им, за да решите дали ремонтът си заслужава бюджета и времето, отделено за него. След като обмислите всеки отговор внимателно, надяваме се, ще поемете в правилната посока към следващия успешен ремонт.

Какво се включва в бюджета ви?

Главният въпрос, който трябва да бъде зададен преди започването на всеки проект, е колко можем да похарчим за този ремонт. Независимо дали ще освежавате мазето си, ще добавяте нова стая към вашия дом или напълно ще обновите вашата баня, трябва да си фиксирате бюджет и да се придържате към него. Това не само държи изпълнителите под контрол, но и мотивира вас да останете в рамките на нуждите си.

Като се има предвид, че банята е помещението, което се подлага на голяма натовареност в жилището, някои ентусиасти могат да се захласнат с обновяването или ремонта. Именно бюджетът подсигурява вас, а и наетите професионалисти, че няма да се впуснате в по-грандиозни харчения от заплануваните. Тази идея стои наравно със следващия въпрос, който трябва да си зададете, а именно:


„От какво се нуждая“ и „Какво искам“?

Имате нужда от мивка в банята. Имате нужда от тоалетна. Имате нужда от осветление. Имате нужда от шкафове. В зависимост дали правите частичен или цялостен ремонт на баня, има някои удобства, които всички ние искаме да имаме. За някои е важно огледалото да е по-голямо, за други - да имат душ кабина или пък релаксираща вана, трети са заинтригувани от по-сложни дизайни, които ни отправят към по-висок клас бани. За съжаление, бюджетът, а и в повечето случаи ограниченото пространство на банята, ни принуждават да вземем трудни решения.

Преди да започнете ремонта, трябва да решите кои са нещата от първа необходимост и кои са удобствата и екстрите, които искате да добавите към тях. Замислете се - ако имате обща баня до хола и отделна баня до спалните, в коя от двете ще са необходими повече шкафове? Решете кое е абсолютно задължително да присъства и съпоставете списъка с това, което вие искате да има. Отново, не забравяйте и бюджета, който сте отделили.

Вижте още: Интериорен справочник за баня


Кой ще използва банята и каква е нейната функция?

Вярвате или не, банята може да има различна функция. Например, един млад човек ще използва банята за бърз душ и миене на зъби. Докато по-зрелите и улегнали хора може да обичат да се заседяват в банята по-дълго, да почетат, да се отпускат във ваната със запалени свещи, да слушат музика. 

Важен фактор, който трябва да се разгледа, е възрастта на хората, които използват банята. Ако ще я ползват малки деца, тя трябва да бъде обезопасена. Ако пък са възрастни хора - може да се наложи да бъдат монтирани помощни дръжки и да се направят специални промени, които ще им осигурят удобство. Също така, помислете колко души ще се сблъскват наведнъж в банята. Има голямо значение дали трите ви дъщери ще се приготвят за училище по едно и също време или пък имате само едно момче. В единия случай ще са ви необходими поне две мивки, три шкафа и пространство за движение на приготвящата се група, докато при момчето – може да има само кош за мръсни дрехи и един брой мивка, разбира се.


Колко дълго може семейството да функционира без баня?

В повечето случаи по време на ремонта на банята, душът, тоалетната и мивката не могат да се ползват, което означава, че семейството ви ще трябва да намери алтернатива за тези дейности. Затова преди започването на ремонта, обмислете колко дълго можете да си позволите да нямате функционираща баня.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня

Необходима ли ми е по-добра вентилация?

Нещо, от което със сигурност нямате нужда в банята си, е плесен или мухъл. Подходяща и ефикасна вентилационна система е най-сигурният начин за предпазване и от двете. Посъветвайте се съсспециалист, който да прецени кое ще е най-доброто решение за вашата баня. Освен това, оптималната вентилационна система ще предотврати огледалата ви да се замъгляват.

Къде мога да намеря специалист?

Сега, когато сте разнищили и анализирали всички въпроси, вече е време да се захващате за работа. Ако търсите професионалист за вашия ремонт на баня, кликнете тук и опишете какво точно искате да се направи. Очаквайте изпълнителите да ви предложат идеи, сравнете офертите им и изберете най-подходящия за вас!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта