Какви цветове да изберем за стените, за да се чувстваме по-добре у дома?

Публикувано на 27/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/02/2017 | Видяно 45 804 пъти

Ключът към постигането на наистина хармоничен дом често се крие в правилния подбор на нюанси за стените и обзавеждането. Цветовата гама предопределя първото впечатление за дадено жилище, като влияе и върху начина, по който се чувстват обитателите му. Ето защо днес ще ви предложим един практичен пътеводител в света на цветовете, който ще направи избора на нюанси за дома в пъти по-лесен. Запознайте се с изпитаните съвети на интериорните дизайнери, а за прилагането им у дома разчитайте на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Жълтата кухня, като източник на енергия и добро настроение

Независимо дали го срещаме по стените или е въплътен в част от обзавеждането, жълтият цвят все по-често присъства в съвременния дом. Според Фън шуй той носи усещане за сила и търпение, като ни зарежда с енергия и спомага за по-доброто ни здраве. Неслучайно интериорните дизайнери съветват да приложим този цвят именно в кухнята, където често прекарваме по-голямата част от свободното си време. Освен че ще допринесе за доброто настроение в стаята, жълтият цвят ще направи кухнята ви по-топла и гостоприемна. Това пък е особено важно за собствениците на малки жилища, в които кухнята е поместена на балкона или пък дели общо пространство с дневната.

Виж още: Впечатляващо съчетание на ърбън стил и артистизъм в словенски апартамент


Оранжевото и червеното запазете за просторната трапезария

Макар често да ги асоциираме с настъпващата златна есен, оранжевото и червеното са специфични цветове, които могат както да направят дома по-приятен, така и да създадат напрежение в помещенията. Поради тази причина използването им трябва да бъде добре премерено, като най-успешната идея е съчетаването на тези цветове със светли неутрални нюанси или пък прилагането им в малки, но кокетни аксесоари. Ако все пак сте решили да боядисате някоя стая у дома в червено или оранжево, дизайнерите съветват това да бъде именно трапезарията, тъй като тези цветове стимулират апетита и улесняват комуникацията.


Лилавата дневна, като олицетворение на съвременната представа за уют

Лилавият цвят е символ на просперитета и успеха, затова е изключително подходящ за прилагане в уютната дневна. Макар тъмните му нюанси да не са препоръчителни за малки помещения, лилавото успокоява сетивата и създава усещане за хармония, поради което често присъства като елемент от обзавеждането на повечето модерни жилища. Ако разполагате с компактна дневна, специалистите съветват да заложите на светлосиво или кремаво, така че помещението да се уголеми визуално.


Модерната спалня притежава обзавеждане от дърво и зелени стени

Улисани в мечтата за прекрасна зелена спалня, рядко се замисляме защо тази тенденция е така ярко отразена в интериора. Освен че е изключително красив, зеленият цвят успокоява сетивата ни и ни предразполага към отмора и релакс. Той подпомага доброто здравословно състояние, като символизира вдъхновението и свежестта, които често са ни жизнено необходими в понеделник сутрин. Ето защо не е никак изненадващо, че зеленото се оказва най-подходящият цвят за спалнята и, особено в съчетание с дървено обзавеждане, създава впечатление за един по-хармоничен дом.

Виж още: 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства


Класика в жанра - розова момичешка стая

Розовата детска стая за момиче е класическа идея, която предизвиква все по-разнообразни дизайнерски интерпретации. Независимо дали ще заложите на светла стая с леки акценти в розово или ще превърнете детската в същинска куклена къща, едно е сигурно – този цвят ще внесе топлина и спокойствие в помещението. Стремете се към постигане на визуално равновесие в детската – розовите елементи в нея съчетайте с детайли в бяло или кремаво, които да предотвратят създаването на напрегната обстановка.


Сиви елементи в детската стая за момче

Зеленото, синьото и сивото са преобладаващите цветове в повечето детски стаи за момчета. Това отново е свързано със способността на тези цветове да успокояват съзнанието, като премереното им използване и съчетаването им с кремаво и бяло спомага за постигането на хармония в помещението. Интериорните дизайнери напомнят, че макар често да сме по-склонни към смели промени на цвета в детската стая, е желателно да се придържаме към една основна гама, в която детето се чувства максимално комфортно.


Бялата баня изглежда по-просторна и чиста

Белият цвят е изключително популярен в домовете, подчинени на скандинавския стил, като се превръща в перфектна основа за поставянето на уникални мебели и ярки декорации. Друго изпитано успешно решение е прилагането на бялото в банята, тъй като то символизира свежестта и чистотата, характерни за това помещение. Освен че създава усещане за елегантност и естетика, бялото спомага и за визуалното уголемяване на иначе компактни и тъмни помещения.


Синият цвят подпомага концентрацията в офиса

Само един поглед към безоблачното синьо небе е в състояние да отвее всичките ви грижи и притеснения, нали? Това съвсем не е случайно, защото синият цвят се свързва с увереност, стабилност и сила на духа. Затова дизайнерите често съветват в бизнес сградите да присъстват повече сини елементи, както и да се обградим с този цвят в личния си офис. Той неминуемо повишава концентрацията и работоспособността, като не на последно място потиска апетита и така спомага за по-лесното изпълнение на професионалните задачи.

Виж още: Топ тенденции в обзавеждането, назаем от Викторианската епоха


Визия за по-луксозен дом с помощта на черни елементи

Въпреки че е най-мрачният и потискащ цвят, черното не бива да се изключва категорично от облика на интериора. С негова помощ можете лесно да отделите визуално две помещения или да покриете само една стена, която да се превърне в стилен акцент от минималистичния дизайн на дома. В съчетание с метали, черното създава впечатление за по-луксозно и стилно жилище, но натрапчивата му натура налага и премереното му използване.

Още компетентни съвети за обзавеждането на дома ще получите от опитните специалисти, като пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и без допълнително обвързване!


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта