6 функционални идеи за малка тоалетна с мивка

Публикувано на 03/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 16/05/2018 | Видяно 17 864 пъти

Когато пространството е ограничено, всеки сантиметър е от значение, но това не ви пречи да си създадете удобство в малката тоалетна. Използването на съвременните вградени структури за конзолни тоалетни чинии е много подходящо за случая. При вграждането на казанчето се използва влагоустойчив гипсокартон, върху който след това без проблем може да се лепи фаянс или да се боядиса с латекс. Освен естетически издържана, вградената структура съкращава времето, необходимо за монтиране на санитарната техника.

-> Разгледайте специалисти за ВиК услуги

-> Разгледайте специалисти за сухо строителство


Функционални интериорни предложения за малка тоалетна

Изразът “половин баня”, популярен още като WC (Water Closet) в английската терминология, се отнася за мокро помещение с тоалетна и мивка. Обикновено то заема сравнително малко пространство и е с размерите на квадрат (1.5m-1.8m x 1.5m-1.8m) или тесен правоъгълник (2.1m x 0.9m). Намира се в близост до входната врата или до други по-натоварени зони в жилището - като дневната и трапезарията например. Идеята на малката тоалетна е да бъде удобна както за обитателите на жилището, така и за гости. Ето защо тя много често е обект на ремонт или преустройство. В тази статия сме ви подготвили някои актуални тенденции за интериора на малката тоалетна, в които си заслужава да инвестирате.

Вижте още: Интериорен справочник за баня


Монтиране на малка ъглова мивка

Усвояването на ъглите е много хитър ход, когато сте изправени пред предизвикателството за преустройство на неголеми пространства. Изберете един от ъглите и позиционирайте в него малка ъглова мивка. Освен че е функционална и удобна, тя заема минимално място. Стандартните мивки за баня са с рамери между 50-60 см, но в последните годините все по-популярни станаха мивките с по-малки размери между 25-40 см, които са предвидени точно за такъв тип тоалетна, разположена в малко пространство.


Лепене на плочки с по-голям размер

За сметка на санитарията, плочките на пода и стените могат да са с по-голям размер, за да постигнете визуално разширяване на мокрото помещение. Обикновено за облицоването на банята и малката тоалетна се използват фаянсови плочки с матирана или гланцирана повърхност. Когато купувате материалите, вземете необходимото количество наведнъж, за да сте сигурни, че плочките ще са от една партида. 

Вижте още: Лепене на плочки - цени


Изберете светли тонове за стените, пода и тавана

Избягвайте тъмните цветни схеми. Боядисайте стените и тавана в натурални и светли тонове или изберете плочки в светли пастелни цветове. Не забравяйте и силното осветление, което ще допринесе за чистия и просторен вид на малката тоалетна.

-> Разгледайте специалисти за боядисване на стени и тавани


Обръщане на отварянето на вратата

Основното правило по отношение на вратите, когато наличното пространство е ограничено, е те да се отварят навън. Ако посоката на отваряне на вратата във вашия случай е навътре, тя ще отнема голяма част от свободната площ. Ето защо е добре да бъде обърната.

-> Разгледайте специалисти за врати


Детайлите в обзавеждането са важни

Поставете акценти с декоративни елементи, които ще придадат завършен вид на интериора. Не забравяйте огледалото. Чрез рефлектирането на образите ще създадете илюзия за по-голямо пространство. В последно време станаха много модерни вградените шкафовете, които можете да поставите под мивката, за да не заемат излишно място.

-> Разгледайте специалисти за мебели и обзавеждане

-> Разгледайте специалисти за интериорен дизайн

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако ви предстои цялостно преустройство на вашата малка тоалетна с мивка, най-добре потърсете специалист, който може да се заеме с всички етапи от ремонта. Ще си спестите ценно време и средства, ако предварително се информирате колко ще ви струва извършването на всяка дейност. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и сравнете оферти от няколко майстори и фирми във вашия район. Разгледайте изпълнителите за ремонт на баня и сами изберете най-подходящия за вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта