Какво е полезно да знаем за подовото отопление

Публикувано на 10/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 17 193 пъти

Ако сте майстор-любител, професионалист или просто ентусиаст, който обича новите проекти и предизвикателствата, не пропускайте да разгледате форума „Направи сам“, където вече 10 години всеки въпрос намира своя отговор. Там ще можете да споделите своите завършени задачи или да почерпите опит за изпълнението им от останалите потребители.

Междувременно в MaistorPlus се стремим да дадем гласност на най-интересните и практични теми, които вълнуват потребителите във форума. Днес ще ви запознаем малко по-подробно с една от горещите теми в „Направи сам“, а именно – какво трябва да знаем за подовото отопление.

В случай че сте решили да използвате пролетта, за да направите ремонт вкъщи и да поставите подово отопление, може да се обърнете към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.

Или директно сравнете цени: 


Водно подово отопление

Ако тепърва навлизате в темата, добре е да знаете, че съществуват два основни типа подово отопление – водно и електрическо. Разликата е в енергията, използвата за подгряване.

На първо място, за да се възползвате от водно подовото отопление, е необходимо да разполагате с камина с водна риза. На практика за подгряване се използва енергията от пламъка на печката, която, преобразувана в специален котел, се отпраща към пода под формата на гореща вода.

Там тя преминава по специално монтирани тръби. Те най-често са изработени от полиетилен и прохождат като мрежа целия под. По принцип е възможно монтирането на подово отопление към Топлофикация, но това е забранено.

Вижте още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва


Електрическо подово отопление

Електрическото подово отопление работи по сходен принцип с водното. На пода отново се поставя мрежа от проводници, които ще играят ролята на нагреватели. Разликата тук е, че за подгряването им се използва електрическа енергия, а температурата се контролира от термостат.

При електрическото подово отопление има два варианта за проводници. В единия случай се използват нагревателни кабели, които се монтират като мрежа под настилката. Напоследък обаче нашумява и технология от ново поколение. При нея под настилката се монтират т. нар. „отоплителни рогозки“, които са изработени от аморфни метали, наричани още „метално стъкло“.

Електрическото подово отопление се счита за сравнително екологичен начин за отопление, тъй като използва само електроенергия, без да хаби земни ресурси, подобно на водното подово отопление.


Каква настилка може да се положи отгоре

Доскоро се считаше, че теракотът е задължителен при помещения с подово отопление. Реално погледнато обаче за настилка може да се използва всеки материал, който има добра топлопроводимост.

Ако сте избрали подово отопление за вашия дом, не е необходимо да се откажете от естествения паркет или ламината. Важно е обаче да сте добре информирани и да попитате консултантите в магазина за продуктите, които са предназначени за монтаж върху подово отопление.


Какво е важно да знаем

Подовото отопление създава изключителен комфорт в помещенията. Много хора го предпочитат пред климатиците и конвекторите, с които топлият въздух се издига към тавана. За разлика от тях, подовото отопление осигурява най-топла среда на височина до около 2 м от пода.

Много важно обаче е преди полагането на проводниците подът в жилището да бъде изолиран. В противен случай е твърде вероятно съседът под вас да се топли за ваша сметка, а ако сте вкъща – енергията просто ще бъде погълната от основите.

Вижте още: Предимства на инфрачервената отоплителна система

Преди да монтирате електрическо подово отопление, потърсете източници на информация. Говорете със специализираните фирми, прочетете в интернет и ако имате приятели, които използват този начин на отопление, посъветвайте се с тях. Много хора твърдят, че не е изгодно, защото сметките за ток са космически. В крайна сметка обаче това зависи от изолацията на пода, на жилището, от използваната технология и от качеството на материалите.

Надяваме се, че събраната тук информация ви е била полезна. Ако сте решени да се радвате на комфорта, който осигурява подовото отопление, обърнете се за монтажа му към специалистите, регистрирани в MaistorPlus. На сайта ще откриете експерти в бранша, краткото им представяне и мнения от потребители, които са ползвали услугите им преди. В случай че вече имате представа какво точно ви трябва, може да заявите проекта си безплатно, за да получите най-добрите условия за реализацията му.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта