Енергоспестяващи крушки - видове и предимства

Публикувано на 08/08/2016 от Климентина Величкова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 17 520 пъти

Алтернативата за осветление са енергоспестяващите крушки, които имат пет пъти по-голяма мощност от традиционните.  

  • Енергоспестяваща крушка от 20 W, консумира 20 W енергия, но свети като 100W обикновена крушка.
  • Тези крушки изразходват до 80% по-малко енергия, което може да доведе до намаляване на разходите за осветление до 15% на година - за средно домакинство това е около 200 лв.
  • Коментираните крушки имат и много по-дълъг живот – могат да работят между пет и дванадесет години. Трябва да се знае, че животът на енергоспестяващите крушки се влияе от броя включвания и изключвания.
  • Върху опаковките на крушките произвеждани в ЕС има скала от А до F, която показва колко са ефективни. С най-добра ефективност са тези от клас А.
  • Енергоспестяващите крушки имат различна цветна температура и така осигуряват различна по цвят светлина. Тези с цветна температура 2700 К (2700 градуса по Келвин) внасят в жилището ни светлина максимално близка с тази на обикновените лампи, нарича се топла бяла светлина. Енергоспестяващи лампи с цветна температура от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (нарича се студена светлина). Светлината над 6500 К е синя, а над 12 000 К – синьо-виолетова. Някои производители предлагат и крушки със светлина от среден тип между топлата и студената бяла светлина - т.нар. натурална светлина (4200 К).


Енергоспестяващи крушки - видове и предимства

На 31 декември 2012 г. Европейският съюз изтегли от продажба последните партиди от електрически крушки с нажежаема жичка. Така този популярен през ХХ век продукт за осветление остана в миналото. Основен недостатък на крушките с нажежаема жичка беше ниското КПД, като само 5% от консумираната енергия се използваше за видима светлина, а другите 95% се отделяха като топлина.


Халогенни крушки

Халогенните крушки са подобрен вариант на традиционните крушки с нажежаема жичка, но се с двойно стъкло, което позволява в балона да се добавят халогенни пари (бром или йод). Издържат двойно повече от обикновените крушки - до две години. Обикновено са клас С или D.

Предимства:

  • по-ниска цена – за битови нужди обикновено 1-3 лв.;
  • могат да се поставят на мястото на обикновена крушка без никакви допълнителни приспособления.

Недостатъци:

  • не са много икономични - намаляват използването на ток само с до 25%.


Луминесцентни крушки

В луминесцентните крушки електрически разряд в живачни пари произвежда ултравиолетова светлина, която се превръща във видима светлина чрез вещество наречено луминофор (например калциев халофосфат и други елементи). Имат различни форми - навита спирала, успоредни тръбички или вид на обикновена крушка. Обикновено клас А и В. Цената им е средна сред видовете енергоспестяващи крушки - за битови нужди обикновено 3-15 лв.

Предимства:

  • икономични - харчат между 65 и 80% по-малко електроенергия от обикновена крушка.

Недостатъци:

  • съдържат живак – до 5 милиграма.


LED (светодиодни) крушки

При LED (light-emitting diode) крушките като източник на светлина се използва светодиод. Силата на този вид крушки не се мери във ватове, а в лумени - Lm. Например на 60W обикновена крушка съответства LED с 700 до 810 Lm. Т.нар.димируеми светодиодни крушки позволяват светлината да се намалява и увеличава според нуждата на потребителя.

Предимства:

  • дълъг живот – 5-10 години или около 25 хил. часа;
  • икономични - пестят 80% от енергията;
  • възможност за регулиране на светлината.

Недостатъци:

  • висока цена – 3-100 лв., средна цена 20-35 лв.

Ако се колебаете какъв вид енергоспестяващи крушки да изберете или имате нужда от ремонт на цялата елекрическа инсталация във вашия дом, не се колебайте, а се обърнете за съвет към специалистите в нашия сайт. Заявете проект безплатно и без обвързване и изберете най-изгодната за вас оферта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта