Какво трябва да знаете при избора на окачен таван за баня

Публикувано на 30/10/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 21 523 пъти

Подходящ материал за окачен таван за баня е най-вече този, който се характеризира с висока степен на влагоустойчивост. Банята е помещението в дома, където най-често до тавана достигат не само пара, но и пръски вода. Оттам вероятността да се получат конденз и мухъл се повишава. Специалисти в областта препоръчват:


Какво трябва да знаете при избора на окачен таван за баня

Банята във всеки дом има право на своята доза очарование. Можем да ѝ я осигурим ангажирайки всеки аксесоар и детайл в изпълнението на естетическата си мисия. Все по-убедителна роля в нея играе и горната част на помещението, за която само едно шпакловане и измазване с бяла боя отдавна не е единствено решение. Окачените тавани завладяха обществени и частни пространства, за приложението им обаче е важно да съобразим спецификите на мястото, където желаем да бъдат монтирани. В настоящата статия ще ви дадем насоки за това какво трябва да знаете при избора на окачен таван за баня. Винаги можете да разчитате на специалистите, регистрирани в нашия сайт, при необходимост от допълнително, професионално съдействие.

Вижте още: Най-впечатляващите LED решения за баня


Минерална, стъклена, каменна вата

Добро решение е да изградите своя окачен таван за баня от плочки минерална, стъклена или каменна вата. Обичайно в състава на минералната вата влизат органични добавки, глина и рециклирана хартия в различно съотношение. Когато хартията е преобладваща, материалът логично би бил по-удачен за сухи помещения, като дневната или коридора например. За банята, където се задържа повече влага, е препоръчително да се спрете на минерална вата, в която превес взема глината и съответно е по-влагоустойчива.


Окачен таван с метални плоскости

Окачен таван за баня от метални плоскости е още един правилен избор, на който можете да се спрете. Цените при него са по-високи, но си осигурявате дълготраен, издръжлив материал, устойчив на влага. В България са популярни таваните от типа "Хънтър Дъглас", макар и мненията за използването на алуминий за тавана в банята да са леко противоречиви.

Вижте още: Модерни и функционални душове за всяка баня


Съобразете избора на таван според кубатурата на банята

Препоръчително е да съобразите решението какъв таван да изберете за банята според кубатурата, с която разполагате в нея, и най-вече вземете под внимание височината. Ако помещението ви е ниско, правилният избор би бил да не монтирате окачен таван, освен ако не ви пречи обстоятелството, че ще загубите минимум 30 см от пространството. В случай че много държите на подобно интериорно решение, дори и при ограничено място, то тогава се постарайте да наблегнете на повече светли тонове, за да създадете оптическа представа за повече простор.


Осигурете си достатъчно светлина

Често окачените тавани вървят ръка за ръка с интересни и красиви светлинни решения. Както знаете, в банята е важно да си осигурите достатъчно светлина, особено ако нямате възможност да разчитате на естествена такава. Затова е добре да помислите колко лунички да използвате, на какво разстояние да са една от друга, с каква интензивност да светят.


Доверете се на професионалист

Независимо дали имате нужда от професионален съвет относно монтирането на окачен таван за баня или цялостен ремонт на тази част от дома ви, винаги можете да се доверите на специалистите в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, сравнете офертите, които ще получите до 24 часа, разгледайте профилите на изпълнителите и отзивите за тяхната работа от предишни клиенти. Вземете решение кого да наемете, според своите предпочитания, и след завършване на ремонтните дейности споделете своята оценка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта