Монтаж на вана

Публикувано на 20/06/2014 от Адриана | Последна редакция на 17/10/2016 | Видяно 23 449 пъти

Ваната е страхотно допълнение към всяка баня и идеално средство за отмора след дълъг работен ден. Монтирането на ваната, обаче, не е толкова приятно преживяване и ви препоръчваме да ползвате услугите на професионалисти, които са запознати с тънкостите на занаята. Разходите ви около тази дейност ще бъдат свързани както с избора на самата вана, така и с цени за транспорт и монтаж.

Размер

За да изберете подходяща вана, първо трябва да определите местоположението й и да вземете точни размери. Важно е ваната да бъде монтирана в близост до отточната тръба. Премерете дължината и широчината на мястото, с което разполагате, а след това измерете и широчината на вратите, през които трябва да мине вашата покупка. При определянето на размера на ваната трябва да вземете предвид и собствената си височина. Хората със среден ръст ще се чувстват удобно във вана с дължина от 152 см и дълбочина между 35 см и 44 см, докато по-високите трябва да търсят вана с дължина над 180 см и дълбочина до 54 см.

Вижте още: Как се монтира поддушово корито в 5 стъпки


Форма на ваната

Вашата нова вана трябва да бъде съобразена с цялостната визия и пространството в банята. Най-широко разпространени и достъпни като цена са ваните с правоъгълна форма. Те пасват добре в стандартна или малка баня, където пък е препоръчително ваната да бъде вградена или ъглова.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако помещението е достатъчно голямо и искате да бъдете по-нетрадиционни, можете да изберете вана с асиметрична или обла форма. Все по-популярни напоследък стават и хидромасажните вани, с които релаксът в домашна обстановка ви е гарантиран. Най-скъпият вариант за вана е тази, която стои само на крачета. При този модел се срещат интересни дизайнерски изпълнения на формата, орнаментите и изработката на крачетата.

Материал

Видът на ваната е ключов фактор за установяване на нейните качествени характеристики и цена. Материалът, който е използван за изработката й, ще определи здравината, стабилността и лесната й поддръжка. Повечето съвременни вани се изработват от порцелан или фибростъкло и са на по-достъпни цени. Пригответе си средно между 170 лв. и 300 лв. По-луксозните модели са от дърво или желязо. Типична за по-старите жилища е чугунената вана. Освен че е ретро, тя е по-тежка и обемиста, а цената й може да достигне над 3000 лв. Дървото също не отстъпва в тази класация и държи позициите за стилна визия. В зависимост от размера и използваната дървесина, тук цените варират между 1800 лв. и 4600 лв.


Монтаж на вана

Монтажът на ваната зависи изцяло от избрания от вас модел, както и от индивидуалните ви предпочитания. Обикновено той се извършва след като плочките на пода и по стените в банята са залепени. Важно е стените да осигуряват прави ъгли, за да не се получат фуги, които в последствие трудно ще се скрият. Преди да се постави на избраното място, ваната се нивелира с помощта на предназначените за това крачета. Някои производители предлагат и специална метална рамка, с която се осигурява по-голяма стабилност. След това се монтират и страничните панели.

Друг вариант е при монтирането ваната да бъде вградена. За целта основата трябва да бъде иззидана и облицована с избран от вас материал. В този случай е по-добре монтажът да се извърши преди поставянето на плочките. Тази услуга ще ви струва по-скъпо и ще отнеме малко повече време.

Цени

Самият монтаж на ваната ще ви струва между 60 лв. и 180 лв., а ако дейността включва демонтаж и изнасяне на стара вана, си пригответе още между 30 лв. и 80 лв. Факторите, които определят това отклонение в цените са много, но някои от тях са видът на ваната, обемът работа и натовареността на изпълнителите.

В MaistorPlus можете да сравните различни оферти за монтаж на вана от майстори и фирми във вашия район. Направете безплатна заявка в сайта и изберете подходящ изпълнител, който да монтира новата ви вана.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
27 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта