Дограма - цени

Публикувано на 29/04/2014 от Адриана | Последна редакция на 17/10/2016 | Видяно 28 028 пъти

Поставянето на изолация на стените и смяната на дограмата могат значително да подобрят топлинната ефективност на жилището ви. Около ⅓ от топлината във вашето домакинство се губи през прозорците и вратите при липса на качествена дограма. Не забравяйте, че това автоматично се отразява и на бюджета ви. В миналото, за да задържим топлината и да намалим сметките за ток и отопление през зимата, се е случвало да запечатваме прозорците със самозалепващи гумени ленти, силикон и хартиено тиксо. В наши дни това упражнение вече не е необходимо, тъй като на пазара се предлага разнообразие от дограми за всеки джоб. В тази статия ще разгледаме подробно всички елементи и характеристики на дограмата, които ще повлияят на получените цени и оферти за изработка и монтаж.

Ако вече знаете какво търсите, свържете се с доказали се специалисти:

Или директно сравнете цени: 

Характеристики и ориентировачни цени за дограма:

РАЗМЕР:взимането на точен размер е основата за изработка и монтаж на вашата дограма. Размерът е и вашият първи ориентир в цените за дограми. Обикновено фирмите, които произвеждат и монтират дограма, предочитат да дойдат на място и да направят точно измерване на прозорците/вратите, за да не се получи разминаване в последствие.

ФОРМА:oскъпяването на дограмата е предвидимо, когато формата на прозореца/вратата е нестандартна - различна от правоъгълна. Не пропускайте да отбележите предпочитаната форма на дограмата във вашата заявка.

МОДЕЛИ:в зависимост от броя на крилата, прозорците могат да са еднокрилни, двукрилни, трикрилни, четирикрилни. Някои от крилата се отварят, а други - не. Начините на отваряне могат да бъдат -  вертикално, хоризонтално или с плъзгащ механизъм. Опишете конфигурацията от врати и прозорци, броят на крилата и механизма на отварянето на дограмата, за да получите максимално точни цени.

МАТЕРИАЛ:в зависимост от материала, който е използван за изработка на профилите на дограмата, най-разпространени у нас са 3 основни вида дограма:

  • Алуминиева дограма - алуминият се отличава със здравината си, устойчив е на атмосферни влияния и при разлики в температурата. Алуминиевата дограма води в класация “Цени” пред ПВЦ дограмата, но не отстъпва на дървото.

  • ПВЦ дограма -  за изработката й се използва поливинилхлорид, който има широко приложение в строителството. ПВЦ дограмата има по-добри топлоизолационни качества от алуминиевата дограма.

  • Дървена дограма - дървото е естествен и екологично чист материал, при който не се образува конденз. Елегантността на дървото държи първа позиция в цените за дограма.

СТЪКЛОПАКЕТ:най-важният елемент от дограмата, тъй като от него зависят изолацията и пропускането на светлина в помещението.

  • Видове стъкло: най-евтиното стъкло е безцветното флоатно стъкло. То може да бъде матирано или оцветено, което ще оскъпи цената на вашия стъклопакет с около 70-80 лв. Напоследък се наблюдава засилен интерес към нискоемисийното стъклo (Ка-стъкло) и високоенергийното стъкло, известно още като “стъкло четири сезона”. Нискоемисийното стъкло ще прибави още поне 14 лв. към цената, а високоемисийното - между 20 и 30 лв.

  • Брой на стъклата: в зависимост от броя на стъклата, дограмата може да е с едно стъкло, с двоен или троен стъклопакет, в който да се комбинират различни видове стъкла. За сравнение - цената на двоен стъклопакет (24 мм) с едно бяло стъкло и едно Ка-стъкло е с 13.60 лв. по-висока от комбинация на две обикновени бели стъкла. Комбинацията на бяло стъкло със стъкло 4 сезона оскъпява стъклопакета с 20.20 лв.. Тройният стъклопакет (32 мм) пък е с малко над 54 лв. по-скъп.

  • Дебелината на стъклопакета зависи от профилите на дограмата. Стандартно при ПВЦ дограмата дебелината на стъклопакета е 24-32мм. При алуминиевата дограма за профили с прекъснат термомост е 22-32мм.

  • Разстояние между стъклата: запълването на пространството с въздух или с аргон. Цената на стъклопакет с аргон е по-висока, тъй като той подобрява изолационните качества на стъклопакета.

ОБКОВ: в него се включват пантите, дръжките, механизмите за отваряне и заключване. Обковът определя дали дограмата да се отваря едноосово, двуосово или чрез плъзгане. Едноосовото е стандартното отваряне на прозореца. При двуосовото дограмата позволя прозорецът да бъде леко “открехнат” от горната страна. Този механизъм ще добави още около 15 лв. - 20 лв. към цената на дограмата. Регулируемостта на обкова позволява извършването на профилактика на отваряемите части срещу провисване и подмяна на гумените уплътнения.  

АКСЕСОАРИ: завършващите елементи от вашата дограма. По избор можете да добавите вътрешни или външни первази, козирки, комарници, щори, които обаче ще се отразят на крайната цена на дограмата.

МОНТАЖ: освен изработка на дограма, има производители, които предлагат транспорт, демонтаж на старата дограма и монтаж на новата. Важно е да разберете дали в цената се включва измазването на новата дограма. Цената за тази услуга не би трябвало да е нповече от 80 лв. - 120 лв. Ако се налага зидане, това може да ви струва още между 60 лв. и 100 лв. / кв.м. Ако цените, които ви предлага фирмата, са твърде високи, потърсете независим майстор, който да се заеме с довършителните работи около смяната на дограмата.

ЦЕНИ: изработката и монтажът на дограмата не могат да бъдат измерени в квадратни метри. В зависимост от размера, формата и модела на дограмата, материала на профилите, стъклопакета, обкова и аксесоарите, цените за дограма варират. За да получите възможно най-конкретни оферти от фирмите за дограма и остъкляване, препоръчваме ви да опишете всички детайли във вашата заявка и да сравните предложените цени за смяна на дограма.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта