Електрически радиатор или духалка – какво да изберем като спешна мярка срещу студа

Публикувано на 19/01/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 24 964 пъти

Мразовитите дни и нощи са особено неприятни, когато не успяваме да затоплим достатъчно добре помещението. За хората, които не се отопляват с централно или локално парно, естествен избор за по-бързо затопляне на въздуха са електрическият радиатор или духалката. Какви са предимствата и недостатъците на тези опции ще разгледаме в настоящата статия. А за цялостно решение за отоплението и климатизацията у дома, свържете се със специалистите в областта, разгледайте техните бизнес сайтове и изберете най-оптималния за вас.


Вентилаторна печка - най-доброто решение за бързи резултати

Безспорно при нужда от спешно затопляне най-правилният избор е вентилаторната печка, или така наречената духалка. За броени минути тя ще успее да прогони студа, ако стаята, в която се намира, не е твърде голяма. Недостатъкът на този уред е, че веднъж щом престане да работи, студът ще се завърне доста бързо.

Ако изберете модел с вграден терморегулатор, можете да настроите духалката така, че да поддържа определена температура. Когато тя бъде достигната, устройството ще спре да работи, за да се включи отново при спад на градусите в стаята. По този начин ще намалите значително сметката за електричество.


За какво да внимавате при избора на духалка?

Когато купувате духалка, поинтересувайте се от нивата на шум, които тя вдига. Ако ще я ползвате често и като основен метод за отопление, това е доста важен фактор. Тъй като ще държите уредът включен, когато сте у дома и един постоянен и силен шум със сигурност ще опъне нервите ви.

Също така е препоръчително уредът да има защита срещу прегряване, за да сте спокойни, че при възникване на някаква повреда, рискът от пожар е сведен до минимум, дори когато не се намирате в помещението. 


Допълнителна екстра на вентилаторната печка

За да се възползвате максимално от възможностите на вентилаторната печка, потърсете такава с вградена функция за летен режим. Така, освен топлина през зимата, ще разполагате с възможност за бързо и ефективно охлаждане през летните месеци. В днешно време повечето мебели, които притежаваме, се стремим да имат повече от една функция, за да спестяваме място, време и пари. Това е напълно приложимо и при закупуването на електроуреди, така че възползвайте се още сега.


Защо електрическите радиатори са предпочитани от много хора?

Въпреки че духалката ще загрее помещението бързо, тя не е удачен избор, ако разчитате на дългосрочни резултати. Електрическите радиатори, например маслените такива, продължават да отделят топлина известно време и след изключването си. Макар това да звучи като незначително предимство, все пак е такова. Също така са безшумни и можете да регулирате тяхното включване и изключване при повечето модерни модели.


Препоръчителни изисквания при радиаторите

И тук, както и при духалките, силно препоръчително е радиаторът да има възможност за поддържане на определена температура. Тази функция е доста базова и съществува при почти всички модели, дори ще ви бъде трудно да намерите радиатор, който да не я поддържа.

Плюс е, ако изберете уред, който да позволява настройване за включване или изключване в определен час на денонощието. Имайте едно на ум обаче - понякога механичните часовници при такива радиатори се износват с времето и започват да издават постоянен тракащ фонов шум. Дори и да не се чува силно през деня, в тихите часове на нощта този звук може да започне да ви дразни. В този смисъл по-добре изберете модел с дигитален таймер.


За какво още да внимавате, ако се спрете на радиатор

Всъщност най-важното при избора на радиатор е да прецените добре с колко ребра да бъде той - в зависимост от големината на стаята, която ще отоплявате. Не взимайте радиатор с под 10 ребра, освен ако помещението не е наистина съвсем малко. За по-обширни пространства по-добре заложете на два радиатора с по 12-14 ребра. Имайте предвид, че тези препоръки може да варират леко в зависимост от дебелината на ребрата. За да направите най-добрия избор, консултирайте се със специалист.


За топъл семеен дом изберете маслен радиатор

За топъл семеен дом по-смисленото решение безспорно е масленият радиатор. Има смисъл да използвате духалка, само ако ще я пускате за по няколко часа в денонощието. Ако обаче гледате деца, е важно да поддържате постоянна температура. И все пак, ако искате да се възползвате и от основното предимство на духалката, потърсете радиатор с вграден вентилатор. Той донякъде съчетава възможностите на вентилаторната печка с тези на обикновения радиатор и по-качествените модели от този вид уреди ще ви служат ефективно дълги години.

За оптимални резултати при отопляването на дома не забравяйте да се погрижите и за добрата топлоизолация, включително и за дограмата на прозорците. В MaistorPlus можете да намерите полезна информация за най-добрите изпълнители в този бранш. А ако се възползвате от безплатната възможност да опишете проекта си в нашия сайт, ще получите конкретни оферти от различни фирми, сред които ще успеете да намерите най-подходящия за вас майстор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта