Как да предпазим жилището си от крадци?

Публикувано на 14/10/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 16/10/2016 | Видяно 4 137 пъти

Ако живеете в къща и разполагате с голям двор, удачен вариант е да си вземете куче, което е доказано добър пазач на дома. Специалистите от форума напомнят, че кучетата имат добре развито обоняние и силно чувство за преданост, което ги прави незаменими в опазването както на отдалечената вила, така и на апартамента в града. Необходимо е обаче да прецените на каква порода домашен любимец да се спрете, тъй като не всички кучета привикват към живота в малък апартамент или биха спрели евентуален неканен гост.

Виж още: Как да направим кучешката купичка част от интериора


Дръжте ценните вещи и скъпата техника далеч от прозореца

Един от най-лесните, но и ефикасни начини да предпазим ценните си вещи, е като ги държим далеч от любопитни погледи. За целта не поставяйте скъпи уреди в близост до прозореца, особено ако живеете на нисък етаж. Добре е жилището ви да разполага с щори или завеси, както и със сейф, в който да съхранявате ценните книжа или бижута. Имайте предвид обаче, че е желателно сейфът да е здраво прикрепен за стената или друг неподвижен елемент, защото в някои случай крадците го отмъкват и в последствие намират начин да го отворят. Бъдете внимателни и към резервните ключове за дома си - не ги оставяйте на случайността, "скривайки" ги под изтривалката пред вратата например.


Как да предпазим жилището си от крадци?

Всички сме изпитали или поне сме чували случаи за ограбени жилища, в които дори няма ясни следи от влизане с взлом. За да предпазим дома си от подобни набези, е добре да имаме застраховка, но има и някои важни мерки, които дори да не спрат крадците, поне ще ги затруднят значително. В името на по-добрата сигурност, днес ще ви представим най-ефикасните и изпитани методи за предпазване на дома, споделени от специалистите в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам". Ако пък имате проблем с ключалката и спешно ви трябва опитен специалист, открийте го лесно и бързо в MaistorPlus!


Хитра идея за автоматично включване на осветлението

За да създадете впечатление, че жилището е обитаемо, дори когато сте извън града за няколко дни, можете да настроите таймерите така, че някои уреди (като телевизора например) да се включват в определен час всеки ден. Същият механизъм може да приложите и към осветлението на дома си, като един от опитните майстори във форума споделя хитра идея, приложима към вашата вила - поставяте в градината си датчик, който отчита движение, и при влизане в нея, осветлението в къщата ви се включва автоматично.


Подменете ключалката на новото жилище

Специалистите от форума напомнят при наемане или закупуване на ново жилище незабавно да смените патрона. По този начин ще гарантирате, че предишните собственици или наематели няма да имат постоянен достъп до дома ви. Ако загубите ключовете си, трябва отново да смените заключващата система, тъй като техен дубликат може да се направи за минути. Потребителят housedoktor съветва още, ако сте заложили на касова брава, да не оставяте нощем ключа в нея, защото това улеснява проникването в дома ви.

Виж още: 3 мултифункционални бюра, създадени за практични хора


Обмисляли ли сте инвестиране в охранителни камери?

Все по-предпочитан начин за предпазване на дома е разполагането на охранителни камери. И макар в миналото това начинание да изискваше голяма инвестиция в техника, днес на пазара ще откриете много по-достъпни и ефективни джаджи от този тип. Идейно е поставянето и на бутафорни охранителни камери, като потребителят housedoktor ни дава пълно описание на създаването им ето тук.


Заложете на масивна блиндирана врата

Масивната входна врата може да не успее да спре крадците, но със сигурност ще ги забави. Поради тази причина много специалисти препоръчват да заложите на надеждни блиндирани врати, като предварително попитате производителя за изолационните им качества и степента на взломоустойчивост. Опитните майстори от форума пък съветват да проверявате редовно състоянието на пантите на входната врата, тъй като те се оказват едно от най-слабите звена в нейната конструкция.


Инсталирайте надеждна охранителна система

Инсталирането на охранителна система е разпространен метод за опазване на жилището, който макар да предполага известен разход, е доказано ефективен за много домакинства. Препоръчително е обаче да поверите охраната на дома си само на доказани фирми. Важно е да знаете, че охранителната система се създава индивидуално спрямо особеностите на жилището ви и бюджета, с който разполагате. Добър вариант е да поставите стикер на входната врата, че домът ви се охранява. Няма гаранция, че крадецът ще се откаже, но поне ще го разколебаете.


Осигурете качествена защита на прозорците

В много случаи прозорците се явяват слабо звено и крадците проникват в жилището именно през тях. Добрата новина е, че можете да подсилите защитата им, поставяйки противовзломен обков, както съветва tarlyo от форум "Направи сам". Обковът е създаден от стомана и е подходящ както за прозорците, така и за вратата към терасата например. Друг вариант е поставянето на решетки на прозорците, но много собственици на жилища на ниски етажи споделят, че ги намират за неестетични и се чувстват като в затвор.

Виж още: Съвременната роля на вратите у дома


Намерете съседи, на които можете да разчитате

Според специалисти преди да нахълтат в жилището, крадците внимателно проучват какви вещи съдържа то, в каква степен е охранявано и дали апартаментите в съседство се обитават. За да направите проникването в дома си, ако не невъзможно, то поне по-трудно, на първо място изградете доверие в съседите си. Така, ако отидете на море за няколко дни, не само ще има кой да полива цветята, но и да наглежда жилището за неканени гости. Друг важен съвет е да не допускате случайни хора в дома си, защото понякога злосторниците се представят за търговци или служители на различни институции. За да бъде жилището ви по-сигурно и хармонично, поверете изправността на бравата на опитен ключар! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте офертите на доказани професионалисти!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта