Поставяне на ламинaт – цени

Публикувано на 05/01/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 05/01/2017 | Видяно 42 559 пъти

Идеята за поставяне на ламинат у дома е обвързана както с избора на подходящ материал, така и с подбора на точен специалист, който да извърши работата бързо и качествено. На първо място си създайте обща представа за това как искате да изглежда помещението и какъв ресурс можете да отделите за постигането на тази цел. MaistorPlus е вашият верен помощник във всеки интериорен проект, затова днес ще ви представим основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание при избор и поставяне на ламинат, като ви запознаем с цените и спецификите на този тип подова настилка. А за нейния качествен монтаж, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!

Заявете проект напълно безплатно и сравнете цени бързо и лесно!


Изберете цвета на ламината според типа помещение

Един от основните проблеми, с които се сблъсква всяко домакинство преди да се реши за поставяне на ламинат, е изборът на подходящ цвят.

  • Специалистите препоръчват да инвестирате в тъмен ламинат, само ако помещението, за което е предназначен, е достатъчно просторно и светло. Така тъмните нюанси на пода могат да придадат дълбочина на интериора и да създадат впечатление за по-стилна и издържана спалня например. Поставяне на ламинат от този тип е подходящо също и за коридора, където често се налага постоянно почистване, заради калните следи от обувки.
  • Поставяне на ламинат в светъл нюанс пък ще направи дневната или детската по-слънчева и гостоприемна, като е особено подходящ вариант за тесни и схлупени помещения.
  • На пазара ще откриете и видове ламинат, които силно наподобяват естествено дърво – те са идеални за почти всеки тип помещение, тъй като придават на интериора невероятна топлина и уют!

Виж още: Драскана мазилка - цени


Кой е най-подходящият материал за изработка на ламинат?

Изборът на материал за подова настилка у дома често е определящ и за нейното качество и издръжливост. За поставяне на ламинат например трябва да се имат предвид три основни вида материали – ПДЧ, МДФ и HDF.

  • Според майсторите ламинат от пресовани дървесни частици (ПДЧ) е добро нискобюджетно решение, което обаче не може да се похвали със същото ниво на устойчивост, което притежават останалите видове материали.
  • От своя страна ламинат, изработен от дървесни частици със средна плътност (МДФ), е подходящ междинен вариант, приложим в помещения с по-интензивен трафик.
  • За стаите с най-голямо натоварване пък специалистите препоръчват да изберете ламинат от дървесни частици с висока плътност (HDF), заради неговата доказана здравина и дълготрайност.


Какъв клас ламинат да изберем според неговата износоустойчивост?

Преди да пристъпите към поставяне на ламинат у дома, е добре да се запознаете с особеностите на този тип настилка, които касаят типа помещение, за което е предназначена. В този смисъл основно ламинатът се дели спрямо това дали ще бъде монтиран в жилищни или обществени помещения, като за целта е разделен и на различни класове според своята износоустойчивост и издръжливост на удар.

  • Специалистите препоръчват за помещенията с по-голям трафик, като дневната и коридора например, да заложите на ламинат АС2 (клас 22) или АС3 (клас 23)
  • За спалнята съветват да изберете по-икономичен вариант, като например АС1 (клас 21).
  • За офиси и други помещения в обществени сгради пък са удачни вариантите с  АС4 (клас 31), АС5 (клас 32 и 33), в зависимост от това дали натоварването е ниско, средно или високо.
  • Опитните майстори напомнят още, че поставяне на ламинат клас 31, 32 или 33 в жилищно помещение ще струва повече, но тези варианти се отличават със забележителна устойчивост и дълготрайност.


Особености на монтажа при поставяне на ламинат

Съществуват няколко подхода при поставяне на ламинат в зависимост от това какъв тип настилка сте избрали.

  • Единият вариант е да заложите на ламинат, който се залепва със специално лепило, като е важно обаче да знаете, че монтирането му е по-трудоемко и за гарантирано успешни резултати ще е необходима помощ от професионалист.
  • Достойна алтернатива на този тип монтаж е ламинатът с т.нар. „клик“ система, който се сглобява без да е необходимо залепяне на отделните части. Самото поставяне на ламинат в този случай е много по-лесно и бързо, като специалистите напомнят винаги да монтирате отделните дъски по дължина спрямо дневната светлина. Така помещението ще изглежда наистина просторно и светло, а това ще направи и обстановката в него по-гостоприемна.

Виж още: Обръщане на прозорци – цени


Колко ще ни струва поставяне на ламинат у дома?

Един от факторите, които безспорно имат значение при закупуването на ламинат, е неговата цена. Тук трябва да отбележим, че на пазара ще откриете цени за квадратен метър или за пакет, като вторият вариант за поставяне на ламинат ще ви излезе малко по-евтино.

  • Пакетите обикновено съдържат дъски за покриване на около 2 кв.м. или брой между 5 и 10 дъски. Цените се различават съществено при различните производители, като могат да намалеят с по 20-50 ст. за квадратен метър спрямо закупуването на материала извън пакета.
  • Цената за кв.м ламинат е пряко повлияна, както от материала за основата, така и от класа на продукта, като варира между: 9 – 48 лева за кв.м.
  • Вариантите, които на външен вид са по-близки до естествено дърво и имат по-висок клас износоустойчивост съответно са и по-скъпи.
  • Цената за поставяне на ламинат варира в зависимост от типа помещение и това дали ламинатът ще бъде прикрепен с помощта на лепило, като обикновено са между 2 и 6.50 лв/кв.м. В този смисъл поставянето на ламинат в помещения с неправилна форма, като коридора например, е най-скъпо (между 5 и 6.50 лв/кв.м).
  • Цената за поставяне на ламинат често се оскъпява и при твърде малки помещения (например 10 кв.м), като може да достигне около 5 лв за квадратен метър.
  • Важно е да уточним също, че някои производители предлагат безплатен монтаж или намаляване на цената на ламината с до 10% за квадратен метър при закупуване на подложка, первази и лайсни. Друга често срещана практика е намаляване цената на ламината за поръчка над определена квадратура.


На какво още трябва да обърнем внимание при закупуване на ламинат?

Често срещана заблуда е, че дебелината на ламината е от съществено значение за неговата устойчивост. В този смисъл общата дебелина на ламината средно е 6-10 мм. Опитните майстори обаче напомнят, че дебелината на защитния горен слой е от много по-голямо значение, като подчертават, че съществуват и други важни фактори, пряко свързани с качеството на тази подова настилка. Друго важно условие при закупуване на ламинат, е да поискате гаранция от производителя, като в зависимост от класа на износоустойчивост тя най-често е между 2 и 10 години. Опитните майстори съветват също да закупите между 5 и 10% повече материал, тъй като често при поставяне на ламинат се оказва, че са необходими няколко дъски повече.

Виж още: Всичко за отоплението с конвектори - видове, предимства, начин на работа


Важни съвети за почистване на ламинат у дома

Първото условие за правилна поддръжка на ламината е да прочетете внимателно указанията от производителя.

  • Професионалистите препоръчват за почистването на този тип подова настилка да използвате специални препарати, вместо разтвор от вода и сапун, който би могъл да доведе до подуване на ламината.
  • Желателно е също да премествате внимателно мебелите и в никакъв случай да не ги влачите по настилката. Подобно на ходенето с високи токчета по него, местенето на мебели би могло да надере повърхността на материала и да наруши целостта му.
  • В този смисъл не използвайте никакви абразивни почистващи материали и груби четки, като професионалистите напомнят, че за отстраняване на упорити петна от ламината, е добре да използвате мека кърпа и малко ацетон.

Всички останали въпроси, свързани както с поставяне на ламината, така и с неговата правилна поддръжка, можете да отправите към опитните професионалисти. Те ще ви консултират в избора на материал и ще гарантират правилен монтаж на ламината, така че той да се превърне в наистина рентабилно и дълготрайно решение за вашия дом! Разгледайте офертите на най-добрите специалисти в областта, като за целта пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта